Csigó Zita gasztroblogja

Soksajtos sütemény goudával, brindzával és parmezánnal

Induljon a tojásfehérjementés!

2017. július 20. - Csigó Zita

Úgy alakult az elmúlt napokban a munkám, hogy rengeteg főzött fagyit kellett készítenem, a sok-sok felhasznált tojássárgája pedig ugyanennyi :) felhasználatlan tojásfehérjét eredményezett. Utálok kidobni ilyen mennyiségű alapanyagot, gyorsan körülnéztem a hűtőben, ahol szintén maradék sajtok árválkodtak. Mind szépen egy finom, reggeli tükörtojáshoz, rántottához vagy esti fröccs mellé tökéletesen passzoló sütiben végezte, olyan légies, puha és nagggyon sajtos lett, hogy azt hiszem, máskor is ez lesz a tojásfehérjementés első számú receptje.

2017_07_20_000501.jpg

Hozzávalók (8-10 szelethez):

5 dkg puha vaj

10 dkg krémes brindza

5 dkg gouda 

2 dkg parmezán

kb. 3/4 dl tej

1 teáskanál sütőpor

10 dkg liszt + 1 kávéskanál

2 dkg dió

5 nagy tojásfehérje

A puha vajat felhabosítjuk a brindzával. Hozzáreszeljük a goudát és a parmezánt, megsózzuk, majd beleöntjük a tejet. A sütőport elvegyítjük a 10 dkg lisztben, majd több részletben a sajtos masszához szitáljuk. Alaposan összekeverjük, sűrű, muffintésztához hasonló masszát kell kapnunk. (Ha túl sűrű, egy-két löttyintés tejjel tökéletesíthetjük az állagát.) A diót durvára aprítjuk, összeforgatjuk a maradék liszttel, a tojásfehérjéket lágy habbá verjük. A tésztához először hozzáadjuk a diót, majd óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A tésztát sütőpapírral kibélelt, közepes méretű formába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25 perc) sütjük. Teljes hűlés után szeleteljük fel.


2017_07_20_000492.jpg

süti beállítások módosítása