Minden fontos szakmai anyag egy helyen a drónokról

Drón Info

Drón Info

Sokszáz drón fényes tánca a téli olimpia megnyitóján

egyszeriben megdőlt az egy rendezvényen repülő drónok világrekordja

2018. február 14. - dróninfo

intelwinterolympicdronebts-4.jpgHa már drónokkal foglalkozik a blog, emlékezzünk meg arról is, hogy a phjongcshangi Téli Olimpia nagyszabású megnyitóján az Intel ismét drón rekordot döntött és különleges fényshowt csinált a Shooting Star drónokkal. Érdemes megnézni a produkciót és elolvasni, hogyan is készült a különleges fényshow.

Mint azt számos nemzetközi (The VergeWiredUSA Today, PC MagBBC, stb) és magyar lap (Index.hu, Hvg.hu24.huZoom.huPlayer.hu, stb) is beszámolt, a téli olimpia február 9-ei megnyitóján az Intel hatalmas technikai újítással előállva nagyszabású drón showt rendezett. Több mint 1200 drón összehangolt koreográfiájával rajzoltak különböző alakzatokat az égre - így békegalambot, snowboardost és az olimpiai öt karikát. Ezzel az informatikai óriás újra megdöntötte a világrekordot az egyszerre lebegő pilótanélküli járművek kategóriájában. Az eddigi rekord 500 drón volt, amit 2016-ban állított fel az Intel Németországban.

A showról több videó is van az Intel YouTube csatornáján, egy rövidebb image videón kívül egy a rekordról szóló rövidebb látható alább: 

Itt pedig egy kis werk videó, amiből megismerhetjük a projekt hátterét:


intelwinterolympicdronebts-3.jpgA 2018-os téli olimpián ugyanazokat a Shooting Star drónokat használták, mint a korábbi attrakciónál. Ezek a kis szerkezetek egyenként 330 grammot nyomnak a LED lámpák nélkül és 700 grammot a lámpákkal együtt. Fényforrásuk pedig négy milliárd féle színkombináció megjelenítésére képes az Intel szerint. A mostani 1218 drónnal előadott fényműsor tévében közvetített változatát előre felvették, akárcsak Lady Gaga tavalyi Super Bowl produkciójnál, hogy egy baki ne ronthassa el a műsort. A világrekordot így is megdöntötték a számok.

A USA Today szerint mintegy 300-ra óvatosságból vették vissza a megnyitón élőben is repülő drónok számát. A megjelent cikkek szerint a teljes műsort egyetlen pilóta irányítja a számítógépéről és a szoftveres vezérlés tekintetéten semmivel nem bonyolultabb 1218 drónnal dolgozni, mint "csak" 300-al. Így kicsit furcsán hangzik, hogy mégis kevesebb drónnal akarták élőben előadni a műsort. A döntést viszont egyaránt magyarázhatják biztonsági és időjárási megfontolások is. Hiszen a show közreműködői már hónapok óta tanulmányozzák a hideg és szeles helyszín időjárását és a drónok viselkedését az adott körülmények között. A USA Today viszont azt is írja, hogy végül "nem várt logisztikai nehézségek miatt" ez a 300 drón sem repült élőben. Az okok részleteire viszont nem sikerült magyarázatot kapniuk. Ez némileg beárnyékolhatja a kérdést, hogy vajon tényleg az olimpia megnyitójához számolható-e az előre felvett és utólag a megnyitó alatti közvetítésben lejátszott rekord döntés. Minden esetre az 1218 drón repült egyszerre és az olimpiai megnyitó apropójából tették.

A 300 drónnal pedig további élő látványosságot szolgáltatnak az olimpia további napjain az eredményhirdetések alatt - ha nem jön semmi közbe persze...

--

--

Tetszett? Kövess minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://droninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713668938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása