Óvatosságra inti az Ukrajnába utazókat a magyar külügy

lengyel busz,
Vágólapra másolva!
A külföldi turistabuszok elleni támadások tekintetében fokozott óvatosságra és körültekintésre inti az Ukrajnába utazó turistacsoportokat Magyarország ungvári főkonzulátusa.
Vágólapra másolva!

kérjük a buszos utazást szervezőket, hogy a nyugat-ukrajnai régióba, elsősorban Kárpátaljára és a szomszédos ukrán megyékbe való utazási szándékukat előre jelentsék be e-mailben (info.ung@mfa.gov.hu) a főkonzulátuson (rendszám, létszám, érkezési és távozási időpont, program, útvonal), hogy tudjunk a régióban való tartózkodásukról vagy regisztráljanak a konzuli szolgálat menü alatt" – áll az ungvári külképviselet felhívásában.

A legutóbbi atrocitás egy lengyel turistákat szállító autóbuszt ért, amelyik az egyik Lemberg (Lviv) megyei vidéki szálloda területén parkolt. Ismeretlen tettesek az éjszaka folyamán egy

robbanószerkezetet hoztak működésbe a jármű alatt,

ami jelentős károkat okozott a buszban. A jármű utasai ebben az időben a szállodában éjszakáztak, így emberéletben nem esett kár.

Forrás: depo.ua

A rendőrség feltételezi, hogy a robbantók valamelyik nyugat-ukrajnai újfasiszta, illetve ultranacionalista szervezet tagjai lehettek, akik újabban egyre több olyan akciót hajtanak végre, amelyek alkalmasak a nemzetek és nemzetiségek közötti konfliktusok szítására.

A kiszemelt célpontok elsősorban lengyel vonatkozásúak,

de nem kizárt, hogy az ehhez hasonló támadások előbb-utóbb magyar- és románellenes jelleget ölthetnek.

Ez utóbbi uniós országok fejezték ugyanis ki az utóbbi időben leghangosabban aggodalmukat az ukrajnai szélsőjobboldali mozgalmak tevékenysége kapcsán. Legutóbb az ukrán újnáci Szvoboda párt Zakarpatszka Szics elnevezésű paramilitáris szervezete szervezett Beregszászon füst- és hanggránátok bevetésével fűszerezett magyarellenes megfélemlítő felvonulást, mely során letépték a városháza homlokzatára kitűzött magyar nemzeti zászlót.