Mobil

37 nem kívánt terhességet fogtak rá egy mobilappra

Hatalmas botrány alakult ki a Natural Cycles nevű születésszabályzó mobilapp körül, miután Svédországban 37 abortuszon átesett nő jelentette a készítők felé, hogy hiába használták az app útmutatásait, teherbe estek. Az alkalmazás elsőként kapott minősítést Európában, és hivatalos fogamzásgátló megoldásnak számít, világszerte 700 ezer nő használja.

A szolgáltatást egy fizikus házaspár tervezte, és egy összetett matematikai algoritmus határozza meg a felhasználó jellemzői alapján, hogy mely napok azok, amikor kockázatos szexelnie, gyakorlatilag a jól ismert naptármódszeren az alapja. Ehhez rengeteg tényezőt vesz figyelembe, köztük a testhőmérsékletet, a menstruációs ciklusok gyakoriságát, majd piros és zöld napokkal jelöli, hogy mikor nagyobb és kisebb az esély a fogantatásra.

A fejlesztők szerint a háromtucatnyi nem kívánt eset nem magas szám ahhoz képest, hogy milyen sokan használják az appot, és hogy amúgy mennyire nagy hatékonysággal dolgozik.

Egyik megelőzési módszer sem nyújt 100 százalék biztonságot. A Natural Cycles Pearl-indexe 7, ami azt jelenti, hogy az esetek 93 százalékában hatékony a használata, amit kommunikálunk is. Minél nagyobb a felhasználói bázisunk, annál több lesz sajnos a nem kívánt terhességek száma is.”

Az olyan naptáras megelőzést, mint amin a Natural Cycles is alapul, már évszázadok óta használják a nők, de az eddigi tanulmányok szerint az app a hagyományos módszernél is pontosabb, eddig átlagosan százból hét nő esett teherbe évente.

A készítők leszögezik, hogy az algoritmus csak abban az esetben ad hatékony útmutatást, ha helyesen használják azt, de egy korábbi felmérés szerint a teherbe esett nők fele annak ellenére is védekezés nélkül szexelt, ha az app azt nem ajánlotta.

A fizetős szolgáltatáshoz egyébként egy speciális hőmérő is jár, amivel a felhasználóknak minden egyes nap meg kell mérniük testhőmérsékletüket, ezen felül minden hónapban pontosan kell felvinniük a menstruációs ciklusukat jellemző adatokat is.

A svéd gyógyszerengedélyezési-hatóság (MPA) szóvivője szerint már elindították a panaszok vizsgálatát, de még a korai szakaszban járnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik