Hirdetés

Az ehető paradicsomok majdnem 90 százalékát nem lehet eladni Ausztráliában, mert nem elég szépek. Az ausztrál gazdaságnak évi 20 milliárd dolláros kára van a nem tökéletes élelmiszerek kiselejtezése miatt.

Ausztrál környezettudósok készítettek egy tanulmányt, amiben arra voltak kíváncsiak, mekkora lehet az élelmiszeripari pazarlás, amit az okoz, hogy a termelők nem használják fel az ehető, de nem eléggé szép terméseket, A kutatásban egy ausztráliai (azon belül is queenslandi) paradicsomfarm termését vizsgálták, és sokkoló adatokra bukkantak: az éves termés 87 százalékát nem vették át a terjesztők.  Az elutasított paradicsomok ehetőek voltak, egyedül a kinézetükkel volt baj.

 

A kutatás készítői azt látták, hogy az élelmiszerellátási lánc minden szintjén újabb és újabb gyümölcsöket dobtak ki azért, mert túl nagy vagy túl kicsik voltak, esetleg nem volt tökéletes a formájuk.

Felmérések szerint az ausztrál gazdaságnak évente 20 milliárd ausztrál dolláros kára van a nem tökéletes élelmiszerek kiselejtezése miatt.

A szupermarketek a hunyók

A kutatók más ausztrál paradicsomfarmokat is megvizsgáltak és ott is hasonló arányokat találtak. Volt, ahol a paradicsomok akár 70-80 százalékát le sem szedték, mert tudták, hogy mivel nem tökéletesek, úgysem tudják eladni őket.

Szakértők szerint a jelenségért elsősorban az ausztráliai szupermarketek felelősek, akik minden tekintetben diktálnak a helyi gazdáknak. Ők szabják meg azt is, hogy csak a lehető legtökéletesebb terményeket veszik át- írta a 444.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás