A Deutsche Welle szerint lejárt Angela Merkel ideje

parties Horizontal German Chancellor and leader of the Christian Democratic Union (CDU) party, Angela Merkel, looks on while speaking after exploratory talks on forming a new government broke down on November 19, 2017 in Berlin.
Tough talks to form German
Angela Merkel, német kancellár.
Vágólapra másolva!
A szociáldemokraták mindenki részéről kapják a szemrehányásokat a kormányalakítási problémák miatt, de a Deutsche Welle (DW) egyik publicistája, Marko Langer szerint valójában Angela Merkel a hibás, mert nem tud többséget kialakítani.
Vágólapra másolva!

Langer hosszan kifejti véleményét, miszerint neki tetszik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) az ellenállása a politikai tömörülés kormányra lépésével szemben.

Merkelnek mennie kell? Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Közben barikád másik oldalán, a híres SPD-s kancellárról, Willy Brandtról elnevezett utca 1. szám alatt, Angela Merkel egy új kormánykoalíciót próbál összehozni.

A Szövetségi Kancellári Hivatalban még mindig úgy hiszik, hogy minden maradhat a régiben,

mert a Mutti megoldotta az euró és a bankrendszer válságát, valamilyen mértékben pedig rendezte Görögország helyzetét is.

Merkel nem válaszolt az aktuális válságokra

Kétségkívül a múltban a kancellár számos krízisen sikeresen túllépett,

de a legfontosabbat, a migrációs válságot egyszerűen képtelen volt kezelni.

Ezzel párhuzamosan a német demokrácia működésébe is zavarok léptek fel.

A szerző szerint ez csak a két fő gond, más problémákat, mint például az elszabadult lakbér árakat a nagyvárosokban, a digitalizáció stagnálását és az időskori elszegényedést most nem részletezi.

Merkel még a múlthéten is arról beszélt, hogy nézzék meg mi lehet a nagykoalícióból.

Marko Langer hozzátette:

A későbbi kancellár fizikából írt doktori disszertációjának a címe „Reakciók mechanizmusa bomlás közben" volt. A publicista azon a véleményen van, hogy most pontosan ezt látjuk a német belpolitikában is.

Mindig valaki más a hibás!

Amikor meghiúsultak a tárgyalások a Kereszténydemokrata Unió (CDU), Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) között, akkor a teljes sajtó szerint a liberálisok elnöke, Christian Lindner volt a hibás.

Amikor a CDU-CSU képtelen volt kialakítani egy közös stratégiát az illegális migráció kérdésében, akkor Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő lett a bűnbak.


Azért pedig, mert a szociáldemokratákkal nem haladnak a tárgyalások, nyilván az SPD vezetői a hibások és még véletlenül sem Merkel!

Ha a kancellár nem akar kisebbségi kormányt, akkor be kell fejeznie az egészet!

Egy Bundestag szavazás esetén vajon lehetne egyértelmű többsége? Ez egyáltalán nem biztos. Az eredmény a bomlás lenne, akárcsak a fizikában vagy a kémiában.

Ha előrehozott választásokat rendeznének, akkor az SPD nagyjából 18%-ot kapna, míg a CDU 30% alatt lenne.

Ez azt jelentené, hogy nem lenne többsége a két nagy néppártnak a Bundestagban.

Langer szerint, ha az SPD vezetősége egy kicsit is őszinte lenne, akkor azt mondta volna, hogy csak abban az esetben lépen szövetségre a CDU-CSU-val,

ha nem Merkel lesz a kancellár.

Az anarchia csak egy része a problémáknak. A másik gond az, hogy aki belépett Angela Merkel alattomos játékába, annak nincs túl sok esze. A 2017. szeptember 24-én rendezett választások óta a helyzet alapvetően megváltozott Németországban.

Hat politika tömörülés van a berlini törvényhozásban,

amiből négy nem akar részt venni a kancellár játékaiban.

A németek ennél sokkal többet érnek!

A Mutti viszont így képtelen egy kormányzóképes többség kialakítására. Az ő ideje már lejárt.