Kovász Labor

Vizes vébé kovászoknak

avagy mi is az az úszó kovász teszt?

2017. július 14. - Ormós Gabriella

Ma kezdődik a vizes vébé, gondoltam ünnepeljük meg mi is két dagasztás közben e jeles eseményt!

Hogy a nagyokat idézzem, három dologról már elég régóta biztosan tudjuk, hogy úszik a vizen: a fa, a kacsa és és és... ?!

Itt az alkalom, hogy ma kiegészítsük ezt a listát az AKTÍV (fickós) KOVÁSZ-szal!

Sokszor felmerül a kérdés: honnan tudjuk, hogy a kovászunk jó erőben van-e, készen áll-e a dagasztásra. Ennek egyik kiváló próbája az úgynevezett "úszó kovász teszt".

A módszer pofonegyszerű. Először is vedd elő a legszebb vasár-és ünnepnapi üvegpoharadat/tálkádat és töltsd tele vízzel. Végy a kezedbe egy teáskanalat és mártsd bele a vízbe!

img_8954.jpg

Majd vegyél ki egy kanálkával a kovászodból és a vizes kanálról óvatosan csúsztasd a pohárba.

img_8969.JPG

Ha a kovászod olyan érett, mint ez a rozskovász, akkor a benne lévő nagy gázbuborékoktól úgy tempózik a víz tetején, mint Hosszú Katinka!

Kipróbáltam a fehér kovászommal is, íme a szinkronúszó csapat:

img_8971.JPG

img_8972.JPG

Szerencsére találtam egy nem annyira friss kovászt is a hűtőben, bedobtam őt is a mélyvízbe.

img_8974.jpg

Ez a fáradt kovász már elveszítette formáját, a gázok eltávoztak belőle, így elsüllyedt mint a Titanic. 

A vizes vébé alkalmából ma meghirdetem a Nagy Úszó Kovász Tesztet! Drukkoljunk a magyar csapatnak, hajrá fiúk, hajrá lányok, hajrá kovászok! :)

Receptjeim és leírásaim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8612664149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása