img_4192_resize.JPG

Szögezzük le: nagyon nem szeretem a felesleges konyhai kütyüket. Főleg, ha azok valami különleges tulajdonsággal bíró ("telehsopos jellegű") csodamasinák, amik valamivel "többet tudnak", mint a normál háztartásban fellelhető puritán társaik. Kiváltképpen a nagy, elektromos gépeket nem díjazom, amik elvileg a sokszázadik különleges igényt hivatottak kielégíteni, a gyakorlatban viszont éveken keresztül csak porfogóként foglalják - igencsak helyhiányos konyhánkban - a polcot, vagy jobb esetben már korábban kihajításra kerültek a padlásra, teraszra, és ott várják meg, míg teljes mértékben az enyészet martalékává válva végképp használhatatlanná lesznek.

Így tehát igen kétkedve fogadtam a gondolatát egy új, elektromosan működő passzírozó gépnek. Ami most merült fel, a - korábban már említésre került - lepotyogott őszibarackok és nektarinok eltevése kapcsán. Mert hát gyümölcscentrifugánk az van, nem is rossz féle. Meg valami szakadt turmixgép is akad, passzírozni pedig kézi tekerős (daráló jellegű), vagy a "hagyományos forgótárcsás" paradicsom-passzírozóval is tudunk. Viszont a barack azért más. A gyümölcscentrifugába nem való (kipróbáltuk: csodás baracklevet állít belőle elő, de a pépes gyümölcshús túlnyomó többségét a hulladékul szolgáló rosttartályba dobálja), rendkívül gazdaságtalan, még ha tízkiló-számra is érik az alapanyag az ember kertjében.
Mindezek okán váltam nyitottá az említett passzírozó gondolatára, "legalább nézzük meg élőben" szinten. (Nem célom reklámozni a beszerzőhelyet, de biztosan sokan kérdezitek, ezért elárulom: abban a négybetűs szupermarket-láncban árulják, ami "Li"-vel kezdődik,és "dl"-re végződik.) Miután a 3. ilyen áruházból az utolsó előtti darabot sikerült elhoznunk (ráadásul olcsó sem volt), bíztam benne, hogy tényleg azt tudja, amiért beszereztük.

Még frissiben, tegnap este gyorsan ki is próbáltuk, először nektarinnal, majd őszibarackkal. Nem akarok ódákat zengeni, de messze felülmúlta várakozásunkat. Legfőbb előnyeit, spéci jellemzőit ekként foglalnám össze:
- pépes húsú gyümölcsök feldolgozására ideális;
- lassú forgású (gyümölcscentrifugához képest), de elektromos (kézkímélő, gyors), kifejezetten a pépesítéshez van kitalálva;
- nem reszel, nem facsar, nem darál, nem centrifugál, hanem passzíroz;
- minimális veszteséget termel, a kinyomott "gyümölcshulladék" (rostok, héj) megfelelően száraz, lé nem vész kárba - lemértük, a beadagolt, magozott őszibarack alig több, mint 10%-a (tömegszázaléka) hullott ki a feleslegbe;
- a pépes gyümölcslé, valamint a szárazabb rost és héj külön kancsókba ürül.
Hátránya egyértelműen az, hogy ez se nem turmixgép, se nem gyümölcscentrifuga, mindenre biztosan nem alkalmas. No meg az elemek mosogatása, bár véleményünk szerint nem vészes, kevesebb, mint a gyümölcscentrifuga eltakarítása.

Így működik a kis masinánk (első teszthasználatunk során nektarint pakoltunk bele). A sűrű gyümölcslé gyönyörűen csorog kifelé, a visszamaradó szárazabb rost (számomra "műzliszeletre" emlékeztető hasábokban) potyog kifelé:

Az őszibarackok és nektarinok már alig várják, hogy áthaladhassanak rajta befőzés céljából. ;)

A következő eltevésre várakozó, már potyogó gyümölcsfák:

img_4199_resize.JPGNektarin

img_4203_resize.JPGŐszibarack

img_4217_resize.JPGNyári alma

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.07.24. 18:35 komment

Címkék: alma fotó videó konyha fénykép barack nektarin őszibarack háztartási gép passzírozó passzírozás konyhai eszköz baracklé nyárialma lassú prés

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6812684473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása