Közélet

“Helyteleníti ön, hogy a lezsidózott zsidó szervezeteket zsidózhatják?”

Politikai hangulat, hogy a magyarok nagy része kormányváltást szeretne, pedig Magyarországon jelenleg – szabad sajtó hiányában – nincsenek szabad választások, mondja Tamás Gáspár Miklós a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Tudjuk, hogy a magyarok utálják a rendszert, az 1980-as években is utálták. Mégis megválasztották volna Kádárt, ha lettek volna szabad választások. A két dolog nem függ össze.

A filozófus szerint nem beszélhetünk ma ellenzékről, mert arról csak parlamentáris, plurális rendszer keretein belül beszélhetnénk. Ez a rendszer pedig szerinte nem ilyen, mert nincsenek elválasztva a hatalmi ágak, az alkotmányos kormányzás feltételei nem teljesülnek. Ellenzéki pártok helyett az ellenálláűs, vagy a társadalmi elégedetlenség kifejezéseket kellene használnunk.

Tamás Gáspár Miklós szerint nem központosítás zajlik, mert ott állami hatalom alá vonnak mindenfélét, ami eddig nem ott volt, nálunk viszont Orbán Viktor és csoportja az állami hatalom alól a saját informális hatalmába von funkciókat.

Szerinte ez a hatalom kiszervezése az alkotmányos kereteken kívülre, ami minden szélsőjobboldali rendszerre jellemző. 

Azt mondja, a mostani nem bolsevik típusú rendszer, hanem szélsőjobboldali, amelynek jellemzőit a fasizmus elemzői rég leírták.

A harmadik birodalomban is volt jogállami rendszer a hétköznapokban, a tolvajokat elfogták, a végrendeleteket végrehajtották, a szerződésszegőket megbüntették. A politikaileg releváns döntéseket viszont önkényes rendszebályokkal, törvényes ellenőrzés nélkül hozta meg a hatalmi központ. Itt nincs nácizmus – nincs terror, nincs totalitárius mozgalom-, de a szélsőjobboldali rezsimeknek ez az alapvonása.

TGM arról is beszélt, hogy támogatja a Momentum civiltörvénnyel kapcsolatos aláírásgyűjtését, de nem gondolja, hogy az sikerülni fog.

Orbáni nyelvre fordítva körülbelül így hangzik a kérdés: >>>Helyteleníti ön, hogy a lezsidózott zsidó szervezeteket zsidózhatják?<<< Az emberek erre azt fogják mondani, persze, a zsidó szervezeteket hadd zsidózhassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik