Valamikor volt a finomliszt, a darás vagy fogós liszt és a rozsliszt, majd jött a durum, a tönköly, a teljes kiőrlésű, bővült a sor a kenyérliszttel, süteményliszttel, ma pedig már se szeri, se száma a különféle gabonaliszteknek – és a gluténérzékenység elterjedésével a nem gabonából készülő finom lisztőrleményeknek. Csakhogy ezek nem egyformán működnek – érdemes őket megismerni, kitapasztalni.
Rizs, tápióka, kukorica, zabpehely, köles, hajdina, kókusz, csicseriborsó, gesztenye – a közös bennük, hogy mindből készül liszt, csakhogy glutént nem tartalmaznak, és bár sok ételben nagyszerűen kiváltják a klasszikus liszteket, bizonyos esetekben – például kelt tészták, kenyérfélék, péksütemények esetén – ezekkel nagyon nehéz a dolgunk.
Egy igazi boldogságtorta, amit laktóz- és gluténérzékenyek is bátran habzsolhatnak!
Csokoládét szinte naponta fogyasztunk kisebb-nagyobb mennyiségben: sokak szerint függőséget okozó legális drog, ami nyilvánvaló túlzás, de az biztos, hogy van köze a függőséghez. Mindez pedig a boldogsághormonnak is nevezett endorfin miatt van, amit nem a csoki tartalmaz, hanem mi termeljük.
A receptet ITT megnézhetitek.
Ha piskótát, linzert vagy palacsintát készítünk, tökéletesen helyettesíthetik az alternatív lisztek, de akár a finomra őrölt olajos magok is a lisztet, az állagot és ízeket is könnyedén beállíthatjuk még a sütés előtt. Ugyanígy sűrítésre is alkalmasak a magas keményítőtartalmú lisztek, mint amilyen a rizs- vagy tápiókaliszt, a kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő, így főzelékféléknél, pudingoknál remekül beválnak egészségesebb és gluténmentes alternatívaként.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok s Cookta oldalára!