Élet-Stílus

Mi köze a fogorvosnak a szexuális életünkhöz?

Hamarosan, a szájápolási szokásainál jóval intimebb dolgokra kérdezhet rá az ön fogorvosa is. Nem perverzióból firtatja majd a szexuális szokásait, hanem azért, mert világszerte egyre nagyobb figyelem irányul a szájüregi ráktípusok kialakulásának megelőzésére.

Az Amerikai Fogorvosok Szövetségének friss jelentése szerint a fogászoknak sokkal nagyobb gondot kellene fordítaniuk arra, hogy felfedezzék a Humán Papillóma Vírus (HPV), vagyis a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés jelenlétét a pácienseik szájában. A HPV hét ráktípus kialakulásáért felel, és ez a vírus okozza a szájüregben kialakuló rákos megbetegedések 70 százalékát.

A HPV valójában nem egy vírus, hanem egy víruscsalád, aminek vannak veszélyesebb és kevésbé veszélyes típusai. A fertőzés szexuális úton terjed, vaginális, anális és orális közösülés során egyaránt. A vírus tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben, így olyan partnertől is el lehet kapni, aki teljesen egészségesnek gondolja magát. A HPV egyes típusai felelősek a méhnyakrák kialakulásáért, de rákos megbetegedést okozhatnak a torokban, a nyelven, a mandulákon, a vaginán, a péniszen és az végbélben is.

„Úgy látjuk, idővel egyre több rákos megbetegedés esetében derül ki, hogy a vírus áll a háttérben. Komolyan foglalkoznunk kell vele, hogy megelőzzük ezeket” – mondja Ellan Daley, a Dél-Floridai Egyetem professzora. Hozzátette, hogy a fogászati páciensek szexuális életének feltérképezése ennek a folyamatnak csak kis részét jelenti.

Az, hogy a fogorvosok rákos betegségek jelenlétét keressék a szájüregben, szintén nem vezet messzire, a HPV által kiváltott daganatokat ugyanis sokkal nehezebb felfedezni, mint azokat, amiket például a dohányzás okozott. Néhány esetben állandó torokszárazság, fülfájás, a nyirokcsomók megnagyobbodása, fájdalmas nyelés, és hirtelen fogyás tapasztalható, sokan azonban semmilyen tünetet sem tapasztalnak.

A HPV, illetve a vírus okozta leghatásosabb védekezés a védőoltás, ami azonban csak fiatal korban, a lányoknál 12 – 26 éves kor, míg a fiúknál 13 – 21 éves kor között működik.

(via Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik