Mobil

Halott emberek ujjaival oldják fel a telefonokat

A Forbes egyik friss riportja azt részletezi, hogy az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb szokásnak számít, hogy a nyomozók halott emberek ujjlenyomataival oldják fel lezárt eszközeiket. Példaként hoznak egy konkrét esetet, amikor egy kábítószer-túladagolásba belehalt férfi dílerét úgy sikerült megtalálniuk, hogy a férfi ujjlenyomatát felhasználták. Ezek az esetek jellemzően iPhone-készülékekhez kapcsolódnak, nem véletlenül, rendkívül erős védelemmel vannak ellátva.

Az Apple rendszerint ellenzi a hatóságok azon kérését, hogy segítsenek feltörni eszközöket nyomozások során. 2016-ban az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) arra kérte a cupertinói céget, biztosítsanak módosított szoftvert számukra, hogy feloldhassák a San Bernardinó-i terrorista készülékét, ezután hosszas hercehurca kezdődött, a nyomozók végül egy izraeli cég, a Cellebrite segítségével jutottak be az eszközbe.

Ugyan míg hisszük, hogy az FBI szándékai jók, a kormánytól rossz lenne, ha arra köteleznének minket, hogy hátsó ajtókat építsünk be termékeinkbe”

– írta Tim Cook az eset idején levelében.

Ugyan a fent említett Cellbrite, és hasonló megoldást nyújtó amerikai GrayShiftnek van olyan technológiája, amivel feloldhatók az eszközök, rendkívül drágák, így rendőrség így az egyszerűbb módszerhez folyamodik, a halottak ujjlenyomatához, bár Marina Medvin jogász szerint, miután valaki elhunyt, nem érvényesítheti magánszférához való jogait.

Néhányan persze aggódnak amiatt, hogy a rendőrség feltűnhet egy bűntény helyszínén és rögtön feloldhatja a halottak mobiljait, bármilyen engedély nélkül. Ám jogi korlátozás nélkül ez az eljárás sokkal olcsóbb, mint fizetni. A gyakorlat egyre inkább nyilvánvalóbb, és elkezdett kialakulni körülötte a párbeszéd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik