22
11/2017
0

Kardamomos datolyatorta csokoládékrémmel

kicsidatolyas_1.jpg

Lassan elkezdem karácsonyi szemmel keresgélni a recepteket. Mindent nem próbálok ki, de ha olyan valamit készítek, amit akár az ünnepi asztalon is el tudok képzelni, megjegyzem. Szerencsés esetben:)

Ez a torta teljesen esélyes a karácsonyi torta versenyen. Nincs benne liszt, tejtermékből is csak vaj, mogyorós, csokis is, nem bonyolult, egy nappal korábban simán elkészíthető.

Ráadásul a datolyatorta – nem tudom, minek a hatására –, de bennem egy idillikus, békebeli állapothoz kacsolódik. Kimondom, meghallom, rá gondolok, és azonnal kandallót látok magam előtt, vékony falú porcelán teáscsészéket, amelyek halkan megkoccannak a tányéron, ahogy visszahelyezzük, miután aprókat kortyoltunk az illatos, aranyszínű teából. Duruzsol a tűz, pattognak a hasábok, halk zene szól, kint nagy hó van, bent mindenki boldogan mosolyog… Szóval ilyenek vannak bennem, és mindehhez elég egy datolyatorta:)

A főzött csokikrém, ami a tetején van, a világ legfinomabb csokoládékrémjeinek egyike. 

Hozzávalók egy 18 cm-es formához:

4 tojásfehérje
60 g nádcukor
100 g datolya
100 g mogyoró (vagy mandula, vagy dió)
½ tk kardamom
csipetnyi só
1 tk vaníliakivonat

a krémhez:
4 tojássárgája
50-60 g nádcukor (ki, mennyire édesen szereti)
2 ek rizstej (tej, víz)
2 ek kakaó
50 g 70%-os csokoládé
vaníliakivonat
50 g vaj

A datolyát apróra vágom, a mogyorót nagyobb darabokra. Összekeverem, beledolgozom a kardamomt, a sót és a vaníliát. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Egy kis részével fellazítjuk a datolyás keveréket, majd óvatosan összekeverjük a maradék habbal.

A tortaformát kivajazom, aljára sütőpapírt teszek, beleöntöm a masszát. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, lehúzom 160 fokra, és 45-55 perc alatt megsütöm. Tűpróba! Ha megsült, kiveszem, egy tányért teszek a formára, megfordítom, és a formával együtt, fejjel lefelé hagyom kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját összekeverem a cukorral és a folyadékkal. Alacsony lángon, állandóan kevergetve besűrítem. „Hivatalosan” gőz fölött kell csinálni, úgy sokkal lassabban sűrűsödik. Láng fölött viszont sokkal gyorsabban rántottásodik. Lehet választani:) Ha már sűrű, hozzákeverem a kakaót, beleszórom a csokoládét, simára keverem. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd apránként hozzákeverem a vajat.

Ha a tortalap kihűlt, kiveszem a formából, megfordítom, és tetejére kenem a csokoládékrémet. Majd aznap, vagy másnap, apró szeletenként kínálom. Azért van anyag benne...

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Paszuly facebook oldalát, itt megteheted. Instagramon is követhetsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeropaszuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2713331281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása