A nők empátia terén jobbak, mint a férfiak

Mi köze ehhez a géneknek?

Nemcsak a neveltetés és a tapasztalatok, hanem a gének is befolyásolják, mennyire jellemző az empátia esetünkben – állapították meg kutatók.

Nem csupán az határozza meg az empátia mértékét az embereknél, hogyan nevelték őket vagy milyen tapasztalatok érték, ahogy egyre idősebb lett. Egy indiai gyökerű tudósokból álló csapat szerint a gének is szerepet játszanak abban, mennyire magas valakinek az empátiája.

A tanulmány, melyet a Cambridge-i Egyetemen Varun Warrier PhD hallgató vezetett, kiderítette, hogy a hölgyek általában is empatikusabbak a férfiaknál.

Ugyanakkor, a különbség nem a DNS-ben rejlik, amikor a gének és az empátia eltérő mértékéről beszélünk.

A kutatás szerint, melyet a Translational Psychiatry szaklap közölt, egy korábbi tanulmányra is támaszkodott. Ebből már egyszer fény derült arra, hogy a nők kissé empatikusabbak, mint a férfiak.

„Fontos lépés a megértésben az, hogy a gének kevéske szerepet játszanak az empátia kialakulásában. Az egyéni különbségek csupán egytizede származik a genetikából az empatikusság tekintetében. A többi 90 százalékot nem genetikai tényezők magyarázzák” – fogalmazott Warrier.

A kutatók azt is kimutatták, hogy az autista emberek az empátia kérdőívben alacsonyabb pontszámokat érnek el. Ennek oka, hogy a kognitív empátiával küzdenek, még ha az érzelmi empátiájuk egyébként sértetlen is.

Az új tanulmány három fontos dologra hívta fel a figyelmet.

Előszöris, a kutatócsoport arról számolt be, hogy az emberek empátia terén csupán annak tizedét köszönhetik a géneknek – ezzel alátámasztva a korábbi tanulmányt, amelyet az egypetéjű és a kétpetéjű ikrek körében végeztek.

Másodsorban, rámutattak, hogy a nők empátiája általában valóban erősebb, mint a férfiaké.

„Ez azt jelenti, hogy az empátia nemi különbsége más biológiai tényezők eredménye. Például a születés előtti hormonhatásoké, a szocializációé, amelyek szintén különböznek a nemek között” – mondta el a tanulmány vezetője.

Végül a kutatók azt is leírták, hogy az alacsonyabb empátiával járó genetikai változatok az autizmus magasabb kockázatával járnak.

Thomas Bourgeron, a párizsi Diderot Egyetemről elmondta: az új tanulmány demonstrálja, hogy a gének szerepet játszanak az empátia működésében, de a kutatók még nem azonosították a specifikus géneket, melyek valóban „illetékesek” ebben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.