20 °C Budapest

Küszködnek a családok: nem mindegy, milyen ceruzát visz az iskolába a gyerek?

2017. augusztus 18. 05:31

Olló, ragasztó és számolókorongok - ez csupán néhány termék a sok közül, amit egy elsős kisdiáknak be kell szereznie az iskolakezdésre. A tanévkezdés főleg a többgyermekes családoknak jelent nagy anyagi gondot. Bár előbb érkezik a családi pótlék, nem árt tartalékolni, hiszen bőven lesz még mire költeni szeptemberben is.


Már csak két hét és kezdőik a 2017/2018-as tanév. Az ilyenkor felmerülő plusz iskolakezdési költségek pedig számos család kasszáját jelentősen megterhelik - derül ki a Fővárosi Szülők Egyesületéhez beérkező panaszokból. Ez nem lehet véletlen, hiszen még egy spórolós iskolakezdés is 20-40 ezer forintba kerülhet gyermekenként.

KATTINTS! Változásokkal indul az új tanév: ezt minden szülőnek tudnia kell

De ezt bizonyítja az Ökumenikus Segélyszervezet 2000 fő részvételével készült reprezentatív felmérése is. A kutatás alapján ugyanis a gyermekes háztartások 46 százalékára jelentős, nehezen megoldható terhet rónak az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek, 5 százaléknak vállalhatatlanul nagy terhet jelent, 37 százalék jelentős költségnek tartja, de ez nem okoz különösebb problémát, 9 százalék pedig nem tartja jelentős kiadásnak.

A tanévkezdéskor felmerülő költségeket a megkérdezettek 87 százaléka önerőből fedezi, ezen belül a gond nélkül finanszírozók aránya 34 százalék, a más fontos kiadásokat csökkentők aránya 53 százalék. A megkérdezettek 34 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásait csökkenti, 22 százalék a kötelező csekkek befizetésén spórol, 4 százalék pedig hitele törlesztésén is.

A legnagyobb terhet az új ruhák, cipők beszerzése jelenti a válaszadók 60 százalékánál, az iskolatáska megvásárlása 42 százaléknak, az írószerek beszerzése 34 százaléknak jelent gondot. A tornafelszerelés, valamint a különórák, korrepetálások fizetése a felmérésben résztvevők 23-23 százalékának okoz problémát - írja az MTI.

Hatalmas különbségek vannak

A füzetek és a tanszerek árai idén ugyan nem emelkedtek, de jelentős különbségek vannak: füzetből találhatunk például 50 forintos, de 500 forintos darabot is. Az pedig természetes, hogy a szülők mindenből a legjobbat szeretnék a gyermeküknek. Persze az ár nem feltétlen utal a minőségbeli különbségre, sokszor csak például a füzetek borítója különbözik, de a bennük lévő papír ugyanaz.

Nagy gondot jelent az is, hogy számos olyan iskola akad, ahol előírják a gyermekeknek még azt is, pontosan milyen márkájú ceruzát, vagy vonalzót vigyenek a gyerekeknek

- mondta el a Pénzcentrumnak Keszei Sándor, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért sajtószóvivője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet spórolni?

Az iskolakezdés költségei egyébként az első, az ötödik és a kilencedik osztályban a legmagasabbak, hiszen ilyenkor több új tanszerre, esetleg új ruhákra is szükség lehet. Ettől függetlenünl azonban nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni. Például egy még be nem telt tavalyi füzet is jó szolgálatot nyújthat az idei tanév kezdetén.

A tanszervásárlást pedig érdemes az utolsó napokra hagyni, hiszen ilyenkor akár a 40-50 százalékos akciók sem ritkák az áruházakban.

A legütősebb akciókért KATTINTS IDE!

A családi pótlékot érdemes beosztani

A korábban megszokott szeptember eleji kifizetések helyett az idei évben is már pár nappal előbb: augusztus végén megérkezhet a családi pótlék. Így az utolsó nyári hónapban az iskolakezdés előtt kétszer kapnak majd pénzt a családok. Ez persze nagy segítség lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy szeptemberben is számos plusz kiadással kell majd számolni. A tanszervásárlás csak egy része az iskolakezdési kiadásoknak, hiszen szeptemberben kell befizetni:

  • az ebédpénzt,
  • az iskolai kirándulásokat,
  • az osztálypénzt,
  • és az esetleges korrepetálásokat is.

Ne felejtsük el a támogatásokat

Bár nem kötelező, de az iskolakezdés közeledtével a munkáltatóknak lehetősége van a dolgozó szülőket utalvány formájában támogatni egy általuk megszabott összeggel. Fontos változásnak számít idén, hogy eltörölték a hagyományos iskolakezdési támogatás felső összeghatárát, bár várhatóan az eddigi 30 ezer forint körüli maximális összegnél nem nagyon fognak többet adni a munkáltatók. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz.

Néhány önkormányzattól pedig egyszeri alkalommal, de akár rendszeres gyermekvédelmi támogatást is kérhetünk szociális rászorultság alapján. Fontos tudni, hogy ez a támogatás sem kötelező, de érdemes utánakérdezünk az illetékes önkormányzatnál.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm