Alga: hogyan fogyasszuk? – Receptötletekkel

Az algák egészségvédő hatásukon túl méregtelenítenek is, így egyre többen fogyasztják őket a reformtáplálkozás hívei, mindamellett, hogy az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon.

Azokon a vidékeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és hosszú életűek.

Az óceán létfontosságú ásványok és elemek tárháza. Az ősi tengerparti kultúrákban a tenger más kincseit, mint a moszatokat, halakat, rákokat, kagylókat is gyakran fogyasztották, például a kék-zöld alga, a spirulina az aztékok csodaeledele volt. Amerikai kutatók a japánok táplálkozási szokásaival, vagyis a tengeri táplálékok fogyasztásával hozzák kapcsolatba, hogy Japánban 66%-kal kevesebb tüdőrákos beteg van, mint Angliában vagy az USA-ban, bár egy japán professzor felmérései szerint a japánok ugyanannyit dohányoznak, mint az amerikaiak.

A tengeri moszatok ma újra fontos táplálékká váltak. Magas fehérjetartalmuk miatt a Föld leggazdagabb fehérjeforrásának tartják őket. Megtalálható bennük valamennyi aminosav, és felhasználásuk is változatos: tehetjük őket salátákba, levesekbe, zöldség- és gyümölcslevekbe is. Magas a jódtartalmuk – a jód a tiroxin hormon alkotórésze, amit a pajzsmirigy termel. Ez a hormon biztosítja a fiatalos külsőt, szabályozza az anyagcserét.

Az algáknak magas az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin tartalmuk. A B12-vitamin ritka a növényi élelmiszerekben, az algában viszont ezt is van. Béta-karotin-, klorofill- és szeléntartalmuk miatt szabadgyök fogóként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősödésében és a rák megelőzésében. Olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely védi a szervezetet a nehézfémtartalmú mérgek – stroncium, kadmium, plutónium, bárium – felszívódásától. A spirulina bázikus hatású, a savtúltengéses gyomorbetegségek esetében is ajánlott, gyorsan érezhető a hatása. Csökkenti a szervezet savasságát, így hatékony gyógyító szer a méregtelenítésben. Az algának enyhe vízhajtó hatása is van, és mivel magas a rosttartalma, javítja az emésztést is. Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: sok vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink van bennük. Bórtartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium anyagcsere szabályozásában. Mivel táplálók, az algák a fogyókúra, a salaktalanítás idején táplálék-kiegészítőként alkalmazhatók. Ha fél órával az étkezés előtt algát eszel, fehérjetartalmának következtében az agy éhségközpontjába jelek érkeznek, így jóllakottságérzet kerít hatalmába.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az algák különféle felhasználására. Az algák egyes fajtái baktériumölő hatással rendelkeznek, emberi betegséget, okozó baktériumokat pusztítanak el, pl.: salmonella, staphylococcus.

Friss tengeri alga saláta

Főbb összetevők: tengeri alga zöldség,  1 tasak chili sűrítmény szezámolajban,  1 tasak fűszerkeverék. A tengeri alga salátát levesbe főzve, vagy akár nyersen, zöldség salátának elkészítve is fogyaszthatjuk.

Német kutatók szerint ez a tengeri multivitamin a XXI. század embere számára lényeges ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása különösen a tengerrel nem rendelkező országokban, így Magyarországon is rendkívül hasznos lehet.

Előétel rizstésztával és algával

Hozzávalók: wakame, rizstészta, tökmag, surumi, póréhagyma, alga. Beáztatjuk a wakame-t, az algát. Elkészítjük a rizstésztát. Megpirítjuk a tökmagot, a surumit  póréhagymával megpirítjuk egy kevés olajon az algával együtt.


Algaleves

Hozzávalók: 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame, 1 evőkanál miso, 10 dkg tofu, szójaszósz, snidling (metélőhagyma) vagy zöldhagyma. 8 dl langyos vízben feltesszük főni a wakamet. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Az algát kiszedjük a léből, vékony metéltre vágjuk és visszatesszük a lébe. Kevés hideg vízben (kb. 1 dl) feloldott misóval ízesítjük, és beletesszük a kis kockákra vágott tofut. Szójaszósszal után ízesítjük, végül az egészet meghintjük finomra vágott snidlinggel vagy zöldhagymával.

Fokhagymás tengeri – alga

Hozzávalók: tengeri alga, uborka, fokhagyma, só, Cukor, na-glutamát (más néven kínai só), étolaj, rizsecet. A tengeri algát 4-5 órával a használat előtt kivesszük a zacskóból, langyos vízbe tesszük,majd csíkokra vágjuk. Kb. 10 dkg uborkát vékony csíkokra, vágunk és hozzáadjuk az algához. Két gerezd fokhagymát szétroncsolunk, felaprítunk, majd szintén hozzáadjuk a salátához. Hozzáteszünk 1 csapott teáskanál sót, 1 teáskanál cukrot, 1 teáskanál, Na-Glutamátot. Felaprítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségekhez. Hozzáadunk néhány csepp rizsecetet (1 kupaknyi), étolajat (1 kupaknyi) majd az egészet összekeverjük a kezünkkel. Kb. 5 percet állni, hagyjuk, hogy minden nyugodtan összeérlelődhessen.

Wakame seaweed salad

Alga és uborkasaláta rizsecetes öntettel

Hozzávalók: 2,5 dkg szárított vegyes alga, 1 uborka, 75 ml mirin, 75 ml rizsecet, 2 evőkanál aranybarna porcukor, 2 evőkanál citromlé. Az algákat 20 percre beáztatjuk, majd az uborkával együtt feldaraboljuk, és egy tálba rakjuk. A mirint, az ecetet és a cukrot elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon, majd a citromlevet is hozzáöntjük, és ezzel meglocsoljuk a salátát.

Kínai alga saláta

Hozzávalók: 1 csomag tengeri növény(alga )mindenféle zöldség, amit szeretünk. Öntet: 1-2 gerezd fokhagyma, 2x annyi gyömbér, mint fokhagyma, 3 evőkanál olíva olaj, 2 evőkanál szója szósz, 1 késhegynyi cayene bors, 1 kávés kanál kínai öt fűszer keverék vagy más kínai fűszer de el is hagyható anélkül is finom, össze turmixoljuk és kész is van. Jól megmossuk a tengeri növényeket a zöldségeket összevágjuk az öntettel össze keverjük és kész az ízletes saláta!

Vegetáriánus halászlé – hungarikum étel humánusan

Hozzávalók: kb 20 gramm alga, 1 kisebb cukkini – apróra vágva. Halászlé alaphoz sok vöröshagymát használunk, valamint édesnemes pirospaprika, hegyes zöldpaprika(csípős), kis paradicsom, egy gerezd fokhagyma, némi zsiradék kell hozzá. Tehetünk még bele durum metélt tésztát. Előkészítéssel, főzéssel maximum 45-60 perc alatt elkészül. Az algát előáztatjuk 20 percre. Elkészítjük a halászlé alapot: olajon lepirítjuk a hagymát és az alap többi összetevőjét; majd belerakjuk a cukkinit és algát. Forraljuk, majd turmixoljuk krém sűrűségűre. A kifőzött durum metélttésztával kínáljuk mélytányérban, petrezselyem zöldjével díszítjük.

Algás zöldség

Hozzávalók: hiziki alga, gyökér zöldségek, póréhagyma. A hiziki algából egy nagy csipetet (kb. fél marék) hideg vízben beáztatunk egy fél órára. Közben megtisztítunk 2-2 darabot a gyökérzöldségekből (répa, petrezselyem), és gyufaszál-formára felaprítjuk. Veszünk hozzá egy póréhagymát is. Ezt a következőképpen mossuk meg: a zöld résznél kezdve középen hosszában kettészeljük, a fehér részébe is belemegyünk egy kicsit. így a levelek közéből folyó víz alatt szépen kimosható a homok. A pórét karikákra, majd félholdakra vágjuk. Az algát közben feltesszük a tűzhelyre, és puhára főzzük – kb. 20 perc -, majd a vizet leöntjük, s az algát ollóval kisebb darabokra aprítjuk. Kiolajozzuk a lábost vagy a wokot, erre a mennyiségre egy evőkanál olaj elég (például szezámolaj), és a zöldségeket az algával együtt beletesszük a forró olajba. Addig forgatjuk, amíg megpirul, kissé megpuhul. Az alga természetes formában tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, és a fekete alga jó hatással van a testüregben mélyen elhelyezkedő szervekre, segíti például a nemi szervekben lerakódott salakanyagok kiválasztását.

Tofu tengeri algával

Hozzávalók: 40 g hidzsiki (szárított tengeri alga), 200 g sárgarépa, 1 kocka kemény tofu, 3 dl víz3 kanál szójaszósz, 2 kanál cukor, 2 kanál mirin vagy 2 kanál szaké + 1 kanál cukor, 2 kanál olaj.A hidzsikit mossuk le, majd áztasd be langyos vízben húsz percig. A répát vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben forró olajon pirítsuk meg a répát, adjuk hozzá a lecsepegtetett hidzsikit, majd a falatnyi kockára vágott tofut. Öntsük fel a vízzel, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Alacsony lángon addig pároljuk, amíg a lé nagy része elfő. Önállóan vagy főtt rizzsel tálald.

Segédszótár a japán alapanyagokhoz

Agar-agar: tengeri algák sejtfalából nyert növényi zselatin, amit pudingok, gyümölcszselék, levesek, szószok sűrítésére alkalmaznak.

Arame: sötétzöld színű, kissé édes tengeri alga.

Hiziki: szárított, fekete színű, kesernyés ízű tengeri hínár.

Kelp: tengeri hínárok csoportja.

Koji: erjesztett ételek készítésére használják ezt a baktériumokkal beoltott gabonafajtát.

Kombu: levesek ízesítésére használt nagyméretű tengeri hínár, zöldséggel, hüvelyesekkel együtt főzve

Miszo: sűrű, erjesztett krém szójababból, kojiból és tengeri sóból. Készíthetik szója helyett rizsből vagy árpából.

Nori: zöld algából készült vékony, szárított lap. Összemorzsolva ételek ízesítésére használják.

Soba: sötétbarna hajdinalisztből készült, spagetti formájú tészta.

Soju: light szójaszósz szójababból, pörkölt búzából, tengeri sóból és kojiból.

Umebosi: japán szilvaféléből készült savanyúság.Wakame: ízesítésre használt tengeri hínár, a miszoleves gyakori kísérője.Wasabi: vízitormából készült csípős krém.

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!

www.herbacio.hu

 

Forrás: edenkert.hu


Egy válasz

  1. Eliko

    Tetszik a cikk, ar kicsit osszecsapottnak latom. Elnezest kerek, de nem hagyhatom szo nelkul azt, hogy egy egeszsegmegorzo receptben hogy szerepelhet 1 tk Na-glutamat meg ket evokanal cukor?? 😀 😀 😀

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.