Ropogós granola friss gyümölcsökkel

A granola nem más mint a ropogós müzli, ami pirított gabonapelyhekből készül. Személy szerint imádom. Tökéletes egy sima reggelihez egy kis friss gyümölccsel,vagy joghurttal, vagy akár még desszertekhez is adhatjuk, de csak önmagában fogyasztva is kiváló nassolni való.Boltokban is kapható, bár azt a fajtát nem részesítem előnyben, mert az ízük sem olyan, mint az otthon készítettnek, és valószínűleg nem is olyan egészséges.

ropogos_granola.jpg

Hozzávalók:

(egy jó nagy adaghoz)

  • 4 bögre zabpehely
  • 1 bögre pekándió (lehet mandula, dió, vagy mogyoró is)
  • 1/4 bögre barna nádcukor (kókuszvirágcukor , vagy bármilyen más édesítő)
  • 1/2 bögre kókuszreszelék (vagy kókuszchips)
  • 1/4 bögre napraforgómag
  • 1/4 bögre tökmag
  • 1/4 bögre olvasztott kókuszolaj
  • 1/4 bögre növényi szirup (agavé-, juhar-, rizs- stb.- szirup)
  • 1/2 tk só
  • 1/2 bögre aszalt vörös áfonya
  • 1/4 bögre chia mag

Elkészítés:

A pekándiót kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a zabpelyhet, a pekándiót, a cukrot, a kókuszreszeléket, a napraforgó-, és tökmagot, valamint a sót. Egy külön kis tálkában elkeverjük a növényi szirupot az olvasztott kókuszolajjal. Majd ezt az olajos keveréket a zabpelyhes alapra öntjük és egy fakanál segítségével alaposan összekeverjük. Ha kész az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen szétterítjük. Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Fontos, hogy folyamatosan tartsuk szem előtt, nehogy megégjen. Ha nagyon barnul, nyugodtan forgassuk át, így biztosan rendesen megsül és minden része ropogós lesz. Amikor elkészült vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután hozzáadjuk a chia magokat valamint az aszalt áfonyát is. Fogyaszthatjátok friss gyümölccsel és valamilyen növényi tejjel. De kiváló pohárkrémekhez ,valamint joghurthoz is. A házilag készített granolánál az édesítés teljesen ránk van bízva. Ha kerülitek a hozzáadott cukrot bátran kiválthatjátok több aszalt gyümölccsel.

A receptet a fantáziátok szerint alakíthatjátok. Működik bármilyen aszalt gyümölccsel, vagy magokkal. Sokszor adok hozzá étcsokoládé darabkákat is. Bár azt jobb szeretem a végen beleszórni.

A granola története Dr. Sylvester Graham tiszteletessel kezdődött. Úgy gondolta,hogy a húsmentes étkezés, a dohányzásról és az alkohol fogyasztásáról való lemondás jótékonyan hat a szellemre, és a testi bajok kialakulását is segít megelőzni. A róla elnevezett grahamizmuson (mai nevén vegetáriánizmus) kívül a graham lisztnek is ő a feltalálója. Ez a barna liszt enyhén mogyorós, édeskés ízű, így szinte adta magát, hogy keksz formájában felhasználják.Ez a keksz képezte alapját a granulának, amit Dr, James C. Jackson 1863-ban kísérletezett ki. Ez egy graham lisztes keksztöreten alapuló reggeli fogás volt. A nagy sikerre való tekintettel Dr. John Harvey Kellogg is hosszas kísérletezésbe fogott különféle gabonákkal, s ennek eredményeképp megszületett az általa jegyzett granula is. Ám Dr. Jackson beperelte Dr. Kellogg-ot, így az őrlemény neve granolára változott, majd a többi gabonatermék árnyékában szinte azonnal feledésbe is merült. Egészen a 60-as évekig, amikor is a tudatosabb vásárlók ráébredtek, hogy az egészségesnek gondolt reggelizőpelyhekben tetemes mennyiségű hozzáadott cukor van. Ezt követően ismét az egészségesebb alternatívák kerültek előtérbe.Ekkor találtak rá újra a granolára.