Lehet, hogy a robotporszívód titokban feltérképezi a lakásodat, és elküldi az adatokat valahová

tech
2017 július 26., 18:45
comments 168

Lehet, hogy nem csak port, hanem sokkal értékesebb dolgokat is magába szív a robotporszívód – írja a New York Times.

photo_camera Így térképezi fel a teret a Roomba.

Az egész egy szerencsétlen nyilatkozattal kezdődött. Az iRobot nevű cég vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy az "okosotthon" gondolat jegyében azon agyalnak, hogyan használhatnák fel a robotporszívók által a lakások térbeli kiterjedéséről begyűjtött adatokat jobban. Például hogyan értékesíthetnék őket olyan cégeknek, mint az Amazon, a Google vagy az Apple, hogy aztán ezek az óriás techcégek – természetesen csakis a fogyasztó érdekében! – mindenféle javaslatokat tegyenek, mit lenne érdemes mondjuk még a lakásba rakni.

Nem meglepő módon az amerikai techsajtó morális pánikba kezdett – ki járulna hozzá ahhoz normális fejjel, hogy egy háztartási gép adatokat nyerjen ki a legmagántermészetűbb helyeiről, hogy aztán értékesítse ezeket az adatokat – mire válaszul az iRobot közleményben határolódott el vezérigazgatója korábbi felvétésétől, és leszögezte, nem terveznek adatokat értékesíteni. Begyűjteni persze attól még igen.

A cégek számára mindenesetre iszonyatosan értékes lehet egy olyan adatcsomag, ami betekintést enged rengeteg fogyasztó életstílusának ilyen mélységeibe. (NYT, MIT, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.