Blockchain, Kriptovaluták

Kriptoszökevény

Kriptoszökevény

Választások blokklánc alapon

Sierra Leonéban új alapokra helyezték az elnökválasztást. Ez tényleg múködik?

2018. március 22. - Kriptoszövekény
Dübörög a kampány ezerrel nálunk is így aktuális felhozni a témát, hogy lehet-e a választásokat blokklánc alapon bonyolítani? Különösen aktuális nemzetközi szempontból is, mivel az ezzel a technológiával foglalkozó szaksajtóban sokat csámcsogtak azon, hogy Sierra Leonéban megtartották az első olyan választást, ahol blockchaint használtak. A technológiát egy erre szakosodott svájci cég: Agora biztosította. Később kiderült, hogy ez így nem igaz. A svájci cég egy alternatív szavazatszámláló rendszert működtetett és a hivatalos eredményeket egy hagyományos rendszerben összegezték. És ez valószínűleg még jól is van, de egy ideig ezt még tesztelni kell!
election2.jpg
A választások vagy egyéb népszavazások lebonyolítása blokklánc alapon szerintem jó ötlet! A technológia 2 fontos alapelve az anonimitás és a hamisíthatatlanság biztosíthatja azt, hogy valóban titkos tud lenni a szavazat és (legalábbis a számlálás közben) nem lehet csalni a választásokon. Az egy másik kérdés, hogy az, hogy annak azonosítása, hogy ki szavazhat miként történik, de ez a blockchain technologiától független kérdés.
A lehetőségeknek azonban több szintje van:
  • Csak simán alternatív rendszert működtetünk azért, hogy ellenőrizzük az eredmény valódiságát.
  • A szavazópolgárok a szavazatukat hagyományos módon adják le, de a szavazat összesítő rendszer nem egy hagyományos (mondjuk SQL) adatbázison alapul, hanem egy blokklánc megoldás. Így nagyobb bizalom alakulhat ki a résztvevőkben aziránt, hogy valamilyen “központi manipulációval” nem módosították az eredményt útközben
  • Egy “hagyományos” azonosítás után egy olyan terminálnál anonim módon adja le a szavazatát az állampolgár, ami azonnal blokkláncra rögzíti az eredményt. Így azonnali eredményt kapunk és nem pusztítunk fákat.
  • A végső és legkényelmesebb megoldás pedig az lenne, ha nem kéne szavazóhelyiségeket sem fenntartani, könnyen és kényelmesen lehetne, valamilyen saját eszközről szavazni. Ez persze az azonosítás kérdését veti fel. Ha azonosítunk utána pedig hogy biztosítjuk a titkos szavazást, hiszen elvileg köthető a szavazat az azonosított emberhez.... Nem egy megugorhatatlan akadály, de még erre nincs kiforrott ötlet.
 
Szerintem ez a felhasználás mindenképpen egy izgalmas és olyan terület, ahol ez az új technológia új távlatokat nyithat. Mi lenne például, ha a legutolsó verzió megvalósulna és nagyon olcsó lenne szinte bármiről népszavazást kiírni? Szerintetek több dologról kérnék ki a nép véleményét a politikusok?

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptoszokeveny.blog.hu/api/trackback/id/tr9313768648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2018.03.23. 09:26:57

"Szerintetek több dologról kérnék ki a nép véleményét a politikusok?"

Hahahaha :D
Itthon tuti nem, fejlettebb helyeken esélyesebb..
süti beállítások módosítása