Vanília aroma

dsc04307.JPG

Sok finom sütemény receptben olvastam már, hogy egy teáskanál vanília aroma kell az elkészítéshez, ilyenkor fogtam pár vaníliacukrot, és ezzel helyettesítettem.

De most már nekem is lesz saját vanília aromám. A boltokban is lehet kapni ilyesmit, de az bolti, tehát az enyém biztosan jobb, finomabb, és garantáltan csak vaníliából készült.



A recept hozzávalóinak arányáról nagyon különböző álláspontok vannak. Én a matematikára alapoztam a receptemet. 8 recept arányaiból átlagot vontam.

Recept: 3 dl alkohol, 9 db vanília rúd

Én vodkát használtam alapként. A vanília rudakat félbevágtam, kikapartam a belsejüket és az alkohollal együtt, lezárható üvegbe raktam őket. Háááááát nem volt valami szép látvány, de az illata állítólag fantasztikus volt. Két hétig tároltam egy szekrényben, és naponta felráztam kicsit az üveget. Tegnap sűrű gézen keresztül leszűrtem, majd kis üvegekbe töltöttem a kész aromát. Minden üvegbe raktam egy kevés vanília rudat is.

Majd ha használok belőle, a hiányzó mennyiséget, csak utánatöltöm újabb alkohollal, és nagyon sokáig lesz saját vanília aromám. 

Íme a végeredmény.

Az elkészítés menete képekben.
Az alkoholba tettem a kikapart vaníliát és a vanília rudakat.
Nem valami szép, de az illata fantasztikus.

Jól záródó üvegben, sötét helyen tárolom, két hétig naponta felrázva.


Helyes kis üvegbe töltöttem.


Ajándékba adható kisebb üvegeket is készítettem.







Címkék: konyha