Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kórházi fertőzéseket jelez előre az algoritmus

2018. március 01. - ferenck

A tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való közvetlen fizikai érintkezéssel terjedő gyilkos baktérium, a Clostridium difficile (C-difficile) évente 453 ezer embert támad meg amerikai kórházakban. Hagyományos módszerek, például a higiéniai állapotok folyamatos megfigyelése vagy a figyelmeztető táblák, jelek általában nem segítenek.

Ha nem diagnosztizálják időben a hasmenést, bélhurutot és egyes esetekben életveszélyes bélgyulladást okozó baktériumot, és nem kezelik sürgősen a beteget, a fertőzés halállal is végződhet. Szomorú adat: az Egyesült Államokban évente 29 ezren halnak meg a C-difficile miatt.

korhaz.jpg

Erica Shenoy, a Massachusettsi Általános Kórház (MGH) fertőzőbetegség-specialistája és Jenna Wiens, a Michigan Egyetem számítástudományi szakembere elhatározták, hogy utánajárnak: használható-e a mesterséges intelligencia valamelyik formája a betegség ellen, képes-e előrejelzni a legveszélyeztetettebb pácienseket.

Az MGH és a Michigani Egészségügyi Rendszer adatbázisát tanulmányozva, 374409 felnőtt személy betegfelvételi adataiból igyekeztek hasznos információkat kinyerni. Mivel a baktérium fertőzött embereken és tárgyakon keresztül terjed, algoritmusuk fejlesztésekor figyelembe kellett venniük a betegek és a fertőzés közötti összes lehetséges érintkezési formát.

korhaz0.jpg

„Laboratóriumi eredményektől az ágyak állapotáig, az ágyban fekvő és a mellette lévő személy azonosságáig mindenre van adatunk. Gyógymódokat, gyógyszereket, laboratóriumokat és diagnózisokat is napi szinten tanulmányoztunk. Gondoljunk bele, hogy ahányszor a páciens végigmegy a kórházon, a kockázat állandóan nő. Ezt is bele akartuk integrálni az algoritmusba” – magyarázza Wiens.

A szerteágazó információ birtokában az algoritmus előre tudja jelezni, hogy x vagy y beteg mekkora valószínűséggel fertőződik meg. A kutatásból kiderült az is, hogy a mesterséges intelligencia átlagosan 5 nappal hamarabb mondja meg, mint az orvosok, hogy kit támad meg a C-difficile.

Ha a CDI (C-diff infection) algoritmusra épülő rendszer széles körben elterjed, tényleg életet menthet az MI.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr313674148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása