egészség health élelmiszerA bevásárlás sokszor nyomasztó lehet, ezernyi különböző márka és termék található meg a boltok polcain, könnyű elveszni a kínálat bőségében. Nathalie Rhone bejegyzett dietetikusként gyakran szembesül azzal a kérdéssel, hogy mi az, ami mindig szerepel a bevásárlólistáján. Munkája részeként segít ügyfelei számára megtanulni, hogyan navigáljanak a boltok sorai között úgy, hogy a végeredmény egy egészséges és finom ételekkel teli hűtő legyen. Most bepillantást enged a saját konyhájába: 7 egyszerű élelmiszer, amely mindig megtalálható otthonában

 

A New Yorkban élő Nathalie W Rhone bejegyzett dietetikus és funkcionális táplálkozástudományi szakember. Alapdiplomával rendelkezik pszichológiából a Cornell Egyetemről, valamint a New York-i Egyetemen végzett klinikai táplálkozástudományi mesterképzésen. Nutrition by Nathalie LLC válallkozása magántanácsadással foglalkozik, az egészségre és wellnessre koncentrálva. Filozófiája a clean-eatinget (tiszta táplálkozás) követi, olyan többségében növényi eredetű, bio és teljes élelmiszerekkel a középpontban, amelyek óriási ízzel is rendelkeznek.   

A Healthline-nak elárulta mi az a 7 élelmiszer, ami mindig megtalálható a konyhájában.

egészség health élelmiszer
Forrás: Abby Blayney

1. Bébispenót

Ez a tápanyagokban gazdag leveles zöldség tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fitotápanyagokkal (növényi tápanyagok): karotinoidokkal és flavonoidokkal, amelyek védelmet nyújtanak a káros szabad gyökök ellen, és rosttal, ami segít a súlyunk szabályozásában, mivel jobban eltelítenek. 

Emellett az egyik legjobb élelmiszer a szépségért: Magas C vitamin tartalmú, ami segít a kollagén termelésében, illetve gazdag A vitaminban is, aminek köszönhetően fiatalosabb bőrt kapunk és gyönyörű hajat. Ha ez még nem lenne elég, tartalmaz: K vitamint, amely hasznos a csontok és az emésztőrendszer számára, Magnéziumot,mely elengedhetetlen a szervezet kémiai reakciói szempontjából, Vasat, amely növényi eredetű, ún. non-heme vas, vagyis nem a hem molekulához kapcsolódik. Ez azért jobb választás, mert nehéz a megfelelő mennyiségű vas fenntartása a testben, problémákhoz vezet a túl sok és a túl kevés is, azonban a töblettől testünk nem tud megszabadulni. A kényes egyensúly fenntartására jelentősen előnyösebb a növényi eredetű, non-heme vas fogyasztása, mivel a test jobban tudja moderálni ennek a felszívódását. A vas felszívódását továbbá megkönnyíti a C-vitamin, ezért próbáljuk kombinálni a kettőt: következőnek ha spenótot eszünk, facsarjuk egy kis citromlevet a tetejére. 

Hogyan fogyasszuk: Nathalie véleménye szerint a spenót nagyon jól variálható alapanyag, nyersen vagy főve is ehetjük. Elfogyaszthatjuk nyersen salátában, rakhatjuk turmixokba, préselt gyümölcslevekbe - juice-okba, köretnek megpárolhatjuk egy kis olívaolajon fokhagymával, feldobhatjuk vele a tésztás ételeket, akár csirkemellbe is tölthetjük.

2. Avokádó

A zsír fontos, de nem minden zsír ugyanolyan jó. Az avokádó fogyasztása javítja az agy és a szív egészségét, hiszen tele van egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. Ezek a jótékony zsírok az avokádó természetesen magas rosttartalmával együtt segítenek a rossz koleszterin (LDL) csökkentésében, a vércukorszint stabilizálásában és a súly beállításában. A benne található K, C, E, A és különböző B vitaminoknak, illetve káliumnak köszönhetően, rendszeres fogyasztásukkal javíthatjuk a bőrünk állapotát, az immunrendszerünk működését és könnyebben kiegyensúlyozhatjuk a reproduktív hormonaink szintjét.

"Azt javaslom, hogy többségünk naponta egyen egy avokádót, kifejezetten azok, akiknek felborult a hormonrendszere és egyensúlyba akarják hozni, vagy akik a termékenységük fokozására törekszenek." Az avokádók olyan zsírokat tartalmaznak, amelyek szükségesek számunkra, hogy testünk elő tudja állítani a szexhormonokat, az omega 3 és 6 zsírsavakat és olyan esszenciális aminosavakat, amelyek remek fehérjeforrások az izomszövetek számára, és a szervezetünk magától nem lenne képes megtermelni. 

Hogyan fogyasszuk: "Annyira egyszerű beépíteni őket a receptjeimbe. Bármelyik étkezés során megtudnám enni őket. A krémesebb állag eléréséért smoothiekba szoktam rakni. Az összes salátámba dobok egy pár avokádó darabot, vagy összepárosítom tojással, esetleg pirítósra kenem, ezzel növelve a jóllakottság érzését. Még a csokoládé mousse-ban is működik, vagy a pesto fő alapanyagaként."

3. Mandulatej

Zsírok, fehérjék és tápanyagok egészséges forrásaként a mandula csodát tesz a bőrünkkel: kisimult, élénk és stresszmentes bőrt érhetünk el. Magas magnéziumtartalmú, ami segít a stressz leküzdésében, az izmok ellazításában, az idegrendszer megnyugtatásában és támogatja az emésztőrendszert. A mandula fogyasztás támogatja testünket, hogy megvédje magát a káros szabad gyököktől, amelyek gyulladáshoz és betegségekhez vezethetnek.

"Amikor mandulatejet készítünk, mindenképpen áztassuk be előre a magvakat vízbe, hogy megnöveljük az elérhető tápanyagok mennyiségét és megkönnyítsük az emésztési folyamatot. Ha nincs időd otthon mandulatejet készíteni, próbáld ki az egész, nyers mandulát. Tökéletesen kielégítő nassolnivaló az étkezések között, 

Hogyan fogyasszuk: "Nálam mindig van sajátkészítésű mandulatej a hűtőben, mint tejtermék mentes, krémes alternatíva a tehéntej helyett. Fontos hozzávalója a reggeli kávémnak. A nyers mandulákat pedig felaprítva salátákra vagy zöldségekre szórom. Nagyszerű módja, hogy az ételeinkhez fehérjét adjunk, élvezetesen ropogós formában."

egészség health élelmiszer
Forrás: Nathalie Rhone

4. Citrom

"Minden reggelt meleg citromos vízzel kezdek, hogy beinduljanak az emésztési folyamataim és antioxidánsokkal indíthassam a napomat, beleértve az immunerősítő C-vitamint is. Habár a citrom tartalmaz természetes savakat, amelyek segítik az emésztést, mégis lúgosító hatása van. Ahogy bekerültek az emésztőrendszerbe tisztító hatásuknak köszönhetően segítik a toxinok kiürülését a szervezetből.

További előnyei: E és B vitamint, magnéziumot és káliumot, illetve béta-karotin antioxidánst tartalmaz. "Mivel az antioxidánsok nagy része a sárga héjában van, ha citromlevet adsz a vizedhez, add hozzá a héját is. Szószok és levesek esetében reszeld a tetejükre."

Hogyan fogyasszuk: "Reggeltől estig különféle italokban és salátaöntetekben használom, illetve ráfacsarva zöldségekre, halakra, szószokra, még a kedvenc immunerősítő zöldséges csontlevesembe is rakok."

5. Bio bogyós gyümölcsök

"Mindenféle bogyós gyümölcsöt megtalálhatsz a hűtőmben, de a kedvencem az áfonya!" Alacsony cukortartalma mellett, sok rostot tartalmaz és tele van A, C és E vitaminokkal, továbbá gyulladásgátló hatású. Az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. Valójában az antocián nevű antioxdiáns felelős a gyönyörű kék színéért.

"Fontos, hogy bio-t vegyünk, mert a sima bogyós gyümölcsök gyakran magas mennyiségű rovarírtó szereket tartalmaznak és nem szokás meghámozni egy áfonyát. Ha aggódsz, hogy gyorsan megromlanak a hűtőben vegyél fagyasztott erdei gyümölcsöket - ugyanakkora a tápanyagtartalmuk és ugyanolyan jótékony hatásúak az egészségre."

Hogyan fogyasszuk: "Rengeteg friss erdei gyümölcsöt szoktam reggelire fogyasztani, lassú tűzön főzöm őket joghurtos parfé elkészítéséhez, vagy chia puddinghoz, smoothie tálakhoz adom. Szeretek többféle fagyasztott bogyós gyümölcsöt adni a zöld protein smoothiemhoz."

6. Fodros kel

"Ezt a szuperfoodot mindenben használom... és mindenben. Az egyik kedvenc tápanyagokban gazdag, méregtelenítő ételem. A fodros kel tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jók a bőröd, a szemeid, az immunrendszered, az emésztőrendszered, a csontjaid számára - és még sorolhatnám!" Aminosavakat, A, C és K vitamint, valamint vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Hogyan fogyasszuk: "Minden formájában szeretem, nyersen és főzve, kulcsfontosságú hozzávalója a juiceoknak, smoothieknak, salátáknak, párolt zöldségeknek, leveseknek, tésztáknak, gabona- és tojásos tálaknak."

7. Bio, szabadtartásból származó tojás

"A tojás az egyik kedvenc állati fehérjeforrásom. Csak egy tojás 7 gramm kiváló minőségű fehérjét tartalmaz. Egy egész tojás biztosíthatja az összes esszenciális aminosavat számodra, 5 gramm egészséges zsírt és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, a kolint, a B-12-vitamint és a ritka D vitamint."

Nathalie egyik szabálya, hogy mindig az egész tojást együk meg! A tojássárgája a tojás legtáplálóbb része, a vitaminok és ásványi anyagok többségét és a fehérje 40 százalékát ez tartalmazza.

Hogyan fogyasszuk: "A kedvencem a lágytojás."
 

És mi Nathalie tanácsa végezetül?
"Ami igazán fontos, hogy egészséges, teljes, főként növényi eredetű élelmiszerekkel töltsük meg a hűtőnket. Keressük a színek, textúrák, formák és különböző méretek kavalkádját, és mindig tartsunk otthon valamilyen leveles zöldséget!"