Senki nem mondta hogy 40 felett más az élet

Megtalálom az utam

Megtalálom az utam

A csokoládé mennybemenetele!

Mousse-au-chocolat torta

2018. január 28. - Virágh Krisztina

Dupla szülinapozás volt nálunk a hétvégén! Sokat nem kell ilyenkor gondolkoznom azon, hogy milyen tortát süssek! Hiszen csinálhatok csokoládétortát, meg Csokoládétortát ja és persze esetleg egy jó csokitortát! (ez az amit mindenki szeret) De azért a változatosság ugye gyönyörködtet és hál' istennek azért van rá mód , hogy ne mindig ugyan azt az egy jól bevált receptet vegyem elő, hiszen zongorázni lehet csokitorta és csokitorta között is a különbséget. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően elővettem egy nagyon régi Csokoládé könyvemet és félredobtam minden félelmemet, ami eddig távol tartott ettől a recepttől. Ez ugye kapcsolatban van az új élet szemléletemmel, tehát feszegessük a határokat gátlások nélkül. Meg is lett az eredménye! Imádta mindenki! Lenyűgözően könnyű, krémes és egyszerre tömény ez a torta. Gasztronómiai orgazmus.

img_1809.JPG

A csokoládétésztához:

  • 4 tojásfehérjéje
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 13 dkg étcsokoládé
  • 11 dkg vaj

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a habosra (fehéredésig) kevert tojássárgákat. Külön-külön megolvasztjuk a vajat (mikróban) és a csokoládét (vízgőz felett), összekeverjük őket, majd hagyjuk hűlni (legalább 35 fokosra hűljön), majd a habhoz adjuk. A tortaformánkat (24 cm átmérőjű) kibéleljük sütőpapírral és a tésztát belesimítjuk. 180-fokra előmelegített sütőben kb.12-15 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni és közben elkészítjük a mousse-t.

A mousse-hoz:

  • 30 dk étcsokoládé
  • 6 dl tejszín
  • 4 tojássárgája

A mousse-hoz apróra tördeljük a csokoládét (a kakaó tartalommal vigyázzunk, minél magasabb a szárazanyag tartalom annál keserűbb lesz a tortánk, ez ízlés kérdése, az én véleményem, hogy az 50-60% közötti még mindenki által kellemesnek mondható). A tejszínből 1,5 dl-t felforralunk és a csokoládéra öntjük, majd folyamatos keverés mellet szépen megolvasztjuk benne a csokoládét. A masszát 35 fokosra lehűtjük. A maradék tejszínt habbá verjük és a tojások sárgáját is habosra keverjük (fehéredésig). A tojássárgákat könnyedén a csokoládéhoz keverjük, majd ezt a masszát a tejszínhabba melírozzuk. A tésztalapunk köré rakunk egy tortagyűrűt és ráöntjük a mousse-t. Szépen elsimítjuk a tetejét és berakjuk a hűtőbe, hogy jól kifagyjon, legalább 3-4 óra kell neke, vagy egy éjszaka.

A máz: Canache-mázhoz:

  • 0,8 dl tej
  • 0,6 dl tejszín
  • 0.4 dl víz
  • 5 dk cukor
  • 25 dkg étcsokoládé

A csokoládé kivételével minden hozzávalót egy lábasban összekeverünk és felfőzünk. Majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felaprított csokoládét. Addig keverjük amíg teljesen felolvad a csoki, végül botmixerrel homogenizáljuk. A szépen kifagyott tortánkat ezzel a canache-mázzal vonjuk be, miután lehűtöttük 30 fok környékére, nehogy felolvassza a mousse-t. img_1803.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://megtalalomazutam.blog.hu/api/trackback/id/tr7713611005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása