2018. feb 26.

2018. évi terepfutó céljaim, versenyeim, köztük a legendás UTMB

írta: gyorgyigabor
2018. évi terepfutó céljaim, versenyeim, köztük a legendás UTMB

2018-ban rajthoz állhatok a terepfutók legendás és leghíresebb versenyén, a bő 100 mérföldes Ultra Trail du Mont Blanc-on, tavaszra pedig a börzsönyi Kör terepfutó kihívás jelenti a fő motivációt

2018-ban egy 150 km körüli és egy bő 100 mérföldes (170-171 km) terepfutó versenyen / kihíváson, illetve egy bő 100 km-es felvezető versenyen szeretnék / fogok részt venni. Utóbbi  kettő előtt természetesen kb. egy hétnyi bringázásra is sor kerül és itt-ott kisebb terefutásokat is teszek majd. Lássuk részletesebben !

2017-ben teljesített terepfutóversenyeimmel (Transylvania 100k, Mátra 115, Gran Trail Courmayeur és Ultra Pirineu) szereztem jogot az Ultra Trail du Mont Blanc-ra, UTMB-re való nevezésre (ugyanis a nevezés jogáért is komoly futásokat kell tenni). 2018. január 11-én került sor a sorsolásra, amely eredményeként – nagy szerencsével – a résztvevők egyike lehetek. Rajtam kívül még 10 magyar futó vehet részt ezen a távon (170 km + 10000 m); a résztvevők listája itt érhető el: http://utmbmontblanc.com/en/page/108/the-2018-runners.html  (jobb oldalt ki kell választani, hogy „Hungary”).
Egyértelműen ez lesz az év fő versenye, ez jelenti a legnagyobb motivációt.

utmb11-utmb-fo-24-026.jpg

 


Végül picit bővebben a 2018. évre tervezett három komoly terepfutó kihívásról, versenyről:

  •  A Kör: Magyarország – sokak szerint - legmotiválóbb terepfutó kihívása, amely természetesen szerepel is bakancslistámon. Fix, 155 km + 7100 m szintemelkedésű útvonala van, amelyet egyedül haladva, 30 órán belül kell teljesíteni. A futó dönthet róla, hogy él-e a segítő lehetőségével, vagy anélkül vág bele a kihívásba, ám ezt a teljesítés után feltűntetik az eredménylistán. A segítő frissítőt, ill. váltásruhát adhat, útközben bárhol. Ennek az előnye, hogy a futónak nem kell az egész távra való élelmet magával vinnie és a vízvételi lehetőségekre, forrásokra vadásznia. Mivel a futó egyedül halad, útközben mindent magának kell megoldania, a jelzést követni, nem eltéveszteni, vizet vételezni, stb. Az elmúlt bő évben tettem már útvonalbejárásokat. 2017 őszén két futásom során már igyekeztem tempósan is haladni, de utóbbi alkalommal sajnos a sár miatt nem tudtam számomra elégedettséget adó időt futni, ezért szerintem még legalább két szakaszra vissza akarok menni újra lefutni. Csak ezen bejárások után merem majd kimondani, hogy megpróbálkozom a kihívással. Az időzítést illetően május hónapban gondolkodom.

A Kör kihívásának 2017. év végéig 51 próbálkozásból 28 járt sikerrel, amely – párosokat és többszörös teljesítőket is figyelembe véve 22 embert jelent mindössze.

        Tavaszi bejárásaim: 
          - 2018.04.14. Kör útvonalának Királyrét - Magyra-hegy közti kb. 70 km-es szakaszának bejárása; élménybeszámoló (link)

 

  • Az augusztusi UTMB miatt (is) szükség van egy „felvezető” versenyre júliusban. Hosszas kutakodás, információgyűjtés után úgy tűnik, talán az Andorra Ultra Trail Mític távja, versenye lesz (112 km + 9700 m) a legmegfelelőbb választás. A két legfőbb érv: az este 22 órai rajt és sok szintemelkedés miatt - nekem biztosan - 1,5  -2 éjszaka esik a versenybe (mint az UTMB-n), illetve a tájat – bringatúráimról - jól ismerem: gyönyörű! A verseny szintideje 46 óra, a nehéz terep miatt hozzávetőleges ütemtervem szerint kb. 30 órán belül jó lenne célba érni (ezen a versenyen a legjobbak is jóval lassabbak, mint más hasonló távú rendezvényen), sőt a „jó lenne” az enyhe kifejezés: 30 órás teljesítés e terepen nekem igazán szép eredmény lenne.

 25542452_1701127883282661_6378962144534366160_o.jpg

  • UTMB: Ultra Trail du Mont Blanc (170 km + 10000 m szint): máig szinte felfoghatatlan, hogy – 24-25 év hegyi túrabringázást követő - pár év terepfutó-múlttal a hátam mögött, máris itt állok a legnevesebb terepfutóverseny teljesítése előtt, ott lehetek a rajtnál. Persze múltam miatt is magammal szemben nagy a felelősség: ha már idáig eljutottam, teljesíteni is akarom, mindenképp! Ha az ember ott áll nagy álma kapujában, akkor élnie kell a lehetőséggel!

Az Ultra Trail du Mont Blanc mára a terepfutás legrangosabb ultra távú versenye, a terepfutók legnagyobb találkozója, sokak bakancslistáján szereplő verseny. Azon az egy héten Chamonix-ban, a Mont Blanc lábánál minden a terepfutásról szól és az egész terepfutó világ Chamonix-ra figyel. 2017-ben még az index is két cikket írt az UTMB kapcsán. Akár csak másfél éve (2016 nyarán, nyaráig) sem voltam még odáig az UTMB-ért, a Transvulcaniáért rajongtam, ám teljesítése után persze egyből még komolyabb versenyek motiváltak és igazából a 2017. évben a Mont Blanc különböző oldalain tett futásaim, valamint a versenyről látott képek, videók varázsoltak el annyira, hogy teljesen rabul ejtett: ilyen tájon futni és teljesíteni a legendás versenyt, hatalmas élmény lehet. Valószínűleg az is hatott rám, hogy az epikus 2017. évi verseny miatt 2017-ben rengeteg szurkoló drukkolt, tapsolt az ösvények mentén, soha sem látott hangulat kísérte a versenyt.

A verseny szintideje 46 óra, a rajtra pénteken este 6 órakor kerül sor.

Az UTMB, Ultra Trail du Mont Blanc nehézségét illetően, amitől tartok kicsit, az a 2. éjszaka kezelése: arra törekszem, hogy alvás nélkül teljesítsem az 170 km-es versenyt, ám ezeddig még nincsenek tapasztalataim a 2 éjszakán át való haladás téren. A júniusi UTCAM lesz az első alkalom, hogy olyan hosszú versenyre megyek, amely teljesítésébe második éj is beleesik. Időjárást illetően pedig…. bármi lehet: előfordult már, hogy a meleg, 25-30 fokos idő tizedelte a mezőnyt, ám épp 2017-ben éjjel hólepel borította be a tájat, pár éve pedig a komoly hó miatt komolyan rövidítettek az útvonalon.affiche_utmb_plakat.jpg

Mint 2016 óta megszokott, külföldi terepfutóversenyeimhez, a rendezvények előtt mindig „csatlakoznak” bringatúrák. Az andorrai versenyen való részvételem még nem dőlt el, képlékeny, hogy mennyivel előtte tudok kiutazni, de van a környéken jó pár kaptató, ahova szívesen visszatérnék: Arcalis (2225 m), La Rabassa (2020 m), a francia oldalon a Col d’Agnes, Col de Pailhéres (2000 m), stb.
Pireneusok, POrt d'Envalira (2408 m)

Az augusztusi UTMB előtt szintén egyértelműen lesz idő és lehetőség jó néhány nap kerékpározásra, minden bizonnyal nagyrészt a francia Alpokban. Magától értetődik, hogy 2-3 pihenés mindenképp kell a legendás verseny előtt, azaz 6-8 nap tekeréssel számolhatok. Talán szóba jöhet a Galibier hágó (ha jól számolom, összességében a 4. alkalommal) és Alpe d’Huez felkeresése (legalább ötödik alkalommal), amellett szívesen visszatérnék a Colombiere és Aravis hágók környékére, de az igazat megvallva a bringázás mellett legszívesebben mindenhol futnék is kicsit.
Bringatúra, Mont Blanc

Szólj hozzá

motiváció kihívás terv legnehezebb bakancslista terepfutás Börzsöny Kör UTMB Andorra Ultra Trail du Mont Blanc Andorra Ultra Trail