Amerikában a ’90-es évektől, Kínában pedig sokkal régebb óta fogyasztották már ezt a gomba kultúra felhasználásával készült italt s ahogy a szupermarketek polcain is megjelent, a globális kultúra hozzánk is befújta. Mit kell tudnod róla? Megéri rendszeresen fogyasztani vagy otthon készíteni?

kombucha gomba egészség diéta

Mint nagyjából minden felszínre kerülő étkezési trend esetében, itt is vannak pro és kontra érvek egyaránt. A pro oldalon, szinte megszámlálhatatlan hasznos hatás áll, amit alátámasztanak egyaránt a rágcsálókon végzett tesztek és az évezredes kínai orvoslási tapasztalat.

De mi ez?

Az ital maga akár otthon, akár gyári keretek között készül, a folyamat mindenképpen cukros teával kezdődik, melyhez hozzáadják a baktérium kultúrát és nagyjából tíz napig hagyják, hogy fejlődjön. A folyadék tetején egy talán kevéssé tetszetős kinézetű gomba réteg képződik. Mint alkoholos italoknál, a gomba itt is a cukorral táplálkozik, tehát a végeredményben a kezdetben hozzáadott cukornak mindössze töredéke lesz benne. A felszínen levő gombát egyszerűen le kell kanalazni a folyadékról és már fogyasztható is. Az erjedés eredménye egy savanykás illatú, kicsit almalére emlékeztető folyadék, ami szénsavas üdítőre hasonlít és akár helyettesítheti is ezeket. A folyamat eredményeképp megjelenhet némi alkohol is, de legtöbb esetben nem annyi, hogy számottevő legyen a fogyasztás során.

Az erjesztés nyerő

Hasonlóan például a kefirhez, savanyú káposztához, vagy a koreai kimchihez a titok feltehetően az erjedésben és a probiotikumokban van. Patkányon végzett kísérletek során például úgy találták a kutatók, hogy a kombuchát fogyasztó rágcsálók stressz szintje jóval alacsonyabb volt és a stressz immunrendszerükre gyakorolt hatása is visszafordul, ellentétben azokkal az állatokkal, melyek nem fogyasztottak az italból. B vitamin tartalma hozzájárul az egészséges anyagcsere és energiaszint fenntartásához és a bőrnek, hajnak és körömnek is jót tesz. Szinte mindenre jó hatással van, ha elég ideig görgetünk a cikkek között.

Mégis hol ütheti fel probléma a fejét?

A másik oldalon a fő érv, hogy bár nem nehéz otthon elkészíteni és nem is kell hozzá sok eszköz teán, cukron, megfelelő edényen és a gombakultúrán kívül (amit az interneten öt perc alatt megrendelhetünk), mégis a részletekben lakik az ördög. Ha teljesen tapasztalatlan kombucha erjesztőként belevágunk a projektbe, tudnunk kell, hogy mik az alapszabályok. Mindenképpen alaposan utána kell olvasni, hiszen alapvetően baktériummal dolgozunk és ha félremegy, nagy baj lehet. Tilos a kombuchát kerámiaedényben készíteni, mert a benne levő savak kioldják az ólmot az edényen levő mázból, amivel megmérgezhetjük magunkat. Emellett a kisebbik probléma, ha valamiképpen rosszul alakul az erjesztés és magasabb alkoholszint, vagy más gomba összetétel lesz a folyamat vége, ami gyomorrontáshoz, vagy gombás fertőzéshez vezethet.

Ha belevágsz mindenképpen olvass alaposan utána, hiszen az itt felsorolt tanácsok is egy amatőrtől származnak és nem teljeskörűek. Ha nem készítenéd otthon, boltban is vehetsz kész, sok esetben gyümölcsökkel ízesített italt.