600 éves a Valentin-nap!
2018. február 10. írta: Szabinae

600 éves a Valentin-nap!

sunset-hands-love-woman.jpg

Valentin-nap nem csak egy új keletű divathóbort, ugyanis most kapaszkodjatok meg: A 14. századból ered. Az első ismert szerelmes levél 1425-ben íródott a londoni Towerből, és Károly orléans-i herceg küldte a feleségének.

Tehát az első ismert szerelmes levél közel 600 éves, az első mű pedig amiben megemlítik az pedig hozzávetőlegesen kb 650 éves. Szóval kijelenthetjük, hogy nem egy hatalmas marketing bullshit az alapja, hanem egy valós történelmi gyökerekkel rendelkező ünnep.

the_tower_of_london_poems_of_charles_duke_of_orleans_c_1500_f_73_bl_royal_ms_16_f_ii.jpg

Több monda is van az eredetével kapcsolatban. Az egyik szerint ekkor lett Szent Bálint, Terni püspöke a jegyesek és a friss házasok védőszentje szerte Angliában, s Franciaországban. A püspök minden házasodni vágyót összeadott, legyen az keresztény közember, vagy akár katona (ugyanis a katonák nem házasodhattak akkoriban), és a hagyomány úgy tartja, hogy ezek szerencsés csillagzat alatt kötött frigyek.

saint-valentin-histoire.jpg

Legalábbis az egyik monda szerint. A másik szerint pedig a Valentin-napot a madarak szexuális életének köszönhetjük, ugyanis akkoriban úgy hitték ezen a napon kezdődik a madarak párzási időszaka. Ezt az elméletet támasztja alá a Madarak parlamentje című mű, melyet Geoffrey Chaucer, angol költőnek köszönhetünk, és eszerint a madarak február 14-én Triász ( a természet anyaistennője) köré gyűltek, majd szerelemre leltek.

Így már érthető(bb) az a mondás is, hogy LOVE IS IN THE AIR... :)

 

süti beállítások módosítása
r=o.createElement('script');r.async=1; r.src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'https://static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');