12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
19°
Vasárnap
20°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az édesanyák 11 évvel gyorsabban öregszenek

Mintha a terhesség és a szülés nem lenne elég különbségnek - de lehet, hogy a GYES / GYED a megoldás!?

Egy, a Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány állítja ezt, mely egy 1954 fős, 20-44 év közötti életkorú, amerikai női vérsejt-mintán végzett vizsgálatokat. 

FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass. 

Nagyobb különbség, mint a dohányzás és a túlsúly

A tanulmány eredményeiből úgy tűnik, hogy az édesanyák sejtszinten 11 évvel gyorsabban öregszenek, mint gyermektelen kortársaik. Az amerikai nők vérmintáit elemző tudósok egyelőre tanácstalanul állnak a jelenség előtt.

A vizsgálat során a vérsejtek kromoszómáinak telomer-vizsgálatát végezték el. A telomerek a kromoszómák végén helyezkednek el - kicsit mint egy tollon a kupak -, feladatuk a DNS védelme ... de minden egyes sejtosztódáskor egy kicsit megrövidülnek.

Legyél a szerkesztőnk! Regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket.
Hosszuk így az életkortól függ, gyakran hívják őket a sejt biológiai órájának is.

A rövidebb telomerek egyértelmű összefüggésbe hozhatók bizonyos betegségekkel, a nagyobb arányú elhalálozással, és az időskor bizonyos jeleivel - például az őszüléssel is.    

A kutatás során a virginiai George Mason Egyetem tudósai közel 2000 amerikai nő vérmintájában vizsgálták a telomer-hosszúságokat - és egy megdöbbentő felfedezésre jutottak. Azoknak akiknek gyerekük volt a mintavétel időszakában, átlagosan 4,2%-kal rövidebb volt a telomer-hosszúságuk, mint a gyermekteleneknek. Ez igaz maradt akkor is, amikor a korbeli, testsúlybeli és a szocio-ökonómiai státuszbeli különbségeket kizárták az összehasonlításból.

"Ez egyenlő körülbelül 11 év felgyorsított sejtszintű öregedéssel" - mondta el Anna Pollack, a tanulmány vezető szerzője.

Mielőtt nagyon megijednénk, érdemes olyan kutatásokat is felidézni, melyek ennek ellentétét mutatják. Egy, a maja populációban végzett, és 2016 januárjában publikált tanulmány ennek pont az ellentétét mutatja. Az itt vizsgált mintában a többgyermekes anyáknak hosszabb telomerjei voltak, mint a kevesebb gyermekeseknek. 

Lehet, hogy a stressz a ludas!?

Anna Pollack szerint ez az ellentmondás arra vezetheti a gondolkodást, hogy a gyermekneveléssel járó stressz-szintet vizsgálják ... ne magát a gyermekszülést. A vezető kutató az USA-ban alanyi jogon járó GYES / GYED típusú rendszerek hiányát is felemlítette, mely jelentősen hozzájárulhat a gyermeknevelés stresszfaktorainak megnövekedéséhez.

"Nem azt állítjuk, hogy a gyermekszülés káros" - erősítette meg a New Scientist-nek Pollock.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a kutatás eredményeit nagy gondossággal kell a jövőben kezelni.

Forrás: IFLScience

Görgess lejjebb, olvass tovább - és mi megpróbáljuk stresszmentesebbé tenni a gyermeknevelést! :) 
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
Inkább kinti
Inkább benti
További anyagok