Írd be, mit keresel:

Krumplinudli, a kiadós kedvenc

Sokunk gyerekkori kedvence a krumplinudli, ez a zseniálisan egyszerű, olcsó, szinte semmiből készülő étel, de mostanság valahogy kiment a divatból. Pedig egy leves után másodiknak is tökéletes, laktató és nagyon finom.

Cookta - 2024.02.15.
Krumplinudli, a kiadós kedvenc

Van, aki ropogós vajas morzsával, más porcukros mákkal vagy épp dióval kedveli a falatnyi kis krumplinudlikat, sőt sós változatban is kedvelt szaftosabb raguk köreteként. A krumplis tészta készítésétől sokan tartanak, bonyolult és macerás ételnek gondolják, de ez nem igaz. Ha van maradék főtt krumplink, akkor percek alatt megvagyunk vele, ha nincs, akkor a krumpli főzésére és kihűtésére egy kis időt kell szánnunk.

Az alábbi alaprecept nemcsak nudlihoz, de barackos vagy szilvás gombóchoz, derelyéhez, barátfüléhez is ideális, de akár zöldséglevesbe krumpligombócnak is tökéletes.

Nagyi-féle krumplinudli

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 2 tojás
  • 15-20 dkg rétesliszt
  • 5 dkg vaj
  • 15-20 dkg zsemlemorzsa
  • porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós, forró vízbe tesszük, puhára főzzük. Leszűrjük, majd tálcára vagy nagyobb vágódeszkára terítjük, krumplinyomóval összetörjük, és hagyjuk, hogy minél több nedvesség kigőzölögjön belőle, megvárjuk, míg langyosra hűl.

Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a zsemlemorzsát szép aranyszínűre pirítjuk rajta folyamatosan kevergetve.

A krumplit tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat és a liszt felét, majd fokozatosan annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából diónyi darabokat csípünk, és lisztezett felületen nudlikat sodrunk belőlük.

Egy fazékban bő vizet forralunk, megsózzuk, majd a nudlikat beletesszük, és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, és a vajas zsemlemorzsához adjuk, összerázzuk, hogy a zsemlemorzsa mindenhol a nudlikra tapadjon.

Tányérokba szedjük, és porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.