Food truck történelem

2018. február 24. 21:05 - GastroGuide

img_8464.JPG

 

Egyre inkább érdemes foglalkoznunk a food truckokkal, hiszen nagyon nagy trend most, különböző fesztiválokon, vagy csak különböző helyeken, akár piacokon is feltűnnek. A food truck épp olyan divatos mint a street food, mert hiszen ezt is az utcán fogyasztjuk. De tudjuk-e, hogy mikortól is vannak a food truckok, és honnan indult el ez a gasztronómiai irányzat?

img_8461.JPG


Az első igazi food truck Amerikából indult el, ez volt a Chuckwagon ami egy texasi emberhez köthető, mégpedig Charles Goodnight-hoz. Nem más mint az amerikai polgárháborús időszak keltette életre ezt az irányzatot, ugyanis a texasi marhahúspiac annyira kibővült, hogy teljesen új helyekre terelték a csordákat a pásztorok ahol már nem volt vasút kiépítve, és az ő ellátásukra fejlődött ki. Igy Goodnight barátunk egy akkoriban használatos kocsit, melynek neve „ Studebaker” alakított át, fantasztikusan food trucknak. Ezt a kocsit, fiókokkal, polcokkal és sík főzőfelülettel látta el.

img_8456_1.JPG


De mit is ettek akkor ebből a kocsiból? Természetesen könnyen tárolható termékeket, hiszen akkor még nem volt olyan a higiénia mint napjainkban és még hűtő sem állt rendelkezésre, de volt bab, sózott húsok, és mindenféle sütemény. Viszont az is fontos, hogy abban az időben majdnem olyan tehetséges volt a food truck sofőrje aki egyben szakács is volt, hiszen a főzésen kívül még értett az akkori fogorvosláshoz, borbély is volt és természetesen bankár. Ahogy telt az idő ezek a kocsik teljesen továbbfejlődtek és már egyre nagyobb csomópontokban is ellátták szerepüket.
Az igazi, és első street food robbanás akkor következett be amikor megjelentek a virsli-truckok! Ezek már az egyetemek udvarain is ott voltak és kínálták a friss pékárukat. 1936-ban pedig Oscar Meyer vezette be az első húzható „ The Wiener Mobil”-t, és nagyjából innen is számoljuk a hot-dog termékek elindulást is.

img_8457.JPG

Majd ezek a food trucknak mondható eszközök, aztán már Vietnamba is eljutottak a katonaság miatt.
De nagy számban való elterjedésük, mégis az egyetemeknek köszönhetők, ahol a nyolcvanas évekbe következett be a következő mérföldkő amikor is megjelentek a „Grease Truck”-ok. Mivel ezek nem kínáltak túl egészséges ételeket így aztán kitiltották őket 2013-ban az egyetemek területéről. Ezekben már a grillezett ételek, a hamburger a hot-dogok is megjelentek.

img_8458.JPG
Aztán a 2000-es években pedig már elérkeztünk a mai kor igényeihez kialakított „igazi” food truckokhoz. Napjainkban pedig a food truckok csúcs időszakát éljük hiszen mindenki ismer valamilyen food truckot, léteznek ebben a témában mindenhol erre szakosodott fesztiválok is.

img_8463.JPG

De arra is sok példa van, hogy céges rendezvényeken  vannak meghívott food truckok ahol a munkatársak jóízűen fogyaszthatják a különböző ételeket. Ismertebb hazai szereplői pedig a Zabáljcsak, Zing, Lakatos Műhely, Steiner Kristóf, Kolbice, hogy csak párat említsek.

img_8460.JPG

Természetesen az ételek sokszínűsége is már a mai kor igényeihez lett igazítva, hiszen van már vegán, szofisztikált street food, hamburger, és mindenféle egészséges étel is.

3 komment
süti beállítások módosítása