7 érdekesség a dán királyi családról
2018. február 09. írta: noh

7 érdekesség a dán királyi családról

A leghíresebb királyi családdal kétségkívül a britek büszkélkedhetnek. Azt azonban kevesen tudják, hogy a dán monarchia európa legrégebbi királysága, amely a mai napig méltó a címéhez, és sikeült megőrizni e társadalmi elfogadottságát. A mai posztban néhány érdekességet gyűjtöttem a történelemből, a családi hagyományokból, a jelenlegi helyzetükről, mindennapjaikról. Pillants be egy királyi család életébe!

retroserie_prins_henrik_fylder_80_r.jpg(kép)

  1. Kékfogú Harald

A Dán Királyság a legrégebbi monarchia Európában, amelyet még a viking király, Öreg Gorm alapított a 10. Században. Az ő fia volt Kékfogú Harald, vagyis Harald Bluetooth, akiről később a bluetooth eszköz is kapta a nevét. Úgy egyesítette Dániát és Norvégiát, ahogy a bluetooth kapcsolja össze a telefont a számítógéppel. A Bluetooh logója is az ő rúna kezdőbetűiből áll össze.

bluetooth_rune.jpg

kingharoldbluetoth.jpg(kép)

Valójában nem kék volt a foga persze, csak rossz, de a sötét szó akkoriban a kéket (blue=blå dánul) is jelentette. Harald vette fel a kereszténységet Dániában.

  1. Margit dán királynő

Dánia jelenlegi uralkodója II. Margit királynő (Dronning Margrethe), aki édesapja, IX. Frigyes dán király halála, vagyis 1972 óta van a trónon. Mivel fiú testvére nem született, és a születésekor érvényben lévő törvények alapján férfi örökölhette volna csak a trónt, ezért új öröklési törvény bevezetésére volt szükség. A királynő nem csak az uralkodásban jártas, de fiatal éveiben világ legjobb egyetemein tanult politológiát, filozófiát és őskori régészetet. Emellett a világ számos pontján nyílt már kiállítás festményeiből is. Sőt, A Gyűrűk Ura dán kiadásában az ő illusztrációi szereplnek. Rajzait az 1970-es években küldte el Tolkien-nek Ingahild Grathmer álnév alatt, aki a saját rajzaihoz, elképzeléseihez hasonlította őket, és el volt ragadtatva. Így a dán, később pedig a brit kiadásba is a királynő rajzai kerültek be. 

dron_margarethe.jpg

(kép)

A királynő kortársáról, és talán mondhatni, sorstársáról, II. Erzsébet brit királynőről mindig elismerően beszélt, akinek elhivatottságából sokat tanult uralkodása elején.

m_and_e.jpg(kép 1974-ből)

 

  1. Amelienborg palota

A palota,ahol a királynő él férjével, Henrik herceggel, Koppenhága belvárosában található, 1750-ben fejezték be építését. A palota egy része múzeumként üzemel, így természetesen bárki számára látogatható.

amalienborg-palace-copenhagen.jpg

(kép)

Mindennap déli 12 órakor megtekinthető az őrségváltás a palota előtti téren, azt pedig, amikor a királynő otthon tartózkodik, felhúzott zászló jelzi.

A koronázási ékszereket a szintén Koppenhágában található Rosenborg-kastélyban őrzik.

rosenborg-castle-in-copenhagen.jpg

(kép)

  1. Henrik dán herceg- a királynő férje

Londonban ismerkedett meg, az akkor még “csak” II. Margit dán koronahercegnővel, esküvőjöket pedig 1967-ben tartották.

Dániában nem lehet úgy ránézni az újságospultokra, hogy ne Henrik legyen címplapon.

42ef849300000578-4758192-prince_henrik_of_denmark_announced_on_thursday_he_does_not_wish_-m-10_1501778721587.jpg(kép)

Magyar lapokban elég keveset hallani a dán királyi családról, de tavaly nyáron még hozzánk is eljutott a botrányos viselkedésének híre, amikor is kijelentette, hogy nem akar majd a felesége mellé temetkezni, mert sértve érzi magát, hogy sosem koronázták királlyá.

Később kiderült, hogy a dolog hátterében sajnos időskori demencia áll, amely mostanra súlyosbodott egyéb betegségekkel is.

  1. A trónörökös- Frigyes dán királyi herceg

1481 óta a Christian (Keresztély) és a Frederik (Frigyes) név váltogatja egymást a királyi trónon. Ha az előző király Christian volt, akkor a trónörökös Frederik, és fordítva. Természetesen ez alól kivétel, Margarethe királynő, akinek viszont az édesapja szintén Frederik volt, és így most ismét Frederik következik majd a sorban, aki a királynő idősebb gyermeke.

A brit tónörökösökhöz hasonlóan ő i kapott katonai kiképzést, és haditengerészeti tanulmányokat is folytatott. Feleségével, lánykori nevén Mary Donaldsonnal, a sydney-i Olimpián ismerkedett meg, aki akkoriban még ingatlan értékesítéssel foglalkozott. Négy gyermekük született, az első szülött a dédapjához hasonlóan a Christian nevet kapta.

frederik_and_mary.jpg

(kép)

  1. Mary - dán királyi hercegnő

Tasmániában született, később Ausztráliában élt. A Frederikkel való, 2000-ben történt találkozás után költözött Európába. Előbb Párizsban tanított angolt, később pedig Koppenhágában helyezkedett el egy informatikai cégnél. Esküvőjüket ezután 2004-ben tartották.

A pár botrányoktól mentes, példamutató életet él. A sajtó természetesen itt is kíséri a királyi sarjakat az első iskola napjukra, és a nagyobb ünnepek alkalmával készülnek hivatalos fotók is a családról, szintén hasonlóságot mutatva a brit Katalin és Vilmos párosával.

princess-mary-of-denmark-twins-t.jpg

(kép)

  1. A monarchia elfogadottsága

Sokkal egyszerűbb, hétköznapibb életet élnek, mint a már többször emlegetett brit királyi család, és talán éppen ezért, az országban is egyöntetűen elfogadják, szeretik és fontosnak tartják a dán identitás szempontjából is a monarchiát.

Augusztusban volt nagy hír például Dániában, hogy a királynő nyolc unokája közül a legidősebb, (aki nem a trónörökös, mert a második szülött fia gyereke) Nikolai herceg betöltötte a 18. életévét. Ennek örömére apjától egy Renault Twingo autót kapott. Nem is tudom, de alapvetően más típus jutna eszembe, ha azt hallanám, hogy hercegi autó. (Magyar közéleti megjegyzés a NER lovagokról.)

prinse_nikolai.jpg

(kép)

Ezzel együtt egy új korszak köszöntött be a királyi házba. A továbbiakban apanázsra már csak a trónörökösök számíthatnak, így Nikolai lett az első, aki már nem kap pénzt a származása, és a királyi címe ellenére az államtól. Ezzel együtt választási lehetőség is megadatott neki, hogy közéleti szerepet kíván vállalni, vagy inkább visszhúzódna, és magánemberként élné az életét.

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold a Facebook-oldalt is, és kövess Instagramon, ahol további képeket találsz az országról, és a skandináv mindennapokról.

 

Források: itt, itt, itt, itt, itt, itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hyggeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6713646936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása