Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Moussaka

2018. március 04. - dome613

Egy görög nyaralás alkalmával ismerkedtem meg ezzel az érdekes "töltött padlizsán" adaptációval, és azóta is szívesen fogyasztom - meg persze készítem. A görög konyha jellegzetessége talán éppen a sok zöldséghasználat, illetve a zöldség és a húsfélék keverékének éppen eltalált aránya. Hagyományosan bárányból készítik, de én ezt leegyszerűsítettem sima darált sertéshúsra. moussaka-21.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 0,5 kg darált sertéslapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 l paradicsomszósz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg sajt
  • só, bors
  • babérlevél, oregánó
  • olívaolaj

Besamel:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • só, bors, szerecsendió

A padlizsánt egy gyors mosás után felkarikázzuk kb. 3-4 mm szélesen, a végeit kidobjuk, a karikákat pedig félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon üvegesre pirítjuk, és a végén az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Ekkor a darált hús is belekerül, jól átpirítjuk minden oldalát, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval, és beledobunk 2-3 nagyobb babérlevelet is. Felöntjük a paradicsomszósszal és a vörösborral, majd egy jó negyed órán keresztül hagyjuk rotyogni.

classic-moussaka-79675-1.jpegEz idő alatt pont el tudjuk készíteni a tetejére a besamelt, ami a következőképp áll össze: kis vajat olvasztunk, majd beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, és egészen addig keverjük, míg jól fel nem habzott, de még nem barnult meg. Ekkor szakaszosan felöntjük tejjel, minden adag után jól elkeverjük egy habverő segítségével, hogy csomómentes legyen. Közben sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval fűszerezzük. Ha kellően krémes az állaga és felforrt, félretesszük. 

Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal, és az első réteg padlizsánt szép sorban letesszük. Mire ide jutunk, a paradicsomos ragunk kb. kész is van, így az egész ragu mehet a padlizsánra. Simítsuk el, és tegyünk a tetejére egy újabb sor padlizsánt, lezárásképpen pedig rákanalazzuk a besamelt is, és ezt is elsimítjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és először letakarva sütjük 180 °C-on 30 percet, majd a fólia levétele után újabb 10-15 percet, míg a sajt meg nem pirul. 

Jó étvágyat!

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7313710518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása