Lukácsi evangéliuma

Hogyan politizálna Jézus? - posztsorozat beharangozó

2018. február 13. 22:30 - Lukácsi Katalin

Nemrégiben egy közéleti beszélgetésen megleptek azzal a kérdéssel, hogy Jézus vajon tagja volna-e a Viszlát Kétharmad mozgalomnak. A kérdést kaptam azért, mert októberben előadást tartottam Hogyan politizálna Jézus címmel. Majdnem elhárítottam a válaszadást, annyira megijedtem attól, hogy el kell mondanom a véleményemet. Holott semmi mással nem szeretnék foglalkozni, csak ezzel: mit gondolhat Jézus, mit csinál, és mit akar, hogy mi mit tegyünk. És erre majdnem visszautasítottam ezt a kérdést, mert félek attól, ha elmondom a véleményem, azzal inkább megosztok, és nem evangelizálok.

A napokban egy érdekes üzenetet kaptam. A következőt: „az Úr Jézus azt akarja, hogy Orbán Viktor maradjon hatalmon, és ha Isten hatalmon akarja tartani, akkor hatalmon is marad, mindegy hányan imádkoznak ellene”. Tehát e vélemény szerint az országgyűlési választásokon nem mi, gyarló emberek szavazata szerint születik eredmény, hanem Isten akarata szerint. (Bár fel tudnánk ennyire ismerni, mi is a közjó!) És Isten akarata az, hogy Orbán Viktor maradjon hatalmon…

Annyiban közös a véleményünk, hogy legalább mindketten hisszük, hogy Jézus él. Ez nem csekélység! Igazából nagyon hálás vagyok ezért az üzenetért, mert felbátorított (és egy kicsit fel is háborított :D ). Alig mertem eddig szóba hozni, hogy bizony töprengek azon, Jézus közéleti kérdésekről hogyan gondolkodik. Mert nem akarom szétszakítani Őt, ahogy a Salamon előtt álló édesanya sem akarta gyermekét. Aki erősebben ragaszkodik a maga igazához, hát emelje zászlajára ő Jézust....

Hullámzó méltósággal sok helyről mást sem hallani régóta, minthogy hova kell szavaznia egy jó kereszténynek (zsidónak), legyen ez a párt narancs, vörös vagy kék. Én semmi ilyet mondani nem szeretnék, azt se, hogy hova ne szavazzunk. A Szentírás, a történésztársadalom, az Anyaszentegyház hite és saját imaélményeim alapján akarok utánajárni, miről mit gondolhat Jézus. A nagyböjti időszak most egybeesik a kampánnyal. Áldást és lehetőséget látok ebben. Idei nagyböjti posztsorozatomban arra teszek kísérletet, hogy 46 napon át mindennap konkrét politikai (de nem pártpolitikai!) témák mentén keressem azt, mi lehet Jézus álláspontja. Ez nagyon ingoványos talaj, és én lényem legnagyobb alázatával fogok viszonyulni minden kérdéshez. Biztos vagyok benne, hogy izgalmas és áldott utazás lesz a számomra, és remélem, gondolatösztönző nektek. Kizárólagosság nélküli töprengések, vállaltan gyarló és töredékes útkeresés, „az Úr arcának keresése”, ahogy azt XVI. Benedek pápa írta A Názáreti Jézus című trilógiájában. Fogadjátok szeretettel, türelemmel, megértéssel. Imádkozzunk és gondolkodjunk együtt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lukacsikatalin.blog.hu/api/trackback/id/tr5913666540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása