Írd be, mit keresel:

Gyömbéres-csípős csirke – izgalmas ázsiai fogás 20 perc alatt

Ki mondta, hogy a csirkemell és a rizs kombója unalmas? Szerencsére nem az, különösen akkor, ha időnként más konyhákból is ellesünk egy-két receptet. Most egy gyömbéres-csípős vietnámi változatot hoztunk, gyors, egyszerű és izgalmasan finom.
Cookta - 2024.02.15.
Gyömbéres-csípős csirke – izgalmas ázsiai fogás 20 perc alatt

Pár alapanyag, 20 perc, és már tálalhatjuk is az ázsiai hangulatú egészséges és finom fogást, ami egyszerre friss és pikáns, édeskés és csípős. A pácba egy kis barna cukor és halszósz került, ez utóbbi kiváltható szójaszósszal, valamint gyömbér kerül, ettől lesz különösen izgalmas, illetve a sütés közben karamellizálódó cukortól.

A csípősséget mindenki maga állítsa be ízlés szerint, érdemes inkább kevesebb tüzességgel kezdeni, mert az ételből kivenni már nem tudjuk, de hozzáadni mindig lehet. Ha valaki szaftosabban szereti, adhat még hozzá folyadékot, vagy akár fel is öntheti és lágyíthatja egy kis kókusztejjel.

Gyömbéres-csípős csirke

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • diónyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz vagy halszósz (nuoc mam)
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 + 2 evőkanál olaj
  • friss vagy szárított csili ízlés szerint

Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk. A páchoz a szójaszószt vagy halszószt egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a barna cukrot és az olajat, összekeverjük, majd a csirkehúst beleforgatjuk. A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük vagy fokhagymaprésen mindkettőt átnyomjuk, ezt is a húshoz adjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, majd a csirkemellet pácostul ráöntjük, és hagyjuk, hogy kicsit lepiruljon, a cukor karamellizálódjon, időnként átforgatjuk. Közben az újhagymát megtisztítjuk, és 4-5 centis darabokra vágjuk, a csirkéhez adjuk ízlés szerint egy kicsi vagy több csilivel, és felöntjük 1 dl vízzel vagy alaplével, kicsit átkeverjük, és fedő alatt kb. 10 perc alatt készre főzzük, amíg a hús omlósra puhul, a szaft pedig besűrűsödik.

Azonnal tálalhatjuk, párolt rizs tökéletes mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.