hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hawking közel hozta az emberekhez a tudományt

76 éves korában elhunyt az elméleti fizika történetének egyik legnagyobb alakja, sőt a legismertebb, Nobel-díjjal soha ki nem tüntetett fizikus, Stephen Hawking. A 24. hu emlékezik meg róla.

Stephen Hawking közel hozta az emberekhez azt a tudományágat, amit ímmel-ámmal ugyan, de Albert Einsteinig meg lehetett az utca emberének is érteni, de a relativitáselmélettel, kvantumfizikával, szingularitásokkal és húrelmélettel már nem tudott mit kezdeni senki, aki nem ezzel foglalkozott alsó hangon tíz éve.

Aztán jött egy fura angol fickó, akinek izomsorvadásos betegsége miatt az életben maradása is kész csoda volt, és elkezdett közérthető publikációkat kiadni a témában.

Nem sokan tudtak azóta se olyan olvasmányosan írni a témáról, mint ő a bestsellerré vált Az idő rövid történetében.

Stephen William Hawking még a világháború közepén, 1942. január 8-án született, hol máshol, mint Oxfordban. Épp a háború miatt menekültek ide, londoni házuk nem nyújtott biztonságot a bombázások ellen. St. Albansban végezte el az iskoláit, majd az oxfordi University College-ba került. Apja szerette volna, ha orvosnak tanul, ő matematikát akart, amit nem tanítottak itt, így maradt a fizika. Hawking három év alatt, parádés eredménnyel diplomázott. Miközben Hawking lassan a fizika világában és azon kívül is sztárrá vált, tudományos akadémiák vették soraik közé és díjak özönét kapta, saját magával is meg kellett küzdenie. Ugyanis nem sokkal a 21. szülinapja után állapították meg, hogy (a jegesvödrös kihívás miatt ismertté lett) ALS-ben, azaz az izomsorvadás egy speciális formájában szenved.

Hawkingnak csak pár évet adtak az orvosok, ennek ellenére bőven megérte a nyugdíjas kort. Sajnos annyira lebénult végül, hogy egy motoros székhez volt kötve, kommunikálni pedig egy speciálisan neki fejlesztett beszédszintetizátorral tudott.

Fontos sejtése volt, hogy az univerzumnak nincs határa a mi általános téridő-felfogásunkkal nézve.

Az utóbbi években Hawking népszerűségét arra is felhasználta, hogy olyan, a jövőnk számára meghatározó témák fontosságára mutasson rá, mint a csillagközi utazás, az idegen élet kutatása, vagy a mesterséges intelligencia fejlődése.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink