Vagyok tehát.

Vagyok tehát.

Elmútnyócév

Orbánék az elmúlt években a magyar társadalom valamennyi rétegét átverték, miért képezne épp a maradék, szélsőséges fanatikus kivételt?

2018. március 10. - puccdamer paprikasch

2010 áprilisa. Hatalmas tömeg, köztük közeli barátaim a Vörösmarty téren hallgatják Orbán Viktor győzelmi beszédét, harsog a “Viktor, Viktor!”. Ünnepelik a kétharmadot, heteken át a rendszerváltás befejezéséről, egyedülálló történelmi lehetőségről beszélnek. Ma már komikusan hangzik , de Orbán “nem értettem a kérdést” Viktor ekkor még szerénységet és alázatot ígért a magyar polgároknak, köztük 2,7 millió szavazójának.

Aztán sorra gyűltek a fekete pontok. A Fidesz bűneit számba venni is embert próbáló, különösen azoknak, akik egy transzparens, korrekt, európai állam felépítését várták a gazdasági válság hamvain. Megbocsáthatatlanok a madárcsontú magyar demokráciának bevitt gyomrosok; az alkotmánybíróság kiiktatása, hogy fideszes pártkatona lett az elvileg a nemzet egységét szimbolizáló köztársasági elnök, a jegybank elnöke, a legfőbb ügyész, a Médiatanács és az MNHH elnöke és még számos kulcsfontosságú, a magyar állam demokratikus működését biztosító pozíció, megfejelve a Fidesz leválthatatlanságát biztosító, aránytalan és igazságtalan választási rendszerrel.

Az előzetes ígérgetések ellenére a Fidesz kizárólag saját hatalmának betonba öntésén munkálkodott, arcon köpve mindenkit, akik a szocializmus lezárását várták tőlük. Ennek hatásait saját környezetemben is tapasztaltam, hiszen a szociálisan érzékeny, a demokráciát féltő ismerősök 2014-re mind egy szálig elpártoltak a Fidesz mellől.

A párt mégsem omlott össze. Tapasztalataim szerint a 2010-es szavazókból 2014-re azok maradtak fideszesek, akik úgy érezték, hogy a demokrácia leépülését ellensúlyozza életkörülményeik javulása. Akik hitték, hogy a gazdasági válságból Orbánék vezették ki az országot, és ezért nem tartották túl nagy árnak a modern kori feudalizmusért.

Hogy a gazdasági fellendülés mennyiben köszönhető az unortodox gazdaságpolitikának, persze vitatható. Meggyőződésem, hogy a Fidesz érdeme a talpra állásban minimális. Magyarország gazdasága egy Németország szoknyájába kapaszkodó törpe, ami (számos európai ország gazdaságához hasonlóan) csak a gazdasági válság elmúltával, a konjunktúraciklus felszálló ágában kezdett újra prosperálni. Az elmúlt években olyan országok GDP-je is emelkedett, ahol nem söpörte el a népharag a válság alatt kormányzó pártokat, ráadásul a közvetlen versenytársaktól Magyarország érezhetően leszakadt. “Lényeg a lényeg, jobban élünk, mint négy éve” gondolta mégis a maradék 2,1 millió magyarországi Fidesz-szavazó 2014-ben.

Bár hatszázezer ember rájött, hogy átverték, az illiberális állam által elüldözötteket kompenzálta az új választási rendszer, illetve a határontúli magyarok frissen megszerzett szavazati joga, ráadásul a magyar társadalom egy részének kifejezetten imponáltak a Fidesz nyugat-ellenes szólamai, így maradt a kétharmad. A Fidesz támogatottságának átalakulásával párhuzamosan felgyorsult a magyar közviszonyok drámai erodálódása. Orbántól ugyan sosem állt távol a demagógia és az arrogancia, de ahogy egyre kevésbé volt a siker garanciája az anti-Gyurcsány szerep, az újabb témákat érezhetően az új publikumhoz igazította.

A harmadik Orbán-kormány alatt a bűnlajstrom exponenciálisan bővült tovább. Egyrészt a Fidesz-közeli médiabirodalom erőszakos kiépítése, szakmaiatlan, etikátlan működése és közpénzből való üzemeltetése miatt gyomorforgató ez az időszak, de a maradék demokratikus kontroll (civilek, bíróságok) ellehetetlenítésére is folyamatosan vannak kisérletek, miközben mindent felemészt a korrupció. A fentiek elkendőzésére a Fidesz a menekültválságból próbált politikai tőkét kovácsolni.

A migrációs válság egy égető probléma, de a magyar társadalom többsége számára nyilvánvaló, hogy a magyar kormány érdemben nem járul hozzá annak megoldásához. A hisztériakeltés és uszítás mellett kizárólag olyan látszatintézkedések születtek, melyek egyike sem jelenti az európai kultúra hangoztatott megmentését. Menekültek százezrei jutottak el a magyar határzártól függetlenül Németországba, az pedig rejtély, hogy miért tartaná a Közel-Keleten a muszlimokat, ha a helyi keresztény egyházakat Európából pénzelik.

A Fidesz válasza a Mónika show szellemi színvonalára kalibrált propaganda volt, és a párt a mai napig ebből él. Bizonyítéka ennek, hogy míg a közel-keleti muszlimok érdemi segítséget egyáltalán nem, a kiemelten fontosnak kikiáltott közel-keleti keresztények pedig összesen 1,2 milliárd forint segítséget kaptak, a kvótakampány 17 milliárdba, ezen felül a sorosozás még bő 12 milliárdba került. Az üzenet - miszerint a bevándorlók muszlim csőcselék, akiket Soros György (egy tudjukki) telepít be, hogy elpusztítsa Európát - buta, xenofób és rasszista. A sorosozós szál sem véletlen, hiszen bár a Fidesz nem antiszemita, sőt Orbán miskolci cigányozásáig direkt módon cigányellenes sem volt, újdonsült szavazói nagyon is azok.

Mi történt a régiekkel? Gondoljanak bármit Soros Györgyről és a migrációról, a nyolc éve a Vörösmarty téren ünneplő fiatalok ma úgy viszonyulnak a Fideszhez, mint anno az MSZP-hez. Belátták, hogy Orbán és Gyurcsány egy kutya kölyke, önös érdekeikért lelkiismeretfurdalás nélkül ugrasztanak egymásnak családokat, rokonokat, barátokat, honfitársakat. Belátták, hogy a magyar politikai elit hatalomvágya és pénzéhsége jelenti a legnagyobb veszélyt Magyarországra.

Érveire és beszédmódjára igényes Fidesz-szavazót hosszú évek óta nem láttam, a párt Pintér Attilát megszégyenítő jobbratolódásával szimultán gyakorlatilag teljesen eltűntek. Nem csoda, hiszen a Fidesz mára kizárólag ijedt, érzelmeik által vezérelt emberekre alapozza az ország kormányzását. Nekik szól Orbán haverkodós stílusa, nekik szólnak a tróger és cinikus felszólalások a parlamentben, az óriásplakátok, a köztévé híradói, a “nemzeti” konzultációk. Ők az újdonsült “demokraták” a kleptokráciában.

Vállalhatatlan magatartásával a Fidesz az európai Magyarországot akaró egykori fideszesek mellett azokat is napról napra szembe köpi, akik nem politizálni, nem az állammal harcolni, hanem egyszerűen csak normális életet élni akarnak. A kierőszakolt leválthatatlanság, illetve a színvonaltalan megnyilvánulások áradata milliókat nyomaszt, ennek egy apró morzsáját láthattuk Hódmezővásárhelyen.

Bár a Fidesz maradék szimpatizánsa ma még kivont légycsapóval áll sün alakzatban, a világ legapróbb rezdüléseitől is viszkető tenyérrel, egy felől nem lehet kétség: Orbán Viktor őket is el fogja árulni, ha személyes érdeke azt kívánja.

Ma is egyértelmű, hogy a Fidesz mennyire ostobának tartja maradék, muszlim inváziótól és az európai kultúra eltűnésétől rettegő szavazóit. A fideszes banda, miközben 1200 (elnézést, egy városnyi) háborús menekült ellen kakaskodik, az évtizedek óta Magyarországon élő muszlimok ellen uszít, a Jobbikot pedig iszlámdicsőítésért ostorozza, nyíltan támogatja Törökország európai uniós csatlakozását, sőt a csatlakozási tárgyalások gyorsítását is, kaput nyitván 80 millió “muszlim migráns” előtt. Ennyire érdemes komolyan vennie a “honvédőknek” ezt a konzekvens pártot.

A bejegyzés trackback címe:

https://ergosum.blog.hu/api/trackback/id/tr5413729862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kukubenko 2018.03.11. 18:14:52

Majd 8.-án megtudod, te hónaljszagú firkász, hányan maradtak.

mikka 2018.03.11. 18:29:43

? miért árulnának el?
Orbán az egyetlen hiteles államférfi Horthy Miklós után közvetlenül.
A baloldali liberális faszparasztok tönkre tették és tennék ezt az országot.
Itt nem lesz baloldali kormány a következő 20 évben, liberális meg soha többé.
Szopogassad kisköcsög

klauss 2018.03.11. 18:30:05

@Kukubenko: sikerült a címnél is tovább olvasni, vagy sietned kellett etetni a jószágokat?

nemecsekerno_007 2018.03.11. 18:47:10

Majd április 8.-án kiderül, hogy mennyi fekete pontot gyűjtöttek...

- Egyébként a hódmezővásárhelyi választás előrevetíti, hogy mi történik ha az ellenzék győz.
- Ha az is országos nyílvánosságot kap, akkor még az újabb 2/3-ad is összejöhet, bár nem igazán kéne.
- Bízom benne, hogy nem az ellenzék győz, a kormány meg visszavesz az arcból.
- ...és a ballib megmondók elmennek valami hasznos munkát végezni...

morph on deer 2018.03.11. 18:52:30

@mikka:
“Orbán az egyetlen hiteles államférfi Horthy Miklós után közvetlenül.”

Ezért aztán ott is van a helye Horthy mellett. Tőlem akár már ma pacsizhatnak...

Andy73 2018.03.11. 20:13:16

"Elmútnyócév"

A cím annyiban jó a választások előtt, hogy immár készer "Elmútnyócév"-et lehet összehasonlítani egymással. És elég könnyű a választás köztük: az elkúrós böszméék között, meg azok között, akik az első 4 évben eltakarították a böszméék által itthagyott csődöt, a másodikban pedig határozott növekedési pályára állítottak az országot. A baloldalnak nincs is semmi esélye, csak a Jobbik jelent némi veszélyt Orbánékra.

panteon 2018.03.11. 20:20:11

@Kukubenko: Most tényleg, őszintén, komolyan, úgy gondolod, hogy ha orbán marad akkor nem lesz migráns probléma? 40.000-et ő engedett már be! És eddig csak Ő!!
" nyíltan támogatja Törökország európai uniós csatlakozását, sőt a csatlakozási tárgyalások gyorsítását is, kaput nyitván 80 millió “muszlim migráns” előtt. "...

Andy73 2018.03.11. 20:20:26

Egyébként, ahogy azt a böszme Öszödön bevalotta, ők már 2006-ra elkúrták, tehát már az első 4 évükbanben, még a válság előtt. Ezért söpörte őket el a népharag 2010-ben, nem a válság miatt. És most is ez lenne, ha újra hatolomra kerülnének.

panteon 2018.03.11. 20:29:45

@mikka: Orbán magasról szarik a fejedre....

közép dunántúli régió 2018.03.11. 20:47:08

@mikka: Horthy Miklós... Valami doni katasztrófa dereng? Meg valami zsidó deportálás? Valóban, kivételes államférfi. A te színvonaladnak megfelel.

felső határ nincs 2018.03.11. 20:51:48

Engem annyira átvert Orbán, hogy megint rá szavazok.

felső határ nincs 2018.03.11. 20:54:25

@közép dunántúli régió: 1 zsidót sem deportált horthy, hagyjuk már a kommer hazugságokat, uncsi

GyMasa 2018.03.11. 21:09:41

@Poszt:
Első tévedés:
a Fidesznek 2014-re NEM 2,7 millióról csökkent a szavazói száma 2,1millióra, hanem akkorra visszaállt az az előtti 2,1 millióra. Az a 600e ember volt az, aki - immár másodszorra is - megüzente ferkóéknak, hogy "menjetek a picsába"
Második tévedés:
A migárciós válság egyáltalán nem égető probléma.
Orbán lezárta a határt, amikor a baj a legnagyobb volt.
Aztán lett EU-Török megállapoás, és azóta nincs már akkora baj.
Harmadik tévedés:
Az egész "Sorosozós Kampány" egy kibabrált terelés, a hülyék azok, akik egyáltalán bármennyi időt vesztegetnek rá. Az éle rövid, és vannak ennél sokkal fontosabb dolgok.
Minden, ezzel kapcsolatos ellenzéki megszólalás csak legitimálja az akciót.
Negyedik tévedés:
A fidesz NEM jobboldali párt.
Már igen régóta baloldali populista politikát követ.
És, éppen az a baja az ellenzéknek, hogy "jobb" a baloldali a fidesz, mint a balos pártok, és nem veszik észre, hogy elszívták előlük e levegőt (a szavazókat).
Ellenben, hogy baloldalinak tudjanak látszani, nekik még jobban balra kellett toldniuk.
És, ennek az eredménye a túltolt sötétzöldség, meg az összes többi szlogen, amivel meg is lehet mozgatni legalább 20 000 progresszív balos, 'pesti puloveres marxista értelmiségit.
Csak nagy kár, hogy az ország 80%-át egyáltalán nem érdeklik ezek a lózungok.
Ugyanekkor a jobboldalon meg kialakult egy akkora vákuum, hogy a fal adja a másikat.
Ötödik tévedés:
A vállalhatatlan viselkedésével, demagógiájával, a perspektíva teljes hiányával, az operettellenzék nap-mint-nap szembeköpi a változás iránt igényt mutató ÖSSZES szavazót.
Hatodik tévedés:
Az lehet, hogy a cikkíró szerint a fidesz ostobának tartja a szavazóit, de ez sajnos fokozottan érvényes az ellezéki gágogókórusra is, élen a "fideszbirkázással". Miért nem lehet már észrevenni, hogy ez a hangnem éppen ellentétes irányba mutat azzal, amit az ellenzék el szeretne érni.
Ugyanis, ha simán figyelmen kívül lennének hagyva, akkor jó eséllyel otthon is maradhatnának, és lenne esélye az ellenzéknek nyerni.
Azaz, a le"fideszbirkázott" emberek majd szépen már csak azért is elmennek a fideszre szavazni, ahelyett, hogy otthon maradnának.
És, akkor már szót sem ejtek arról a jó 2-3 milliónyi szavazóról, akik jórészének a fenti vákuumban hiányzó politikai formáció ösztönözne az urnák elé járulásra.
De őket senkinek esze ágában sincs megszólítani az ellenzéki oldalról.
Pedig, ha csak a felük elmenne szavazni, azzal már a második legerősebb párttá lehetne válni.

felső határ nincs 2018.03.11. 21:14:26

@GyMasa: Nem számolsz azzal, hogy a fidesz a 2014es fél millióról mára 1 millióra emelte a határon túli, potenciális szavazóbázist.

Ebből 350ezren már most regisztráltak a szavazásra, míg 2014ben közülük csak 128ezren szavaztak összesen.

Azaz, ha a fidesz csak annyi szavazatot kap, mint 2014ben, az tulajdonképp valahol kudarc a pártnak.

bbocs2 2018.03.11. 21:18:15

felső határ nincs nevű bérkommentelőnek:
"A Sztójay-kormány megalakulásakor Horthy Miklós kormányzó szabad kezet adott a kormánynak, hogy a zsidókkal kapcsolatos kérdéseket saját hatáskörben rendeletileg szabályozza. A gyakorlatban a zsidókkal kapcsolatos ügyek intézését Sztójay Jarossra, Jaross pedig Bakyra és Endrére bízta. Így a háromnegyedmilliós zsidóság gettósítását és deportálását magyar részről Baky László, Endre László és Ferenczy László („a három Laci”) irányította."

Fizetett Fidesz trollok, takarodjatok!

felső határ nincs 2018.03.11. 21:27:24

@bbocs2: Horthy egy hálás zsidó birtokán halt meg Portugáliában, te ütődött.

Cicaszemű 2018.03.11. 21:54:12

Sikerült a hozzászólások lehetőségeit és minőségét, még mélyebbre repíteni a módosításokkal.....Egy nagy szar lett az oldal !! Köszönöm.....

Cicaszemű 2018.03.11. 21:56:23

Eddig sem tobzódtam itt, ezek miatt, most törlöm is magamat.Természetesen, ha lesz rá lehetőségem, amit kétlek... :(

Cicaszemű 2018.03.11. 21:57:46

GyMasa. "A migárciós válság egyáltalán nem égető probléma." Te egy hülye vagy !!

jjoey 2018.03.11. 22:29:11

@mikka: igen valóban az. Mint Rákosi pajtás aki már az 50es években rájött műxik a parlament ellenzek nélkül is. Hiteles. Mert vele ismet veszítünk és lesz hitelünk amit fizethetünk helyette és kislánya helyett aki a saját lában áll a lapunkon. Tapsolj neki akinek unokájának apja 2ev alatt lop el 12mrd-ot amit ha adózol te is fizetni fogsz. Bár lehet ha kapsz 11ezret a 10ezer bozsiert az -st Ferenc testvér mellé teszed.

memberjoe 2018.03.11. 23:11:47

Nagyszerű írás. Örülök, hogy vannak, akik mernek gondolkodni.

Pop40 2018.03.11. 23:27:52

"a Fidesz mennyire ostobának tartja maradék, muszlim inváziótól és az európai kultúra eltűnésétől rettegő szavazóit. "

Ebben az egyben igazuk is van.

GyMasa 2018.03.11. 23:41:15

@Cicaszemű:
Meghajlok, a támadhatatlan, sziklaszilárd logikán alapuló érvelésed előtt !

ügyfélszolgálatos 2018.03.11. 23:50:12

@mikka: Király. Horty mellett van a köcsög, a mellett a Horty mellett akinek a második VH-ban elszenvedett borzalmakat is köszönhetjük. Horty mellett akinek az országlása alatt több millió TBC-s beteg volt. És a tudjuk hogy a tbc a szegények betege.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.12. 06:16:04

@nemecsekerno_007: "- Egyébként a hódmezővásárhelyi választás előrevetíti, hogy mi történik ha az ellenzék győz."

Miért? Mi történt Vásárhelyen? Csak nem kiteregették Tiborcz szennyesét?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.12. 06:18:22

@mikka: Aha. Több mint 400 ezer zsidó elhurcolása és legyilkolása, 200 ezer katona a Don kanyarban, utolsó hitleri csatlós. Ez neked hitelesség?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.12. 06:20:22

@GyMasa: "fokozottan érvényes az ellezéki gágogókórusra is, élen a "fideszbirkázással"
És mi a véleményed a folyamatos ballibázásról?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 06:32:22

A valóság más: Orbánák átverték a nyugatot. S jól tették.

1990 óta most először tüörődik egy kormány a kisemberekkel is. Most először nem hajbókol a nyugat előtt a magyar kormány.

Ez van. Hatalmas ballibaváltó protesztszavazáés készül. S a ballibek egyre inkább belelovalják magukat Hódmező miatt.

nu pagagyí 2018.03.12. 07:04:34

Nem igazán emlékszem olyanra, hogy egy diktátort választáson zavartak volna el. Orbán sem így fog eltűnni, de hogy el fog az biztos.

nu pagagyí 2018.03.12. 07:14:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Orbán kifosztja a "kisembereket", de gondoskodik róla, hogy kapjanak gumicsontott, amin rágódhatnak. Az ország hanyatlik, gazdasági teljesítményünk a béka segge alatt. A teljesítőképes fiatalok emigrálnak, mert itthon nem tudnak kibontakozni a korrupt, mindent behálózó hatalom és a piac, oktatás, kultúra tönkretétele miatt. A gyerekek külföldön születnek és ott is fognak maradni. Fogatlan vérnyugdíjasok és közmunkás rabszolgák országa leszünk.

Parajpuding 2018.03.12. 08:24:32

"Orbán Viktor őket is el fogja árulni, ha személyes érdeke azt kívánja"
Az országot, sőt az anyját is elárulná, ha az érdekei úgy kívánják, mert ilyen jellemű és szellemű.
"egyértelmű, hogy a Fidesz mennyire ostobának tartja maradék, muszlim inváziótól és az európai kultúra eltűnésétől rettegő szavazóit"
Mert valóban ostobák a szavazói. A gondolkodásra képes emberek 2010-ben is tudták, hogy a fideszben óriási a bűnözői mentalitás és potenciál. 2014-ben az értelmesebbje azért rájött. 2018-ban pedig még azok vannak mellette, akik haszonélvezői valamilyen módon a rezsimnek, vagy téyleg menthetetlenül ostobabirka.

Etniez 2018.03.12. 08:28:05

Fideszre rendes erkölcsű, erős gerincű ember nem tud szavazni. Pont.
Szavazótáboruk egyik felét megvették, másikat megvezették.

A magánnyugdíjpénztárak kirablása óta látszik, hogy mire képesek, ha pénz kell.
Hazudnak, alakoskodnak, stb. Nézzétek meg, miket ígértek a pénzek elvételekor, milyen hazugságokat és féligazságokat szajkóztak a tv-ben és rádióban és mit tartottak be (egyéni számla pl) abból amit ígértek.

Ott már mindent bevetettek, azóta csak csiszoltak a módszeren.

Semmit. Hazug, tolvaj szemétládák a fideszesek.

Etniez 2018.03.12. 08:31:55

Ja, és már annyira fosnak, hogy lassan a kóbor kutyáknak is szavazati jogot adnak, ha Erdélyben élnek.

HaD 2018.03.12. 08:35:33

Ahogy a cikk író helyesen írta a "rendszerváltás befejezése" történik...ez a rendszerváltás amit lát((ha lát:)??) a publikum....nem hazudtak ezek,megvalósítják amire létre lettek hozva és kitalálva...

Bolshevik 2018.03.12. 09:00:58

@panteon: "40.000-et ő engedett már be! És eddig csak Ő!!"

Mert ki más alatt volt migránsválság, te ökör? :D Ha eddig csak te dolgoztál egy munkahelyen, akkor mennyire fair téged azzal vádolni, hogy "csak te követtél el hibákat"? :D

A másik meg hogy tegyünk már különbséget a fizetős kínai üzletember meg a zöldhatáron átkúszó "no fingerprint, germany germany, asyl asyl" teherautósofőr közt.

Bolshevik 2018.03.12. 09:03:21

@nu pagagyí: "Az ország hanyatlik, gazdasági teljesítményünk a béka segge alatt. "

Meglepetés: még gyorsabban nőtt a magyar gazdaság!

www.portfolio.hu/gazdasag/meglepetes-meg-gyorsabban-nott-a-magyar-gazdasag.276549.html

10 százalékkal megugrottak a fizetések

www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/10-szazalekkal-megugrottak-a-fizetesek.245706.html

Való igaz, ez már az összedőlés maga.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.12. 09:05:44

@Bolshevik: Neked is sok eszed van. Szerinted mi lesz abból hogy a bérek gyorsabban nőnek mint a gazdaság?

Bolshevik 2018.03.12. 09:06:59

@Andy73: "immár készer "Elmútnyócév"-et lehet összehasonlítani egymással. És elég könnyű a választás köztük"

Úgy van.

Könnyű azon hőzöngeni, hogy a fidesz így szar meg úgy szar, csak ha összehasonlítod őket az alternatívával, azaz az elkúrók-féle frankenstein-koalícióval, akkor hirtelen már nem is olyan szar a Fidesz.

Bolshevik 2018.03.12. 09:10:04

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Aham igen, ha nem ezredszázalékra ugyanannyit emelkedik a gazdaság meg a fizetés, az csalhatatlan jele az összeomlásnak. Ok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 09:37:50

@nu pagagyí:

Az országnem hanyatlik, enyhe fejlődés van. S most először merülnek fel a kisemberek szempontjai is.

HaD 2018.03.12. 09:57:28

@Bolshevik: Nomen est omen:)...oroszosan így ejtik ki fonetikusan a komcsi szinonimát??? vagy csak a bibsik akcentusa???:) Amúgy meg gondolom nem élt a cocializmusban??? Volt egyszer egy vas és acél országa ahol hasított az ipar a munkásosztály a paradicsomba ment nap mint nap...az ár meg a minőség és azaz a versenyképesség sokadlagos volt,,,volt helyette kgst árszabályozás...aztán jött a nagy bumm....el kellen sétálni a borsodi iparvidékre és szétnézni mi maradt! Ezeknek a mocskoknak köszönhetően(gyucsánynak meg ráhel apukájának)....vagy a tündöklő Bábolna Mg.-i csoda burgert jóberttel az élen. Az maga vót a csoda...csak a kérdés hogy mihez képestés mennyibe került a magyarnak??? ...és mi lett mikor kicsit versenyeznie kellett volna...vagy a győri horváth ede is maga vót a csoda...csak mikor a MAN motorokhoz 30 év múlva se sikrerűlt hozzátenni egy karcolás magyar fejlesztést sem akkor kicsit bedőlt a csoda....ezt csak azééé említettem, hogy jobban aludjon a matócsiék gzadasági csodáján elalélva!!! Hol a fszban van a magyar csoda magyar fejlesztésű alapja??? Tudja amit ki lehetne vinni gyártatni ezekhez a "mocskos" arabokhoz és jó kis rabszolga bérér legyártatni(tán nem jönnének ide kódúni?!)...mi meg vidáman élhetnénk...ehelyett itt van a nem annyira magyar technológia amit mi eszkábálunk össze(amíg hagyják) rabszolga bérér...ez a maga félék álma:( amikor meg ébresztő lesz ez a mocskos banda már rég valahol a világ másik pontján röhög jókat....elfogy a táp aztán lehet majd vinnyogni meg a másiknak esni...de legalább a ruszki heverjai meg az amicsi bibsik jól járnak mert fogy majd a lőszer...

HaD 2018.03.12. 10:09:42

@Bolshevik: kinek fizet bmeg a kínai "üzletember" ...üzletember????....te jó ég!!!
Ha 2008-ban nem az a tetű gyurcsány van hatalmon(az akkori leosztás szerint) hanem ráhel apukája és bandája akkor ugyanígy bedől a mutatvány mester...ezek azt se mérik fel ha baj van(pl. gyurcsány még 2008 tavaszán is azt hadoválta hogy semmi gond Mo-t simán elkerüli a válság...holott csak shortolni kellett volna pl. a svájci frankot...)...ennyit az emút nyóc évről mest a mostani elmút nyóc évről mester...gyurcsányék is megoldották volna pont úgy mint ez a szarrágó banda..sehogy...ezek ugyan abban az "iskolában" nevelkedtek tehát a megoldás is hasonló lett volna...de erre soha nem fogsz rájönni bmeg mert a játék lényege hogy egy elbaszott lehetőséget vagy egy szemét kis húzást már nem lehet újra játszani csak magyarázni ilyen magadféléknek....

2018.03.12. 10:48:20

@Bolshevik: nem, a gazdaságnak jobban kell emelkednie, mint a fizetésnek. Ugyanis a fizetések emelkedése inflációt eredményez, ami visszaveti a gazdaságot. A másik oldalról pedig munkaerőhiányt jelez, ami a fejlődés gátja.
Ezt technológiai fejlődéssel lehetne ellensúlyozni, de az beruházást igényelne az innovációban, az oktatásban. Ennek viszont semmi nyoma Magyarországon.
Annak örömködünk, hogy külföldiek hoznak be tőkét, beruháznak, majd viszik ki a pénzt.
Ebből nem lesz gazdasági fejlődés, csak függőség.

spls 2018.03.12. 10:49:50

@Andy73: Ezért söpörte őket el a népharag 2010-ben, nem a válság miatt. És most is ez lenne, ha újra hatolomra kerülnének.
Az MSZP Gyurcsányt találta alkalmasnak Orbán-féle populista megjelenésre, hogy elnyerje a baltaarcúak szavazatait. Túl jól sikerült, A második nyerés után Gyurcsány úgy gondolta, hogy így ez ebben a formában szar ügy. Erre az MSZP-s funkcik összefosták magukat, és kiadták a FIDESZ kampányguruknak, akik jól dolgoztak. Ezért bukták a következő választást.
Azóta eltelt nyóc év, mintha kevesebb lenne a baltaarcú. Meg azóta lopni nem kötelesség, hanem dicsőség dolga.

nemecsekerno_007 2018.03.12. 11:21:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Miért? Mi történt Vásárhelyen? Csak nem kiteregették Tiborcz szennyesét? "

Csak az mint a Téli Palotában anno. Csak káoszt hoznak. Ha ilyen az ellenzék hatalomra kerülése, akkor abból a többség nem fog kérni.

konrada 2018.03.12. 11:31:36

@HaD:
Ez egyébként így igaz.
...mert 2006-ra úgy lqrták Fletóék, hogy esélye se lett volna senkinek ilyen rövid idő alatt valamit kihozni a helyzetből.

...s pont ez is volt az mszpszdsz egyik fő bűne.
Ahelyett hogy előre hozott választásokat írtak volna ki - amiben győzött volna zorbán, de a következőre le is írta volna magát, mint a libás - a szükséges megszorításokkal:
...ahelyett inkább két kézzel kapaszkodtak a kincstár kulcsára, nehogy kiessenek a pixisből, és választották inkább azt az opciót, hogy inkább ők folytatják tovább - mert az biztos pénz az oligarchiájuknak - mint hogy 4 évre ne legyen náluk a szereposztó dívány...

konrada 2018.03.12. 11:50:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:
...nem feltétlenül.
Ha sikerül 10-15%-kal növelni a foglalkoztatottak számát, csökkenteni a szürke - minimálbéren bejelentett - foglalkoztatást, miközben az így minimálbéreseket is megadóztatják
+ kevesebb lesz a hitelterhelése az országnak, így csökkenteni az átlagos bérköltséget
...akkor lehet emelni azt a nettó bért is, mely hasonló nagyságú GDP-t termelő országokban eleve magasabb is volt.

...de persze ez mindenképpen inflációs nyomást okoz majd, ez borítékolható, a mértéke meg kérdéses.

...technológiai fejlesztéshez meg pénz kell, meg magyar vállalatok.
...ha továbbra is ilyen magas a külföldi tulajdon aránya - és ilyen alacsony a bérszinvonal - akkor az oktatás nagyobb mértékű fejlesztése csak arra jó, hogy még több olyan képzett embert adjunk nyugatra akik csak kivesznek a magyar költségvetésből, nem pedig hozzátesznek.

...szóval nagyon patika-mérlegen kell ezt vizsgálni. Ha van magyar cég - vagy olyan külhoni cég - aki a képzett embereket nálunk is képes megfizetni, úgy érdemes költeni az oktatásra többet, ha meg csak ellentételezés nélküli exportra képzünk ki ,akkor megint másként kell hozzáfogni.
A probléma most sem azzal van, hogy a magyar gazdaság részére elegendőnél kevesebb képzett embert bocsát ki az iskolarendszer, hanem ott, hogy az alacsony fizetések miatt jó részük távozik fizetés nélkül...

2018.03.12. 11:52:43

@konrada: ennyire nem mentem bele, de telhesen igazad van, egyetértek veled. Az alaptézist végülis nem cáfoltad, külföldi függőség, innováció hiány.

GyMasa 2018.03.12. 12:16:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
...És mi a véleményed a folyamatos ballibázásról?...
Nem ertek egyet vele alapvetoen.

GyMasa 2018.03.12. 12:20:48

@GyMasa:
Mondjuk, azert azt tegyuk hozza, hogy az ellenzeki oldalnak lenneszuksege TOBB szavazatra, ha IGAZABOL gyozni akarnak.
Ennek erosen ellentmond a "szavazzal mar rank te köcsög!" jellegü erveles.
Azt nem tudom, hogy szerinted hany plusz szavazatot hozhat, de szerintem kb. nullat.
De a legnagyobb problema nem az vele, hanem, hogy ahelyett, hogy legalabb semlegesse tenne a fidesz szavazokat, inkabb osszezarnak, es mar csak azert, duhbol is elmennek a kormanyra szavazni (mert a magyar mar csak igy mukodik...).
Tehat ketszeresen is kontraproduktiv.
De, nem varom, hogy megertsd ezt az ervelest. Es nem is biztos, hogy helyes.
De, ezt kifejtettem az eredeti hozzaszolasban is.

GyMasa 2018.03.12. 12:30:04

@konrada:
......ahelyett inkább két kézzel kapaszkodtak a kincstár kulcsára, nehogy kiessenek a pixisből, és választották inkább azt az opciót, hogy inkább ők folytatják tovább - mert az biztos pénz az oligarchiájuknak - mint hogy 4 évre ne legyen náluk a szereposztó dívány...
Es, ennek volt egyenes agi kovetkezmenye a fidesz 2/3, ami miatt most meg pont a magukat demokratikusnak vallo oldal panaszkodik.
Pedig, ahogy irtad, ha fleto allamferfi/uriemberkent szepen lemond mar 2006-ban, akkor mindez nem tortent volna meg.
...de persze ez mindenképpen inflációs nyomást okoz majd, ez borítékolható, a mértéke meg kérdéses...
Jah mert a nagyszeru szoci kormany alatt eppen zero volt az inflacio, ugye?
Annyira bajos ez a kettos merce!

konrada 2018.03.12. 13:35:03

@GyMasa:
Nincsen kettős mérce.
...mint ahogyan a szocik 8 éve végére reálbér növekedés sem...;) (Ők ugyanis ténlyeg elinflálták. ...de ettől még az igaz, hogy a béremelkedés inflációs nyomást hoz, mert megnövekedik a vásárlóerő.
Az nem mindegy, hogy az az inflálódás felzabálja-e a növekedést, vagy a kereslet növekedésének egy része jelenik meg az inflációban...)

GyMasa 2018.03.12. 14:37:25

@konrada:
Epp ezt irtam: Az nem problema, hogy a szocik alatt meretes inflacio volt, csak az, hogy most inflacio "LEHET".
Ez a kettos merce.

eßemfaßom meg áll 2018.03.12. 18:20:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Gyurcsány sem baszta el, csak jött a világválság. "

Az a rohadt 2006-os világválság keresztbe tett a jogyúrcsányúrnak
süti beállítások módosítása