Aktuális

Egy nappal 69. szülinapja után pusztult el Snooty, a lamantin

A South Florida Múzeum kedvencének 69. születésnapi ünnepségén több mint 5 ezer ember jelent meg, elpusztulásának hírére pedig virágözön borította el az akváriumát.

Idős kora ellenére a világ legidősebb, fogságban élő lamantinja jó egészségnek örvendett: Snooty naponta 35 kiló zöldséget fogyasztott 450 kilogrammos testsúlya megőrzéséhez, hosszú élete során több millió látogató arcára csalt mosolyt, és a visszaemlékezések szerint szeretett pózolni a kameráknak. 

A South Florida Múzeum kedvencét születésnapja másnapján találták holtan gondozói. A tragikus hirtelenséggel elpusztult állat halálát szívroham okozhatta, az intézet közleménye szerint Snooty valahogy beúszhatott az otthonául szolgáló akvárium egy általában lezárt, karbantartásra szolgáló részébe, ahonnan képtelen volt már kijutni.

A természetvédelmi státusát tekintve “sebezhető” lamantin 1948-ban született a Miami Akváriumban, ő lett a megye hivatalos kabalája. A mintegy 590 kilogrammos Snooty bekerült a Guinness-világrekordok könyvébe is, miután ő volt a legidősebb fogságban tartott lamantin. 

Az állat rajongói a Facebookon is búcsút vettek kedvencüktől egy Snootynak szentelt oldalon, a bradentoni múzeumhoz tartozó Parker Manatee Aquarium személyzetét szintén lesújtotta a hír. Az intézmény zárva marad, amíg kiderítik, mi is történt pontosan.

A karibi manátusz, karibi manáti vagy lamantin (Trichechus manatus) az emlősök (Mammalia) osztályának a tengeritehenek (Sirenia) rendjébe, ezen belül a manátuszfélék (Trichechidae) családjába tartozó faj. A karibi manátusz az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének trópusi és szubtrópusi vizein Texasig, a Karib-tenger szigetei környékén, valamint Dél-Amerika északi partjainál is megtalálható. Legdélebbre az Amazonas torkolatvidékén él. Sebezhető faj. Masszív teste némiképpen a bálnákéra emlékeztet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top