Középiskolásként a suliba menet sokszor utamba esett - hogy-hogynem - egy régimódi reggeliző, ahol valami fantasztikus ischlert lehetett venni. Majdnem akkora volt, mint a tenyerem, friss, puha és ínycsiklandozóan csokoládés. Még ma is érzem annak a sütinek az ízét, ahogy reggelente tanítás előtt elfalatoztam.
Egy véletlennek (vagy talán annyira nem is véletlennek) köszönhető, hogy megtanultam a desszert készítését, ami látszólag nagyon egyszerű, de van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.
- A tészta alapja egy egyszerű linzertészta, amibe még dió kerül. Azaz a 3 rész lisztet, 2 rész vajat és 1 rész cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót és a darált diót beletettem a KitchenAid robotgép üstjébe és a keverőlapáttal 5-es fokozaton összegyúrom. Mivel a tészta morzsalékos lesz a gépben, amikor összeállt egy picit már rögtön kiborítottam a pultra és gyorsan egy gombóccá gyúrtam. Ezután 10 percig letakarva pihentettem. Ha meleg van, akkor a pihentetés idejére hűtőbe kerül a tészta.
- 4mm vékonyra kinyújtom a tésztát, majd 6- vagy 8 cm átmérőjű kerek formával kiszúrom és 180C-os sütőben megsütöm
- Fontos, hogy a korongok ne égjenek meg, ezért figyelni kell folyamatosan. A mi sütőnkben ez kb 15 perc volt.
- A kihűlt korongokat megtöltöttem lekvárral (legutóbb meggy-ribizli lekvár került bele), majd egy éjszakára hűtőbe tettem. (Ha egy éjszakát pihennek összeragasztva, akkor megszívja magát a sütemény annyira, hogy mártáskor nem fognak elcsúszni egymáson a korongok)
- Az összeragasztott ischlereket csokoládéba mártottam egyesével, majd egy sütőpapírra téve megigazítottam rajtuk a mázat, hogy az ujjam helye is csokoládés legyen, ezután hagytam lecsöpögni őket és megszáradni. A csokoládé lehet olvasztott tortabevonó, de lehet házilag is készíteni: a kakaót elkeverem a porcukorral és a pici vízzel, majd a tűzhelyen felolvasztom. Amikor már homogén állagú a kakaós-cukros-vizes krém leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat. És kész!
- A tetejére reszelt kókusz került
Az ischlerek mártogatását egyesével és kézzel kell végezni, ehhez érdemes egy magasabb falú edényt használni, abban nehezebben hűl meg a csokoládé. És igen, a folyékony csokoládé meleg :) A pihentetést nem érdemes kihagyni, sok bosszúságtól kímélheted meg magad.
A végeredmény mesés! Amikor először készítettem percekben volt mérhető a pusztítás sebessége a tervezett napok helyett.
Tapasztalat a linzer tészta készítéséhez KitchenAid-del
- A tészta hozzávalói közül először a vajat és a lisztet szórom a tálba és azt dolgozom össze a keverőlapáttal, csak ezután kerül hozzá a többi hozzávaló.
- Nem érdemes túl magas fokozatra kapcsolni a gépet, mert védő karima ide, védő karima oda kiszórja a tálból, amit tud.
- Lapáttal szuperül össze fogja dolgozni egyenletes morzsalékos állagra, de gyúrt gombóc nem lesz vele (én nem cserélem dagasztókarra sosem). A tálból deszkára vagy pultra kiborítva tényleg 1 perc alatt összeáll a tésztagombóc, amit már lehet is nyújtani, szaggatni és sütni.
A pontos recept, amit használtam így szólt:
600 g | liszt |
400 g | margarin |
200 g | porcukor |
1/2 db | citrom héja |
10 g | vaníliás cukor |
1 csipet | só |
50 g | darált dió |
lekvár (töltéshez) | |
kókuszreszelék (díszítéshez) | |
Máz | |
6 ek | kakaópor |
2 ek | porcukor |
6 dkg | vaj (nem margarin) |
2 ek | víz |
Kiadósság: kb 40 db
Elkészítési idő: ~2 óra + hűtés