Az év meglepetés úticélja: Székelyföld  

Autentikus élmények, ismerős ízek, barátságos helyiek és felfedezetlennek tűnő tájak. Na meg a medvék. A nyugati turisták egyelőre nem fedezték fel maguknak ezt a régiót. Azt hiszem megtaláltam 2018 egyik meglepetés úticélját. 

20170929_154326279_ios.jpg

Eddig nem vágytam Romániába. Itt van a szomszédban, ráérek majd akkor odamenni, ha messzebb már nem bírok, gondoltam. De jött egy lehetőség, amivel éltem és így életemben először nekivágtam Romániának. 

Élmény volt letérni az útról. Valójában és átvitt értelemben is. Eddig leginkább klasszikus és népszerű úticélokat fedeztem fel. A mainstream helyeken persze keresem a kitaposatlan ösvényeket, de lássuk be, hogy ez nem mindig egyszerű.  Románia közepén autózva a kis falvak között megpróbáltam nyitottan az úthoz állni, bár akkor még elképzelni sem tudtam, hogy mit fogok 5 napon át itt csinálni. Hozzászoktam a pörgős utakhoz, ahol mindig történik valami, sok látnivaló van. Vagy épp ellenkezőleg, néha a semmittevés is remek tud lenni egy tengerparton. A hely adottsága viszont egyiket sem tette lehetővé. A végén kiderült, hogy de, ráadásul mindkettőt. 

 Ízelítőnek nézzétek meg a drón felvételes videót, amit a helyszíneken készítettem:

 

Lehet, hogy Kovászna megye lesz 2018 nagy meglepetés úticélja?

Olasztelek

Ízig-vérig falusi hangulat a 800 fős Talisoarában (románul). Szépen sorakoznak a házak egymás mellett, szekerek és személyautók váltják egymást az utcában, de itt a reggeli csúcs is csak pár percig tart. A falu közepén egy varázslatos 17. századi kastélyszálló. Kovácsoltvas kapuján egy liba van, kinek nyakát nyíllal szúrták át. A Castle Hotel Daniel-ben töltöm a következő két éjszakát.

 

A szobák mindegyike különbözik, régi fabútorok keverednek modernebb kiegészítőkkel. A szobák nem hívalkodóak, hanem ízlésesek és hangulatosak. Az étteremben nagy bőrkanapék és tűzhely, a párkányon gyertyák pislákolnak. Érdemes a különlegesebb szobákat kivenni az éjszakára. Én a Konstantinápoly szobában aludtam, ahol eredeti freskók voltak a falakon. Az oroszlánlábas hatalmas kádban pihenve néztem a 400 éves festményeket a Daniel család történelméből.

20170928_162906350_ios.jpg

Az egyik festményen az erdélyi fejdelem az ottomán birodalomban teszi tiszteletét. A háttérben Konstantinápoly (ma Isztambul) tornyai, az előtérben Dániel gróf hajol meg a szultán előtt pénzzel teli zsákokkal.

A helyi bográcsgulyás finom volt, ahogy a gyümölcsös pálinka is jól csúszott. A hotelben szerveznek reneszánsz lakomát is. Egy helyi iskola diákjai korhű jelmezben zenélnek és énekelnek. A táncban részt lehet venni.

Amikor ott jártam, mézeskalácsot is lehetett dekorálni. Hagyományos, búbós kemencében sült székely mézeskalács szívekre készítettem egyedi feliratokat. A kézdivásárhelyi Szántó család cukrász mesterei segítettek, hogy valahogy azért kinézzen a „Balázs utazik” felirat.

 p1270711.JPG

Ha itt szállsz meg, programokat is tudnak neked szervezni a környéken bicajjal, helyi idegenvezetővel, lovaskocsival. 

Érdemes ellátogatni a pár utcányira található kovácsműhelybe, ahol egy ősi szakma rejtelmeibe avat be Nagy György kovácsmester. Pillanatok alatt készített egy vasvirágot, majd frissen facsart zsíros deszkát és házi pálinkával kínált. A hátsó műhelyében egy apró kiállítás is található régi szerszámokról.

 

 A kovácsmester bemutatta, hogy a munka közbeni nagy zajban, hogy beszéltek egymással a műhelyben a legényekkel. 

 

Amiből utána egy "jammelős üllő koncert" kerekedett:

Vargyas

Akár lovaskocsival is meg lehet tenni az utat a szomszédos faluba Vargyasba (Varghis). Néhány szép porta, székelykapuk, legelő állatok és egy Makovecz református templom van út közben. A falu közepén lévő közpark támogatásból épült, de a helyiek szerint nem látogatják sokan. Érdemes benézni az unitárius templomba, amely fehér falaival és népiesen festett bútoraival kellemes megálló.

A templom mellett található a Sütő család festettbútor műhelye. A bemutatószobában régi és új bútorok sorakoznak, amelyeket hagyományos technikával készített festékkel dekoráltak. A motívumoknak, sőt némely bútor pozíciójának is jelentése van. A faragó-festőmester félti, hogy azok rossz kezekbe kerülnek, esetleg a mintákat lemásolják, így fotózni nem szabad.       

 

p1270553.JPG

 

A vargyasi Daniel kastély és kastélykert látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges vagy a szemközti 85. számú épületben lehet jegyeket venni. A főúri kastély belsejében aprócska kiállítás van, de szép a kert, a patak mögött lovak legelésztek. Kedden, csütörtökön zárva, hétfőn 14-19 óra között, a többi napon 12-19 óra között van nyitva.

 p1270597.JPG

Román Attila - a vargyasi Daniel kastélyt mutatta meg

Háromszék a kúriák földje

Székelyföld ezen részén 160 főúri rezidencia, udvarház és kastély található. Vannak kiváló állapotban megmaradt vagy éppen felújított reneszánsz, barokk és neoklasszicista kastélyok.

dji_0014.JPG

 p1270664.JPG

 

Túrázni a Vargyas-szorosba érdemes. A természetvédelmi területen hangulatos ösvények, folyók, fahidak és barlangok találhatóak. A kiépített kiránduló úton állítólag medvékkel is lehet találkozni, így nem árt, ha nem egyedül, hanem egy túravezetővel indulsz el  4 kilométer hosszú mészkő sziklás szorosba.

 

Miklósvár

A Kálnoky kastély ma múzeumként működik Miklósvárán (Miclosoara). A 17. században épült kastélyban az erdélyi, székely élettel lehet megismerkedni. 

dji_0040.JPG

A főúri bútorok között a legérdekesebb számomra az utazó wc volt.

20170929_082353354_ios.jpg

A konyhában lehetőség van hagyományos kézműves foglalkozásokon is részt venni, de a programokért érdemes a weboldalt felkeresni.

 p1270645.JPG

A kastély szomszédságában található Kálnoky gróf vendégháza. Az egyszerűség luxusaként aposztrofálják a vendégházat, amely Károly wales-i herceg kedvence Erdélyben. A szobák hagyományos módon vannak berendezve, az étteremben egyszerű, házias ételeket készítenek a kertben termelt zöldségekből.  A falusias környezetben, a száradó kukoricák és kotkodácsoló tyúkok között nagyon egyedi volt az itt pihenő 1936-os Rolls Royce.

Benzines lóerő helyett, inkább lipicai lovakkal vágj neki a dombos tájnak, 150 kilométeres területen kerítések nélkül ügethetsz. Május és június között burjánzanak a vadvirágok. 

 p1270591.JPG

  

Sepsiszentgyörgy

A falusi és autentikus idegenforgalomból, ha egy picit ki akarsz szakadni, látogass el Sepsiszentgyörgyre (Sfantu Gheorghe), amely Kovászna megye székhelye és ami pár éve Székelyföld Kulturális Fővárosa volt.

A Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly erdélyi építész munkája, ahol tárlatvezetésen is részt lehet venni. Szent György napján (április 24.) a városban kulturális események vannak, húsvétkor és karácsonykor vásárok. 

Ősszel kürtöskalács fesztiválon voltam a főtéren, ahol sikerült megkóstolni 2017 székely kürtösét is, amit a csikszeredai Nagymama cég nyert. A receptjük titkos, de az összetevők között szerepel, hogy szívvel-lélekkel csinálják. A csapat több, mint 700 kg finomlisztet nyert.

 

A kürtöskalács ünnepi sütemény, aminek első receptje ehhez a régióhoz, Háromszékhez köthető. Innen indult világhódító útjára, amely 2015 óta hungarikum. A hagyományos sütit jogszabályban foglalt receptúra alapján lehet csak elkészíteni. Forrásp1270843.JPG

A fesztiválon elkészült a világ leghosszabb kürtöskalácsa is. A 11 méter hosszú édesség talán jövőre hivatalosan is bekerült a rekordok könyvébe, ahogy a 80 cm átmérőjű, majdnem 3 méter hosszú óriás is.

 

Szent Anna tó

A természet vadregényessé válik a várostól egy bő óra autóútra. A Szent Anna tó a régió legjobb állapotban megmaradt vulkáni kráterjében található. Többmillió évvel ezelőtt vulkánok láncolata volt a környéken, amely a Kárpátokat formálta. A tó minden évszakban más arcát mutatja. Figyelmeztető táblák jelzik, hogy medvék vannak a környéken.

 dji_0133.JPG

A Szent Anna tóban eddig lehetett fürdeni, de a víz minősége romlik a naptejtől, emberi ürüléktől és az autók kipufogógázától. A tónak nincs forrása és lefolyása, öntisztítása lassú folyamat. Lehet, hogy idővel a román hatóságok be fogják tiltani itt a fürdést.  

 

 

A tó szomszédságában van a Mohos tőzegláp. Ez is egy vulkáni kráterben található, ahonnan a tó vize eltűnt. Helyén sűrű tőzegmohával benőtt láp maradt, ami tíz méter mély. A növény és állatvilága egyedülálló Európában, bár az avatatlan szem csak annyit lát, hogy gyönyörű tengerszemek vannak, amik között fapadlókon lehet közlekedni. Az egész erdélyi út során ez volt a legnagyobb meglepetés számomra, a legszebb látvány.

 

A régióban több büdösbarlang is található. A Torjai kénbarlang Európa legnagyobb természetes mofettája. A szív és érrendszeri betegekre gyógyító hatással bír a szivárgó utóvulkanikus gázgőz. Én csak annyit éreztem a záptojás-szagú barlangban, hogy a lábamnál egyre melegebb van. A drónom is meghülyült a kénbarlang mellett, bár ennek nagy valószínűséggel semmi köze egymáshoz. 

 

Hogyan jutsz ide?

 

Európa nagyobb városaiból repülőjárat van Bukarestbe (București), Kolozsvárra (Cluj-Napoca), Nagyszebenbe (Sibiu) és Temesvárra (Timișoara). Én a román légitársasággal, a Tarommal utaztam Bukarestbe. A Wizzair is repül Bukarestbe, Kolozsvárra és Temesvárra. Onnan vonattal vagy autóval tovább. Autót jó áron lehet a repülőtéren bérelni. 

Sepsiszentgyörgy Bukaresttől 230 km, Brassótól 33 km, Segesvártól 130 km, Temesvártól 450 km, Nagyszebentől 180 km.

Vonat: Budapestről van közvetlen intercity vonat Sepsiszentgyörgyre és Tusnádfürdőre nappal és éjszaka is. Van ülő és alvókocsi. Az út 15 óra. Jegyárak a weboldalon.  

Autóval 730 km, amit 8-10 óra alatt lehet megtenni.

Busszal 12 óra a menetidő (A FlixBus-szal egyszer kell átszállni Brassóban, de megy Volánbusz is Székelyföldre hetente egyszer. 

Romániában a kelet európai időzónát használják, Magyarországhoz képest 1 órával több van (GMT+2)!

 

dji_0115.JPG

 

Bálványosfürdő

A tótól 14 kilométerre található Bálványosfürdő (Baile Balvanyos), ahol két éjszakát töltöttem. Gyógyforrások, kénes barlangok mellett található a Bálványos Resort.

A Grand Hotel Bálványos szobáinak teraszáról lehengerlő panoráma nyílik. A régió híres ásványvízét a szálloda Grand Santerra Spa-jában én is kipróbáltam. A wellness központban belső és külső medencék, szaunák, gőz- és sókamra, masszázstermek vannak. A kínálat és az egész kialakítás nyugat európai. A hagyományos székely motívumok azért itt-ott megjelennek. A konditerem falán rovásírású design elemek vannak. Fogalmam nincs mi lehet oda írva, talán motivációs üzenetek?

 20171001_063227246_ios.jpg

A szobák kényelmesek, a wellness részlegbe akár egy köpenyben is át lehet menni. A bár hangulatos, kedves a kiszolgálás, a fő étterem is jól néz ki, bár a büfévacsora kínálatát még lehetne bővíteni. A szomszédos épületben egy különleges étterem, a Gastrolab található. A frissen sült tepertős pogácsa, a székelykáposzta és helyi szilvapálinka kiválóan keveredik a modern ízvilággal és tálalással. Kint tábortűz, bent barátságos hangulat és profi személyzet.  

 

 

A szálloda parkolójában van egy vadászles, ahonnan még medvéket is látni. De nyugi, kerítés van az autók és a fenyőerdő között, ahova a medvék járnak. Vacsora előtt kimentem, volt pár medve. Messze voltak, a sötétben inkább árnyékokat láttam. Ha ennél közelebbi, de biztonságos medve élményt szeretnél, akkor érdemes medvelesen részt venni.

 

Tusnádfürdő

A hoteltől 20 kilométerre Tusnádfürdőn (Baile Tusnad) van egy detektívüveges kunyhó, ahonnan természetes környezetükben lehet megfigyelni a barna medvéket. Egy romantikus lovaskocsikázás után libasorban, néma csöndben léptünk be a házba, ahol két sorban voltak székek. A telefonokat repülő üzemmódba kellett állítani, a fényképezőgépek piros segítőfényét ki kellett kapcsolni, hogy ne ijesszük el a medvéket. A ház előtt egy gödörben némi falat várta az állatokat. Fél óra várakozás után egy vörös róka szaladt át előttünk, majd jöttek a medvék.

p1280110.JPG

Fantasztikus élmény volt ilyen közelről látni ezeket a vad állatokat. (A nyáron Alaszkában egy grizzly medvét láttam egy nemzeti parkban. Összehasonlításképp, itt 25 euróba került ez a program és közelebb kerültem medvéhez.)

 p1280112.JPG

 

A lest a világ egyik legjobb természetfotósa Máté Bence készítette. Ez egyelőre nem egy profi fotós les, hanem a látogatóknak van. Az üvegét már kétszer betörték, mert nem mindenki örül annak, hogy ez itt van. A medveles facebookján érdemes a friss hírekről informálódni.

 p1280114.JPG

A barátságos és kedves székelyek, a hazai ízek, a különleges szállások a butik kastélyhotelben és a divatos resortban, a testközelből látott medve és a kirándulások nagyon emlékezetessé tették ezt az utat. És Alaszkáig sem kellett elmenni, csak a szomszédba. Ezekért a nem várt, meglepetés élményekért lesz Székelyföld 2018 nagy meglepetése úticélja.

 

Térkép 

A cikkben szereplő helyeket, éttermeket és látnivalókat bejelöltem a térképen. Másold át a linket vagy oszd meg magaddal és így könnyebben tudsz majd a helyszínen barangolni! 

Ha idegenvezetőre van szükséged a helyszínen, akkor ajánlom Andorkó Imolát (Olasztelek, Vargyas és Sepsiszentgyörgy környéke) és Szakács Enikőt (Bálványos környéke). 

További információ

Kovászna megye turisztikai weboldala sok hasznos információval. A turisztikai hivatal facebookja angolulfacebook magyarul,  instagram. A régió felfedzéséhez érdemes letölteni a Visit Covasna mobilapplikációt iphone-ra és androidra.

A közösségi oldalakon ezekre a hashtagekre keress rá: #VisitCovasna #LandOfMansions #CovasnaRomania #Kovászna #UndiscoveredTransylvania #IrányHáromszék

A drón felvételeket dji Mavic Pro-val készítettem. Mit gondoltok a videóról? Kommentben várom az észrevételeiteket a lenti videóról! 

Az utat a Covasna County Tourism Association szervezte. A cikkben leírtak a saját élményeimet és véleményemet tükrözik. A fényképeket és videókat én készítettem. 

Ne maradj le a többi élményről! Csatlakozz a Facebookon és iratkozz fel a Youtube csatornámra és az Instagramra!

the_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balazsutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr9813562643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil_ 2018.01.15. 12:32:19

OFF: SepsiszentgyörgyRE

ON: korrekt leírás, köszönet érte!
Egy két apróság zavart: Tusnádfürdő nem Kovászna megye része.
Hiányoltam a leírásból orbaiszéket, és hát kézdiszék sem csak Torjából áll.

gybala · http://www.balazsutazik.hu 2018.01.15. 12:57:11

@szil_: köszi. A blog Kovásznára összpontosított, de nem akartam éles határt húzni a megyevonalnál. Az utazót nem érdeklik a határvonalak. A Szent Anna tó is azt hiszem már Hargitához tartozik.

A pár napba csak ennyi fért bele, egy következő úton jöhet a többi látványosság is. Így is azt gondolom, hogy rengeteg helyet sikerülg megismerni ilyen rövid idő alatt.

Phteven 2018.01.15. 15:47:26

Kommandó meg kimaradt.

Instagram

Szállásfoglalás

Booking.com

Címkék

Airport (4) Amerikai Egyesült Államok (17) Anglia (5) art (17) Art is Business (4) athen (3) Ausztria (4) Ázsia (6) a világ leggiccsesebb naplementéi (3) a világ második legjobb állása (12) Balázs utazik (4) beach (6) Berlin (14) biztonság (3) bor (3) Budapest (11) budapest (3) business lounge (3) club med (7) cool (11) costa (10) covid (10) cruising (3) desztináció marketing (3) disneyland (3) dubai (3) Ecuador (3) elnökválasztás (3) Európa (3) feelaustria (3) Finnország (4) Florida (4) food (3) foto (9) franciaország (10) Galapagos szigetek (3) gasztro (15) GermanyAwaitsYou (3) görögország (10) hajó (12) hotel (7) Ibiza (4) Japán (4) Kalifornia (4) karácsony (3) karácsonyi ajándék (6) karib szigetek (17) Kína (5) London (13) London2012 (5) Los Angeles (3) Magyarország (11) Malmo (3) mauritius (9) Miami (7) Miami Beach (4) Mikulás (7) Motto (3) museum (3) naplemente (6) Naxos (3) Németország (20) New York (12) NEW YORK (6) New York City (4) nyaralás (3) oasis of the seas (16) Olimpia (4) Origo (4) Őrség (4) Őrségi Nemzeti Park (3) párizs (5) Peking (5) Press (40) provence (5) rádió (3) Reggeli (3) repülés (10) repülőtér (4) roadtrip (3) Rovaniemi (3) royal caribbean (18) RTL Fókusz (6) RTL KLUB (10) Sajtó (28) sajtozsemle (30) Samsung (6) Samsung Global Blogger (8) Spanyolország (7) Spektrum Home (3) st. john (3) st. martin (4) strand (4) Svajc (4) Svédország (3) Szingapúr (3) sztárok nyomában (4) tenger (3) tengerihajó (3) Tokio (3) Tokyo (3) Törökország (3) USA (33) utazas (48) utazás (10) video (47) Washington (4) Washington DC (3) where the hell is matt (3)
süti beállítások módosítása