Nagyon szeretem a paradicsomot, és mint tudjuk, nagyon egészséges is. Ilyenkor, nyáron félre lehet tolni a konzervparadicsomokat, és frisset kell használni! Van élet a lecsón túl is, használjuk sokoldalúan, például egy finom salátához.
Nálam most különösen sok paradicsom halmozódott fel, ráadásul édes bioparadicsomok. Kiválogattam a legszebbeket, és összedobtam egy könnyű salátát, ami attól lett mégis különleges, hogy nem szokványos ízesítőket használtam.
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 paradicsom
- 1 szál újhagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. balzsamecet
- 4-5 db. kapribogyó
- 1 csipet cukor
- só, bors (ízlés szerint)
- pár friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, és vágjuk egyforma darabokra, majd tegyük egy tálba. Ha túl sok mag van bennük, érdemes kivágni. Egy másik tálban keverjük jól el a balzsamecetet az olívaolajjal, sóval, borssal és cukorral. Aprítsuk egészen apróra az újhagymát és a kapribogyókat, majd adjuk ezeket is az öntethez. Végül öntsük rá a paradicsomra, óvatosan forgassuk össze és tépkedjünk hozzá friss bazsalikomot is.
Fogyasztás előtt fél órával hagyjuk összeérni az ízeket a hűtőben, tálaláskor tehetünk még rá díszítésképpen friss bazsalikomlevelet.
Ehetjük húsok mellé salátaként vagy köretként, de remek előétel is lehet fokhagymás pirítóssal. Próbáljátok ki!
Paradicsomra fel! :)