Főnököm. Utazótársam. Gasztrokritikusom. Edzőpartnerem. Alvásterapeutám. Kisfiam.

Marci és más

Marci és más

A legjobb játékok ingyen vannak

Marci kütyüzik, pakol és takarít

2018. március 14. - Finy Krisztina

Marci hamar megtanított bennünket arra, hogy kaphat bármilyen drága játékot, az sosem lesz annyira jó időtöltés, mint azok a hétköznapi dolgok a lakásban, amikről mi nem is gondoltuk volna, hogy valójában játékok. Hiszen eredetileg nem azok. A felfedezés és az utánzás öröme azonban pillanatok alatt játékot varázsol bármiből, az egész lakás egy nagy játszótér. Mert a tárgyaknak funkcióik vannak, de annál még sokkal többre is képesek: folyamatokat tudsz velük végigcsinálni. 

Akinek nem egészen világos, hogy ez miért nagy dolog, annak érdemes egy egész napon át követnie a lakásban egy totyogót, és hamar meg fogja érteni, miről beszélek. Mindent meg kell vizsgálni, le kell szedni, elő kell venni, szét kell cincálni, meg kell kóstolni, össze kell ütögetni, meg kell rázni és el kell dobálni. És ami igazán jó móka, ahhoz persze többször is vissza kell térni. Mivel egy 15 hónapos gyereket még nem igazán tudsz magára hagyni, ezeket a dolgokat közösen csináljuk.

Bár nem tartom magam tisztaságmániásnak, a rendmániáról meg inkább ne is beszéljünk, rá kellett jönnöm, hogy a napi rutinomban azért mégis elég sok takarítás és rendrakás szerepelhet, ha az egyéves gyerekemnek olyan hobbijai vannak, mint a teregetés vagy a portörlés... Teljesen lázba tud jönni a házimunka minden formájától, olyannyira, hogy néha elszégyellem magam: tényleg ennyire öreg és fásult vagyok, amiért már nem hoz tűzbe a szennyes kiválogatása?! 

Marci kedvencei

 

Sminktáska

Megunhatatlan klasszikus. Mikor először került a kezébe, nem gondoltam volna, hogy képes hosszú percekig elszöszölni vele, vagy hogy a pirosító és a rúzs legalább annyira izgathatnak egy férfiembert, mint engem. Azóta, ha valami nagy bánat éri, le szeretném foglalni pár percre vagy egyszerűen csak rossz napja van, odaadom a kezébe a sminkesemet, és Marci minden figyelmével a púderekre és az ecsetekre koncentrál, még a pelenkázást is békésen tűri. És nem, nem tesz kárt semmiben.

Cipzárok

A cipzárok hónapok óta tartják magukat a toplistán, legyenek akár táskán, akár kabáton. Az első és legfontosabb tulajdonságuk, hogy meg lehet őket fogni, aztán el lehet őket mozdítani, ami hangot ad, és ha ügyes a baba, akkor bizony kincset is rejthetnek. A legnagyobb zsákmány persze apa laptop táskája és anya (vagy bármelyik vendég) válltáskája, hiszen azokban bőven van mit felfedezni. Így esett, hogy Marci, aki nap végén mindig lelkesen rohan apa elé, egy szép napon rövid üdvözlés után már tolta is el magától, hogy rávethesse magát a laptoptáskára.

Szemeteszsák

Szeretném leszögezni, hogy természetesen nem a kukából előhúzott szemeteszsákra gondolok, hanem a tiszta zsákokból álló gurigára, amellyel a gyermek képes akár fél órát eltöteni, feltéve hogy a guriga elég nagy... Előnye, hogy csöndes és a lakásban bárhol elő lehet venni, hátránya, hogy felgöngyölíteni már sajnos anyának kell. Ez egy  hatékony relaxációs gyakorlat, mindenkinek jó szívvel ajánlom.

Felnőtt könyvek

Marcinak rengeteg babakönyve van, keménytáblás és textil, kihajtható és lapozható, kicsi és nagy. Bár szereti őket nagyon, az igazi könyvélményt azért a mieinkkel szokta elérni. Biztos sokat számít, hogy nem az övé, hogy meg kell szerezni és utána is árgus szemmel figyeljük, hogy nem tesz-e kárt benne. Mindenesetre már egy éves kora előtt megtanulta az apukájától, hogy lehet egy ujjal pörgetni a lapokat, mint a felnőttek. Azóta olyan, mintha beavattuk volna valami nagy titokba, és pontosan tudatában van annak, hogy mennyire büszkék vagyunk rá, amiért ilyen ügyes.

Mosógép

A szennyest kiválogatni, betuszkolni a mosógépbe, odaadni anyának az öblítős és a mosószeres flakont, a programot együtt elindítani - mindez Marcinak már a kisujjában van. Mosás közben nézelődés, centrifugálás közben tapogatás. Ha lejár a program és a mosógép pittyen egyet, nagyon igyekeznem kell, hogy én érjek oda előbb a ruháskosárral, mert ha netán elbambulok, Marci pikk-pakk kikapja a ruhákat, még mielőtt odatehetném neki a kosarat... Ha időben érkezem, akkor együtt visszük be a tiszta ruhákkal teli kosarat a szobába, ahol Marci minden egyes darabot alaposan átvizsgál, és ha végzett, kiskutyához hasonló lihegő hangot kiadva nyújtja felém a ruhát nagy lelkesen, hogy kiteregessem.

Porszívó

A porszívóval amolyan se veled-se nélküled kapcsolatban vagyunk. Általában nagy a szerelem, hiszen a porszívón két gomb is van, be tudja húzni a farkát, állítható sörtéi vannak, izgalmas hangokat ad ki és remekül lehet kergetni a lakásban, azonban ha nátha miatt orrszi-porszira kerül a sor, a kapcsolat könnyen elmérgesedhet... Marci olyankor megbántva sír, és még napokkal később is félve bújik mögém, ha a porszívó előkerül. Ilyenkor bölcsebben tesszük, ha nem szedjük le a porszívó fejét, és nem adunk okot az alapos gyanúra, miszerint hamarosan előkerül az orrszívó és vége lesz a bulinak.

Konyhai edények

Mai napig emlékszem rá, amikor - anyukám legnagyobb örömére - a testvéreimmel doboltunk és cintányéroztunk az otthoni edényekkel, így ezt a játékot én magam mutattam meg Marcinak. Szerencsére a cintányérozás mint képesség még odébb van, de a dobolás és a "főzés" már nagyon jól megy a kis csirkefogónak. Képes az egész konyhát beteríteni az edényekkel, és akkor van igazán elemében, ha megkaparint egy papírtörlőt is, amit először módszeresen csíkokra tépked, majd a csíkokból apró darabokat gyárt, amiket utána meg is kóstol(na).

Felmosó

Marci mostanában kapott rá a felmosóra. Miután leapplikálom róla a textilt, vígan rohangál a lakásban, maga előtt tolva a rudat és a felmosófej műanyag részét, amihez a textilt kell csatlakoztatni. Ha nagyon belelendül, még oda is csapja néha a földhöz, ahogy tőlem szokta látni felmosás közben (öblítés után így feszül ki a textil rész a műanyagon). Egyáltalán nem zavarja, hogy a rúd kétszer akkora, mint ő, ellenben nagyon büszke magára, hogy újabb házimunkából veszi ki a részét férfiasan.

Fiókok és ajtók

A gyerekzárról hamar kiderült, hogy mint olyan, csak lassítja Marcit, de megállítani egyáltalán nem képes. Még csak felkapaszkodni tudott a bútorokra, amikor már simán ki tudta nyitni a fogával, hogy aztán vígan pakolhassa ki a fiók tartalmát. Ma már persze nem jelent gondot neki egy kézzel kipattintani. Igazán emlékezetes volt, amikor vendégek előtt állt neki kipakolni a fehérneműs fiókomat, és amikor először kaparintotta meg a vérnyomásmérőt, aminek a hangjától persze rendesen bemajrézott.

Kábelek és kütyük

Laptopkábel, telefontöltő, távirányító, egér, mobiltelefon, kaputelefon - jöhet bármi. A lényeg, hogy lássa az arcunkon, kicsit aggódunk, és érezze, hogy amit megkaparintott, az bizony fontos szerepet tölt be a kütyümániás 21. századi életünkben. Már mindegyikből vettünk neki sajátot, amik zenélnek és világítanak, és bár nagyon jókat tud partizni velük (értsd: terpeszben áll, kezében a babakütyü, aminek a zenéjére ütemesen rogyaszt), azért a valódi kütyük semmit sem veszítettek korábbi vonzerejükből. Ugyanolyan lelkesen nyújtogatja a távirányítót a tévé felé, és továbbra is átszellemült arccal teszi a füléhez a telefonunkat, hátha beleszól valaki.

+Cipők

Ha még nincs gyereked, könnyen gondolhatod, hogy a cipők és papucsok csak a kutyásoknál vannak veszélyben... de az igazság az, hogy egy kúszó-mászó baba legalább annyira érdeklődik a lábbelik iránt, mint a háziállatok. Amikor először szedtem ki Marci szájából a cipőmet, éppen nyalogatni és csócsálni próbálta, és ez irányú érdelődéséből azóta se veszített. Így alakult ki nálunk, hogy van az előszobában a cipőmentes övezet és van "Mordor", ahová Marci már nem mehet, mert ott cipők, csizmák és egyéb veszélyes tárgyak csábítják rosszra az arra tévedő, ártatlan babákat.

Ha szívesen olvasnál még Marciról, kövesd a blogot és közösségi oldalainkat!

             Facebook            Instagram
süti beállítások módosítása