4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Joggal merül fel, hogy kis, elszigetelt ország, mint Észak-Korea, hogy képes rakétákat és atomfegyvereket fejleszteni. Most itt a meglepő válasz: messze nem költ rá annyit, mint mások, mégis megcsinálja. Persze kommunista országról van szó, ahol a munkaerőnek nincs költsége, a nép pedig minden áldozatot meg kell, hogy hozzon.

Ez a kérdés akkor felmerült már, amikor az ország belevágott a programba: elvonja-e a pénzt minden más, például a nép jólétét szolgáló intézkedés elől, és megkockáztassa-e, hogy szankcióknak lesz kitéve, ami tovább súlyosbítja a gazdasági helyzetet? Persze egy olyan országban, ahol nincsenek választások, a nép szimpátiájáért nem különösebben küzd a vezetés (ebben a kategóriában talán Kádár János volt az egyetlen kivétel), keveset foglalkoznak ilyen kérdésekkel.

Máshol drága

Dél-koreai becslések szerint Észak-Korea atomprogramja 1-3 milliárd dollárba kerül, a nagyobbik összeg már a rakétaprogramot is tartalmazza. Összehasonlításképpen az amerikai haditengerészet Virginia osztályú atomtengeralattjárója 2,5 milliárd dollárba kerül, a legújabb amerikai repülőgép anyahajó, a USS Gerald Ford 8 milliárdba. Persze egy amerikai hajó úgy áll össze, hogy minden üzleti alapon történik, pontosabban mindenen keres valaki, akár csak mondjuk egy polgári repülőgép megépítésén.

Sokba kerülnek a fejlesztőmérnökök, az összes nyersanyag, feldolgozás, beszállítók és még lehetne sorolni. Észak-Koreában ez nem így működik: mindent meg kell csinálni az állami vállalatoknak, melyek nem kis része eleve esetleg a hadsereghez tartozik, a költségekkel nem foglalkoznak, esetleg úgy tekintik, hogy minden, az atomprogrammal foglalkozó részleg egy állami vállalat része. Emellett, ha mégis számszerűsítenek valamit, akkor az észak-koreai valutában történik, amit piaci áron átváltva igen alacsony dollárösszeg adódik.

Részletes adatok

Mindazonáltal vannak azért konkrétumok: a program a CNBC becslése szerint az ország nemzeti jövedelmének negyedét-ötödét viszi el. A dél-koreai védelmi minisztérium becslése szerint a Kim Dzsong Un regnálása alatt kilőtt 31 ballisztikus rakéta 97 millió dollárba került, ezen belül a Scud rakéták 1-2 millióba, a Musadan típusúak 3-6 millióba, a tengeralattjáróról indítottak 5-10 millióba. Tavaly júliusig 16 Scudot, 6 Rodongot, 6 Musadant és 3 tengeralattjáróról indíthatót lőttek ki.

Idén eddig 11 teszt volt 17 rakéta kilövésével, köztük a közelmúltban fellőtt interkontinentális ballisztikus rakétával együtt. Felmerül a kérdés, hogy még ha kívülről nézve nem is olyan magas a költség, mégis hogyan fedezik? Az ország katonai költségvetésének GDP-hez viszonyított aránya messze a legnagyobb a világon, ugyanakkor nominális összegben jóval alacsonyabb, mind Dél-Koreáé vagy Japáné, Amerikáéhoz képest pedig eltörpül, mégis óriási fenyegetést jelent, hisz egyetlen atomfegyver célba juttatása is végzetes lenne.

Volt kitől tanulni

Ha meg akarjuk érteni, hogy tudják mindezt szűkös erőforrásaikból összehozni, gondoljunk a náci Németországra a háború utolsó két évében, amikor már mindenből hiányt szenvedett, nem volt elegendő üzemanyag, állandóan bombázták gyárait, és persze munkaerő sem volt. Mégis mindent megoldottak: utóbbit rabszolgamunkával a megszállt népek munkaerejét felhasználva, a gyárakat hegyek gyomrába ásták, és elkezdtek szintetikus üzemanyagot gyártani. A tankokba sokszor már nem jutott, de a rakétaprogramra igen.

Ilyen reménytelennek tűnő körülmények között alkották meg elsőként a világon a sugárhajtású repülőt, a V1-es robotrepülőt és a V2-t, ami az első rakéta volt. Utóbbi kettőt sikeresen üzembe is állították, különösen a V2 keltett nagy meglepetés a szövetségesek körében: az első rakéta volt, ami a hangsebességet túllépve kijutott a világűrbe, majd ballisztikus pályán, hangsebesség felett közelítette meg célpontját, így nem is hallhatták, mielőtt érkezik (végül Amerika a háború után el is vitte a programtervezőt, von Braunt, hogy csinálja meg Amerika rakétaprogramját).

Lesz majd egy kis könnyebbség

Hát valahogy így csinálhatja Kim Dzsong Un is, nélkülöznek, elvonják máshonnan az erőforrásokat, sőt az ő helyzetük még könnyebb is annyival, hogy nem állnak aktív háborúban (tűzszünet van, 64 éve). Nyilván azért számolnak is, mégpedig úgy, hogy ha meglesz a megfelelő nukleáris és rakéta arzenál, nem kell többet hagyományos fegyverzetre költeniük, hisz ebben úgyis alulmaradnának ellenségeik sokszoros fölénye miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG