Szórakozás

Justin Timberlake vifonhajú fiúcskából szomorú cowboy lett

Justin Timberlake erős stílusváltással indította 2018-at. Erős és érthetetlen stílusváltással, ami egyelőre egy hatalmas nagy kamunak tűnik. De miért volt szükség arra, hogy felvegye a tehénpásztor-jelmezt egy új album kedvéért? És mégis hogyan jutott el idáig az egyik legnépszerűbb fiúbanda legszőkébb tagjaként?

Mindenki ismeri Justin Timberlake-et, az egykor szőke, vifonhajú srácot az ‘N Syncből, aki a Disney-nél kezdte karrierjét Ryan Goslinggal és Britney Spearsszel együtt. Utóbbival igazi celebpárt alkotott, és még összeillő farmerruhát is viselt, majd szakításukból olyan számot írt, hogy azzal a kétezres évek elején megalapozta szólókarrierjét, majd öltönyben és kalapban halmozta sorra a sikereket.

Egészen idáig, mert Justin Timberlake ledobta az öltönyt és újabban pokrócba burkolózva szomorkodik a vadnyugaton.

https://www.instagram.com/p/BddbDrrB-nw/?hl=en&taken-by=justintimberlake

Február elején jelenik meg Justin Timberlake új albuma, a Man of the Woods, amihez olyan promóvideó készült, hogy az simán lehetne a Túl a barátságon giccses, heteroszexuális változatának trailere is. Az énekes szomorúan cowboykodik benne, a tábortűz előtt tartja karjaiban fiát (?), szerelmesen ölelgeti feleségét, miközben lovak szaladgálnak a behavazott pusztán. Justin Timberlake atlétában, illetve irhakabátban szenved néha könnyes szemmel, néha mindenre elszánt, férfias tekintettel, miközben néha letérdepel a földre, szenved a hóban, vagy nyakig merül egy tóban.

Jessica Biel – Timberlake felesége – közben azt duruzsolja a háttérben, vélhetően az albumról: „Érződnek belőle a hegyek, a fák és a tábortüzek, olyan mint a vadnyugat, csak napjainkban.” Majd megszólal Justin Timberlake is: „Valójában a fiam, a feleségem, a családom inspirálta ezt az albumot, de leginkább az, ahonnan származom.” Ezzel pedig össze is raktuk a képet, Justin Timberlake a vadnyugaton nőtt fel cowboy kalappal a fején, flanelingben, lovak között, és ezt megénekelte egy egész albumon. Egyetlen egy probléma van csak, méghozzá az, hogy Justin Timberlake-nek valójában az égvilágon semmi köze a vadnyugathoz.

Annyira semmi, hogy az egy dolog, hogy nem ott született, de nem is ott nőtt fel. Az énekes ugyanis délen, Memphisben látta meg a napvilágot, majd a Disney és a Mickey Mouse Club miatt Floridában töltötte gyerekkorát, később pedig énekesként és színészként Los Angelesben élt.

De akkor mi ez az egész videó?

Valószínűleg az történt, hogy Justin Timberlake-nek óriási szüksége volt a rebrandingre, és nem csak azért, mert nem hordhat örökké mellényt és kalapot. Az énekest sokan megutálták, miután a 2004-es Super Bowl-on lerántotta a ruhát Janet Jackson melléről, amivel szinte tönkretette az énekesnő karrierjét. És bár utána sorra nyerte a díjakat, vették az albumait és hallgatták a dalait, 2017-ben újra a fél világ ellene fordult, miután kiderült, ő lesz a 2018-as Super Bowl sztárfellépője.

Három hónap múlva esedékes Justin Timberlake-koncert miatt háborognak az emberek
Az egész 13 évvel ezelőtt, Janet Jackson mellbimbójával kezdődött, ami olyan botrányt okozott a televíziózásban, amit addig nem látott a világ.

Ezek után egyértelmű lehetett Justin Timberlake marketingcsapatának, hogy muszáj kitalálni valami olyan újdonságot, amivel ismét el lehet adni az énekest. Kellett valami izgi, új és vonzó. Így juthattak el a vadnyugatig illetve a cowboy-témáig, na meg a flanelingekig, amiről – és most mindenki kapaszkodjon meg – Timberlake új albumán egy komplett dal szól majd. Mármint komolyan, ott virít a számcímek közt, hogy Flannel.

MOTW. Link in bio.

A post shared by Justin Timberlake (@justintimberlake) on

Van viszont itt valami egészen furcsa is – már azon túl, hogy úgy néz ki, Justin Timberlake elképzelt magának egy nemlétező eléletet és egy új stílust. Méghozzá az első szám az albumról, amihez már videóklip is készült. A Filthy című dalban egyrészt nincs semmi vadnyugatos vagy tehénpásztoros dolog, sem képileg, sem zeneileg. Másrészt úgy kezdődik a szövege:

Az irigyek majd azt mondják, ez az egész kamu.

Mintha előre tudta volna, hogy ki fogják röhögni a cowboyosdi miatt. Na meg furcsa az is, hogy a klipben Timberlake egy Steve Jobshoz kísértetiesen hasonlító fickóként mutat be a közeli jővőben valamiféle ázsiai tech-konferencián egy táncoló robotot, aki aztán a közönség előtt kezd orgiába a táncoslányokkal.

A számban egyébként semmi újítás nincs, pont annyira justintimberlake-es, mint az énekes ezt megelőző összes eddigi száma, és valójában még a videóklipben sincs az égvilágon semmi különleges. Sőt a robot néha még egészen gagyinak is néz ki, a videó legutolsó jelenétről pedig inkább ne is beszéljünk.

Hogy az albumon hallható többi szám vadnyugatosabb lesz-e a Filthy-nél, ahogyan azt Timberlake az egyperces giccsvideójában ígéri, csak február elején derül ki. Akkor jelenik meg ugyanis az új album, illetve az énekes akkor lép fel a Super Bowl-on. Csak reménykedhetünk benne, hogy nem pokrócba burkolózva és cowboy kalapban.

Kiemelt kép: Getty Images/Gary Gershoff

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik