Halálcsoportba került Felvidék az alternatív foci-vb-n

- Horizontal
TO GO WITH AFP STORY BY TOM SULLIVAN: Coach of Occitania football team, Didier Amiel stands next to his players prior to the Conifa World Football Cup 2014 match between Occitania and Sapmi on June 3, 2014 in Oestersund, Sweden. 12 teams from four continents,including Tamils, Kurds, Sami and Occitanians, were competing in Oestersund in one of the world's largest tournaments for stateless or indigenous people, regions seeking autonomy and other non-FIFA affiliated teams. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A nyári FIFA labdarúgó-világbajnokság előtt két héttel veszi kezdetét az a torna, amelyen el nem ismert, vagy részben elismert régiók, illetve nemzeti kisebbségek vesznek részt. Ha már igazi foci-vb-re nem tud kijutni a magyar válogatott, legalább ezen a tornán képviselje két csapat is a nemzetet.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságban tartották meg Független Labdarúgó-szövetség Szervezetének (CONIFA) égisze alatt futó, World Football Cup nevű, május 31. és június 9. között sorra kerülő torna sorsolását. A helyszín már önmagában is nyomatékosítja a résztvevők státuszát: a Ciprus északkeleti részén lévő török igazgatás álló területet, csak az anyaországnak tekintett Törökország ismeri el. Ez persze nem lehet akadálya annak, hogy Észak-Ciprusnak legyen focicsapata.

A sorsolás viszont nem kedvezett nekik, mert, ahogy az az insidethagames.com oldalon olvasható a 2-es csoportba kerültek, amit a cikk csak "halálcsoportként jellemez: ide kapott ugyanis besorolást a címvédő kaukázusi köztársaság, Abházia, a jó erőkből álló Tibet, valamint a tornán újonc Felvidék is.

Kurd játékosok ünneplik a tamiloknak lőtt góljukat a 2014-es vb-n a svédországi Östersundban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A többi csoport nem ilyen erős, de nem kevésbé érdekes nevekből áll. Az 1. csoportban Barawa (egy szomáliai régió), Ellan Vannin (ismertebb nevén Isle of Man), a Srí Lanka-i tamil régió, valamint az Észak-Amerika észak-nyugati partvidékén elterülő Cascadia.

A 3. csoportban újfent találunk magyar szereplőket, miután itt kapott helyet a másodszor kijutó Székelyföld, az európai bajnok Padania (nagyjából Olaszországnak a Pó folyótól északra elterülő részei), a Csendes-óceáni térségben található Kiribati, valamint a zimbabwei Matabeleland régió.

A 4. csoportot sem mondhatjuk unalmasnak. Itt méri majd össze erejét az India és Pakisztán határán található Panjab, a Japánban élő koreaiakat képviselő csapat (United Koreans of Japan), Nyugat-Örményország, valamint az Algériában található Kabilia. Utóbbiról futballal kapcsolatban vétek lenne nem leírni, hogy a csodálatos Zinedine Zidane is kabilnak vallja magát.

A tornára Londonban kerül sor, várhatóan a Charlton Athletic 27 ezer férőhelyes stadionja, a The Walley-ben.

2010-ben Lappföldön a nizzai csapat nyert, míg 2014-ben a svédországi Östersund volt az alternatív világbajnokság házigazdája. Akkor olyan csapatok képviselték magukat, mint a dél-franciaországi Occitania, Lappföld, Kurdisztán vagy a számi régió, vagy éppen Nizza, mint önálló régió.

Címlapi képünkön a dél-franciaországi Occitania régió csapata sorakozik fel a Lappföld elleni mérkőzés előtt a 2014-es östersundi CONIFA világbajnokságon.