Sajtos tészta a piedesztálon: Mac and Cheese Stilton sajttal és dióval
2017. november 13. írta: Gyalogrépa

Sajtos tészta a piedesztálon: Mac and Cheese Stilton sajttal és dióval

mac_and_cheese_stilton_sajttal_es_dioval.jpg Egy jó sajtszósszal meg lehet váltani a világot, vagy legalábbis egy apró szegletét. Az egyik legegyszerűbb felhasználása a sajtszósznak a tepsis sajtos tészta, azaz a Mac and Cheese. Mivel egyszerűen és gyorsan összeállítható, ezért néha alaposan le van butítva a recept; néha már a tejfölös-sajtos tészta szintjére. Az is jó, csak nem ugyanez. Pedig elég sokat ki lehet hozni egy Mac and Cheese-ből: mutatom is, hogyan.

mac_and_cheese_stilton_sajttal_es_dioval_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyed kiló tojásos tészta. A formánál az a lényeg, hogy üreges, és bordázott legyen, hogy tudjon hova tapadni a szósz. Erre a szarvacska tészta egy jó példa.
  • szikkadt kenyér a morzsához, körülbelül tíz dekagramm
  • körülbelül öt deka friss, idei dió
  • vaj a tepsi kikenéséhez és a morzsa elkészítéséhez

A sajtszószhoz:

  • két dekagramm finomliszt
  • két dekagramm vaj
  • három deciliter tej
  • nyolc dekagramm semleges ízű, puha sajt: ez itt fiatal asiago sajt. Különösen alkalmas olvasztásra.
  • nyolc dekagramm Stilton sajt: britt kékpenészes sajt.
  • csipet Cayenne-bors
  • frissen reszelt szerecsendió: elég csak párszor lehúzni a reszelőn.
  • egy teáskanálnyi Worcestershire-szósz
  • kevés almaecet a szósz állagának a beállítására.

mac_and_cheese_stilton_sajttal_es_dioval_prep.jpg

A sajtszósz alapja klasszikus besamel-mártás hozzáadott só nélkül. A tejet egy lábasban melegíteni kezdtem. Vastag fenekű lábasban világos rántást készítettem a vajjal és a liszttel. Amint a tej felforrt, apránként hozzáadtam a rántáshoz, miközben minden alkalommal simára kevertem. Hozzáadtam a Cayenne-borsot, szerecsendiót reszeltem rá. Belekevertem a reszelt asiagot, és az apróra tördelt Stilton sajtot. Lassú tűzön megolvasztottam a sajtokat. A végeredmény könnyen lehet nyúlós, vagy gumis állagú. Ezen bármilyen savas anyag segít. Almaecetet használtam. Már pár csepp ecettől is sokkal mártásosabb lesz az állaga. Körülbelül egy teáskanálnyi ecettel dolgoztam, de leginkább a felhasznált sajt dönti el, pontosan mennyi sav kell bele.

 mac_and_cheese_stilton_sajttal_es_dioval_prep2.jpg

Amíg a szósz készült, kifőztem a tésztát, előmelegítettem a sütőt kétszáz fokra. A szikkadt kenyeret felaprítottam a dióval, kevés vajon gyengén megpirítottam. Nem ragaszkodom konkrét kenyértípushoz, a lényeg, hogy frissen készüljön. Kivajaztam a tésztának megfelelő méretű tepsit. A tésztát összekevertem a szósszal, majd a tepsibe öntöttem. Megszórtam a morzsával, majd addig sütöttem, míg a morzsa meg nem pirult. Tálalásnál illatosítani lehet további frissen reszelt szerecsendióval.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9313255381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása