Gazdaság

Ingatlancéget gründolt Tiborcz Elios-üzlettársa

Nemcsak az Elios-vonalat vitte tovább Tiborcz István üzlettársa, Erdei Bálint, hanem az ingatlanbizniszben is offenzívába lendült. Legújabban BIFH Property Kft. néven alapított új ingatlanos társaságot Erdei, aki

úgy vált ismertté, mint akivel Orbán Viktor veje, Tiborcz István az első milliárdot összehozta.

A két barát alapította 2009-ben az Elios Innovatív Zrt.-t (pontosabban annak elődjét, az ES Holding Zrt.-t), azt a céget, amely később uniós támogatású közbeszerzéseken közpénzhegyeket nyert és most az OLAF 13 milliárd forintos csalássorozatot feltáró vizsgálati anyagának főszereplője.

Az Eliosból Tiborcz 2015 áprilisában kiszállt, Erdei kicsit tovább maradt, vagyonkezelő cégén, a Woody Holding Kft.-n (és a Green Universe Kft.-n) keresztül 2016 januárjáig volt köze az Elios Innovatívhoz a cégadatbázisban kimutathatóan. Akkoriban

a külföldi terjeszkedést látta ígéretesnek, és 2015 végén be is jegyeztette az Elios International Kft.-t.

Az Elios külföldi holdudvaráról, állami hátszeléről, illetve a szlovák és szerb leánycégekről itt, itt és itt olvashatók korábbi cikkeink.

A folytonosságot jelzi, hogy Erdei most bejegyzett ingatlanos cégének székhelye ugyanúgy a fővárosi Szilágyi Dezső tér 1., mint ahogy az Elios Internationalnak, a Woody Holdingnak, illetve új nevén Redwood Holding Kft.-nek is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Tiborcz Istvánnal pedig nemcsak a közvilágítás-szerelő bajnokban közösködtek,  hanem az ingatlanbizniszben is.

Közösen alapították 2014 végén a BP Retail Ingatlanfejlesztő Kft.-t, bár ebből a miniszterelnöki vej 2016 áprilisában kiszállt.

Ha más vonalon is, de a két barát belevetette magát az ingatlanbizniszbe. Tiborcz István komoly portfóliót gyűjtött össze, a Heti Válasz balatoni hotelektől a turai kastélyig több milliárdos listát állított össze. De Erdei Bálint ingatlanfejlesztései körül is repkednek a milliárdok. Erdei nem reagált megkeresünkre, így nem kaptunk választ arra, milyen konkrét projektre hozta létre a BIFH Propertyt. A már említett Redwood honlapján azonban szerepel néhány fejlesztés. Ennek alapján mindenevőnek tűnik a cég, legalábbis a projektjei között található lakópark, szálloda és irodafejlesztés is.

Így a 160 lakásos Fagyöngy lakópark a III. kerületben, a 4 milliárd forint költségűre tervezett Ecodome high-tech irodaház a Naphegy tövében, Krisztinaváros talán legértékesebb telkén ötemeletes, illetve a Szilágyi Dezső térre néző Neuschloss Palota irodaház, a VI. kerületben pedig 2019-re egy Hard Rock Hotel átadását ígérik. A Redwood magát úgy határozza meg az  ingatlanpiacon, mint egy prémium kategóriás fejlesztésekkel foglalkozó kisebb szereplő, amelyik nem specializálódik egy adott területre „kisebb, de exkluzív, egyedi projektek érdeklik”.

Erdei Bálintot Tiborcz-közeli vendéglátós nagyhatalomnak is tekintik, olyan alapon, hogy komoly vendéglátós birodalma van Budapesten. Érdekelt az Instant-Fogasház Akácfa utcai komplexumban, és alkalmasint vegyíti a vendéglátózást az ingatlanfejlesztéssel is. Mint korábban beszámoltunk róla, az Instantot összeolvasztották a Fogasházzal, hogy régi, Nagymező utcai helyén hétszintes luxusszállót építsenek.

Erdei azonban nem állt meg a belvárosnál, rárepült a Kolosy téri piacra is, amelynek a helyén az óbudai önkormányzat új, gasztronómiai profilú létesítmény üzemeltetésére írt ki pályázatot. Ezen a fronton olyan nagyágyúval szállt versenybe, mint a Sziget-alapító Gerendai Károly. Az eredményhirdetés elhalasztása és a március elején alapított Kapu a promenádhoz Kft. kapcsán a HVG pedig már arról cikkezett, hogy Erdei bulinegyedet tervez Óbudára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik