Ezt a kenyeret egy véletlennek köszönhetem. Történt ugyanis, hogy kenyeret szerettem volna sütni a kedvenc receptünk alapján (ezt), de sajnos nem volt hozzá minden alapanyagom. Így rögtönöznöm kellett és olyannyira jól sikerült, hogy azóta már legalább négyszer újrasütöttem. :)
Hajdinás tönkölykenyér
- 300 g langyos víz
- 20 olívaolaj
- 10 g méz (elhagyható, régen nem tettem, azonban mostanság nem kelt meg rendesen a kenyerem a porélesztővel és ezért inkább rakok)
- 6 g só
- 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g hajdinaliszt
- 20 g zabkorpa
- 30 g lenmagliszt
- 5 g útifű maghéj
- 1 g aszkorbinsav (elhagyható)
- 50 g sikér
- 15 g lenmag
- 15 g szezámmag
- 1 csomag porélesztő
Kenyérkészítéshez a kenyérsütőgépemet használtam most. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe (víz, olaj), hozzáadtam a sót, mézet, majd jöttek a lisztek, útifű, búzasikér, zabpehely, magok, aszkorbinsav. A tetejére szórtam a porélesztőt, és elindítottam a kenyérsütési programot (ezt a kenyeret gyors programmal szoktam készíteni, ez 2 órás).
Tápérték (100 g kenyér):
216 kcal, 6 g zsír, 29 g szénhidrát, 13 g fehérje
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)