Nem ájultak el a kritikusok az új Tomb Raidertől

Az Oscar-díjas Alicia Vikanderrel felpörgetett Tomb Raider-film egyelőre nem nyűgözte le a kritikusokat. Bár nem egyértelmű és egyöntetű a lehúzás, mégis sok újságíró fanyalgott a filmen.

A számítógépes játékokból készült filmeknek igen mostoha sorsa van Hollywoodban: akárki próbál meg akármilyen oldalról közelíteni hozzájuk, az eredmény valahogy sosem lesz elég kerek, jó vagy nézhető. Bár sokan bíztak benne, hogy az új Tomb Raider majd véget vet ennek az átoknak, úgy tűnik, nem ez a film lesz rá a legalkalmasabb – a tehetséges színésznő alakítása ellenére.

Vikander Angelina Jolie helyét vette át a filmben, aki a két előző részben (Lara Croft: Tomb Raider, Lara Croft: Tomb raider - Az élet bölcsője), még a kétezres évek elején alakította Lara Croftot, a megszállott, tökös és fizikailag lenyűgöző képességekkel rendelkező kalandort. Az új film Lara karaterének eredettörténetét meséli el: hogyan határozza el magát a 21 éves, tengődő és sodródó lány, hogy felkutassa eltűnt apját (Dominic West), akinek valahol a japán partoknál veszett nyoma. A történet az ikonikus videójáték 2013-as változatából készült, amely egy fokkal nagyobb hangsúlyt helyezett a történetre, mint elődei.

Vikander Larája egy fokkal emberibb, plasztikusabb és modernebb, mint az előző – és sok kritikus ki is emeli, hogy a színésznő alakítása egyrészt jobb filmet érdemelt volna, másrészt tényleg élettel töltötte meg a karaktert – az már más kérdés, hogy ez nem tudott kifutni sehova, köszönhetően a történetnek.

A történetvezetési problémák teszik tönkre a Tomb Raidert – olyan kicsi és alapvető gondok, mint a motiváció hiánya, a magyarázatok hiánya, hogy miért cselekszik a szereplők azt, amit, és annak bármilyen oka, hogy a közönség tovább nézze a filmet. (Mick LaSalle, San Francisco Chronicle)

A sikeres videójáték legutóbbi, szélesvásznú adaptációja nem egy korszakalkotó film, de igen jó móka: egy régimódi kincskereső kaland a 2018-as évek környékéről. (Leah Greenblatt, Entertainment Weekly)

A Tomb Raiderben Vikander nem úgy tűnik fel, mint egy akciósztár (ahogy a szálkás és pótolhatatlan Jolie tette). Sokkal inkább egy esdeklő, impulzív fiatal nő, aki az esélyek ellenére kerekedik felül a helyzeteken. Ez a Lara az egyik legjobban megformált és leghihetőbb videójáték-karakter, akit valaha láttam – és mivel megnyer minket a személyével, ettől lesz a film is magával ragadó. Vikander úgy teszi emberivé Larát, ahogy elődje, Harrison Ford tette Indiana Jones-szal. De ettől a Tomb Raider nem lesz más, mint egy ábrándos kalandmese. (Owen Gleiberman, Variety)

A film mától látható a hazai mozikban – ha megnézted, és megvan róla a véleményed, mondd el nekünk is!