Nagyvilág

Férges lehet az észak-koreaiak fele

Csak egy dezertőr kellett, hogy lehulljon a lepel Észak-Korea férgeiről. A legnagyobb persze az állam vezetése, amely éhezteti a lakosságot, ami le van gyengülve és minden fertőzésnek ki van téve. A hepatitisz is szedi áldozatait.

Alapos elemzést készített a CNN az Észak-Koreából Délre átszökött katona férgéről, na meg komplett egészségügyi állapotáról, hogy mégis mit mutathat ez a világtól elzárt ország helyzetéből.

A csak Oh néven emlegetett katona november 13-án rohant át a hírhedt Demilitarizált Övezeten, miután egy terepjáróval elment, ameddig el tudott. Katonatársai lőni kezdtek rá egyből, öt golyó el is találta, de átért a túloldalra, ahonnan dél-koreai katonák hozták ki. Kórházba vitték, megműtötték, él, de férgeket és fertőzéseket találtak a gyenge szervezetében.

Egy 27 centis férget is kicibáltak a szerencsétlen katonából, az őt műtő sebész is közölte, ilyet csak kutyákban lelni, ő se látott ilyet még orvosi karrierje során.

A férfinek májbaja is volt, kiderült, hogy hepatitisz B-vel fertőződött meg. Ez a CNN által megszólaltatott orvos szakértő, David Heymann szerint általában arra utal, hogy egy adott országban nagyon gyenge hatásfokú a kórházi sterilizáció. A nem megfelelően fertőtlenített fecskendőkkel simán elkapható a vírus.

27 centis férget találtak egy észak-koreai katona gyomrában
Meg némi kukoricamag is volt mellette. Illetve tizenegy további parazita.

Nem ez amúgy az első eset, hogy egy északi disszidens szervezetében élősködőket, vírusokat találnak. 2015-ben egy dél-koreai egyetem 169 északi menekültet vizsgált meg, 17 nőből 7 szervezetében találtak férgeket, a vizsgáltak tizede pedig hepatitiszes volt. Az emberi ürülékkel való érintkezés is segíti e kórokozók terjedését.

Egy észak-koreai disszidens szerdán beszélt a CNN-nek arról, mekkora és mennyire folyamatos az éhínség országában. Ahogy érkezik az ENSZ-től némi segélyszállítmány, azt a vezetők egyből kisajátítják. Még a kiemelt helyen kezelt hadsereg tagjai is éheznek, sok katona hal meg az alultápláltság és gyógyszerhiány miatt egyszerű betegségekben. Szerinte a lakosság fele férgekkel fertőzött mindezek miatt.

(Kiemelt kép: MTI/AP/KCNA/KNS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik