Ínyenc5ös – 5 tuti recept Júliusra
2017. július 19. írta: Kultúrjunkie

Ínyenc5ös – 5 tuti recept Júliusra

juliusinyenccover.jpgEzeket az ételeket mindenképp készítsd el ebben a hónapban.

 

#ReggeliMámor

Croque Madame és Croque Monsieur

reggeli1.JPG

Szerezzünk be hozzá: annyiszor két szelet kenyeret, amennyi "szendvicset" szeretnénk készíteni

sonkát (legjobb a feketeerdei vagy valamilyen hasonló karakter: nyers, füstölt, de ha a füstölt-főtt sonkák ízvilágát jobban kedveljük, akkor az is jöhet - nincs szentírás)

mustárt, nem baj ha dijoni, enyhén csípős

besamel szószt annyiszor két kanálnyi

reszelt sajtot, amennyi a tervezett adagszám (nem kell túl karakteres sajt, egy gouda vagy ementáli épp megteszi)

kevés reszelt parmezánt

2 teáskanál vajat

1 teáskanál olívaolajat

Elkészítés: „Először is ne várjuk, hogy a szokásos 5 perces rántotta sebességével készen lesz. A kenyerek egyik oldalát kenjük meg mustárral, a másikat a besamel szósszal. Mehet bele bőven sonka, és zárjuk a szendvicset. Közben olvasszuk fel a vajat és az olívaolajat egy serpenyőben, majd ebben a szendvics mindkét oldalát pirítsuk meg, amíg aranybarnák lesznek. Ekkor vegyük ki a szendvicseket, tegyük őket egy fóliával bélelt tepsibe vagy sütőlapra, kenjük meg a felső oldalukat jó adag besamellel és szórjuk meg a sajtokkal. Tegyük 180-200 fokra előmelegített sütőbe, és addig süssük, amíg a sajt szépen ráolvad, vagy akár ízlés szerint kicsit piríthatjuk is.

Ezzel kész is a Croque Monsieur. Kínálhatunk mellé salátát, akár öntettel is. Hogy Croque Madame legyen belőle, készítsünk egy tükörtojást, és óvatosan csúsztassuk sütőből kivett, tányérra szedett Croque Monsieur tetejére.”

Forrás: B1 blogcsalád

 

#HúsÉsSárm

Vadas marhaszelet

img_20170704_104215_965.jpg

0.5 kg marhahús

1 fej vöröshagyma

3-4 db répa

2 db petrezselyemgyökér

kis darab zeller (elhagyható)

1 ek ecet

3 ek tejföl mustár/citromlé (elhagyható)

őrölt babér (vagy, ha nincs akkor a sima babérlevél is tökéletes)

1-2 ek tápiókaliszt

3 tk adalékmentes ételízesítő

só, bors, majoránna ízlés szerint

Elkészítés: „A húst szeletekre vágjuk, sóval, borssal, őrölt babérral (ha van) befűszerezzük mindkét oldalát. Forró serpenyőben (ha szükséges kevés kókuszzsíron) a húsok mindkét oldalát megpirítjuk, majd egy tányérra kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a kockára felvágott hagymát, majd hozzáadjuk a megpucolt, és felkarikázott zöldségeket, illetve az 1 evőkanál ecetet is. Az egészet addig pirítjuk, míg egy kicsit össze nem esnek. Felöntjük vízzel/alaplével, annyival ami éppen ellepi, majd az előpirított húst is visszatesszük az edénybe, hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, ételízesítő, babérlevél, majoránna). Lefedjük és addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul (ha esetleg nagyon elfőne a leve utólag pótolhatjuk).

Miután elkészült a húst tányérra szedtem, majd elkészítettem a mártást. A zöldségeket, levet, a Vegital gépbe tettem, majd hozzáadtam 1-2 tk mustárt, 3 ek tejfölt, 1 ek tápiókalisztet és elindítottam a Juice programot. 3 perc múlva elkészült a mártás (utólag még ízesítettem citromlével, ha nem lenne túl sűrű, akkor ekkor még lehet hozzákeverni lisztet/keményítőt és újra lefuttatni a programot).”

Forrás: Ízmorzsák

 

#LédúsÖrömök

Hideg nyári fejtett bableves

fejtettbablevesalapanyagok.jpg

A leveshez a lehető legzsengébb fejteni való babra van szükség.

Ízesítésnek bors, babérlevél, leveles zellerszár, tejföl, só.

A babot csak a felhasználás előtt fejtem ki, és lehetőleg még a vásárlás napján elkészítem levesnek.

Elkészítés: „A babot feltettem főni a borssal, és a babérlevéllel. A vizet ilyenkor ugyanúgy nem szabad megsózni, mint szárazbabnál. Amint felforrt a víz, beleraktam a zellerszárat, és kis lángon főztem tovább. Amint megfőtt a bab, kidobtam a fűszereket, a levest megsóztam, majd hideg vízfürdőben kihűtöttem. Voltaképpen szeretem a zellerlevelet a levesben, de ha benne marad, pár nap alatt még a hűtőben is megromlik tőle. Amint langyosra hűlt a leves, apránként a tejfölhöz adagoltam belőle; simára, és csomómentesre kevertem. Végül hozzáadtam a tejfölös levet a leveshez, elkevertem, kihűtöttem.”

Forrás: Külvárosi konyha

 

#Újhullám

Mákfagyi

dsc_6229_2e711af6b4d638ff16232eeeabfd0b1e.jpg

5 tojássárgája

100 g cukor

500 ml tejszín

1 rúd vanília

80 g mákliszt

Elkészítés: „A cukrot habosra kevertem a tojássárgájával, majd hozzáadtam a tejszínt és a vanília kikapart magját. A máklisztet kevergetés közben fokozatosan adagoltam hozzá, hogy ne legyen csomós. Vízgőz fölött 10-15 perc folyamatos keverés közben besűrítettem, krémet főztem belőle. A kész krémet dobozba öntöttem, és beraktam a fagyasztóba egy éjszakára. Ebből az adagból 10 gombóc lett.”

Forrás: Egykiskonyha

 

#ÉdesekÉsSzépek

Egészséges meggyes pite

19829876_1588887814463060_1987771917_o_1499549925.jpg

20 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg teavaj

10 dkg cukor, de lehet stevia is (ha nagyon egészségesek akarunk lenni...)

1 cs vaníliás cukor

csipet só  

3 db tojás  

3 ek. karob por

3 ek. útifűmaghéj

1 pohár kefír

fél cs. sütőpor

20 dkg lecsöpögtetett kimagozott meggy

fahéj

Elkészítés: „A meggyet előre kimagozzuk, 1-2 kanál cukorral, ízlés szerint fahéjjal megszórjuk, majd egy szűrűben hagyjuk lecsepegni. Aztán jöhet a 3 tojás a cukor és a vaníliás cukor kikeverése géppel, de lehet kézi habverővel is. Beleöntjük a folyékonyra melegített teavajat, keverünk tovább. Következik a kefír és újabb keverés. Ezután jöhet a karob, a maghéj és a liszt. A liszt tetejére szórjuk a sütőport és a csipet sót se felejtsük el. Összekeverem előbb egy fakanállal, utána géppel. Az állaga inkább folyós legyen, ha több lisztet teszünk bele ragacsos lesz és nehezen lehet az edénybe beletenni. Kivajazott, lisztezett formába öntjük. Rádobáljuk a meggyet, belenyomkodhatjuk az ujjainkkal és mehet a sütőbe. 180-200 fokon kb. 40 percet sütjük (gázsütőben sütöttem). Villával megszurkáljuk a közepét, ha a széle már kezd barnulni. Ha a villára nem ragad a tészta, akkor ki is vehetjük. Hagyjuk kihűlni minimum fél órát (amennyiben kibírjuk a várakozást ;)), utána jöhet a tálalás.”

Forrás: Mesélő falatok

 

(Kövessetek minket Facebook oldalunkon, illetve Instagram profilunkon is, ahol extra tartalmakkal várunk benneteket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturjunkie.blog.hu/api/trackback/id/tr6612665409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása