Kommandó

2018. március 26. 16:17 - subitron

 kommando.jpg

A Videótéka rovat 2. részében az 1985-ös Kommandót kölcsönözzük ki, amiben Arnold Schwarzenegger büntet minket egysorosaival, a szó pozitív értelmében.

 Schwarzenegger igazi klasszikusokat hagyott ránk a 80-as évekből: Conan, Terminator, Predator, Vörös zsaru, és természetesen a mostani érintett, a Kommandó. Ezzel méltó riválisává vált Stallonénak. (Köszönjük, hogy végül nem Nick Nolte kapta Matrix szerepét!) Az olasz csődör ugyanebben az évben debütált a Rambo II-vel, és a Rocky IV-gyel. Nem is szaporítom tovább a szót, nézzük meg Loeb és Weisman, mit dobott össze végleges sztori gyanánt:

John Matirx ezredes visszavonultan él, hétköznapjaiban csupán annyi izgalom maradt, hogy lányát, Jennyt (a fiatal Alyssa Milano) elvigye fagyizni, Boy Georgról poénkodjon vagy épp az NDK-ban töltött gyerekkoráról meséljen. Persze dagadó bicepszeit sem hagyja pihenni, naponta több köbméter fa felaprításával sanyargatja magát. Ám minden megváltozik, amikor egykori parancsnoka felkeresi, hogy figyelmeztesse, régi egységének tagjait sorra kivégezték. Nem is kell sokat várnunk, hogy a rosszfiúk felbukkanjak John házánál. Szerintük jó öltet elrabolni az ex-kommandós lányát.

commandooo.jpg

Természetesen ezzel totál kivágják a biztosítékot Matrix-nél, aki azonnal megkezdi egyszemélyes bosszú hadjáratát. Nem érdekli semmi más csak, hogy visszakapja Jennyt. Ha ehhez egy telefonfülkét kell kitépni a helyéről? A világ legtermészetesebb dolga. Egyedül végezni egy hadsereggel? Naná! Éppen felszálló repülőgépről leugrani? Meg se kottyan. Engem mégis, egy sokkal jelentéktelenebb dolog lepett meg: hogy dolgozhat ennyi biztonsági őr egy plázában?

 jenny.jpg

Biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet senki nem vette komolyan a készítők közül sem. A forgatókönyv finoman fogalmazva nem túl bonyolult, viszont azt nem róhatjuk fel neki, hogy nincs benne erőszak. Arnie kiírtja egy egész sziget katonai erejét. Természetesen parancsnoka az utolsó pillanatban érkezik meg egységével. Az udvariasság kedvéért azért megkérdezi hagyott-e nekik munkát. "Csak hullákat" - hangzik a válasz. Eközben Jenny szorosan apjához bújik. Mit várna az ember egy kislánytól, aki végignézett egy ilyen vérontást? Minimum, hogy halálra van rémülve. De John Matrix lánya mosolyog! Ha csak most kapcsolódnék be filmbe simán azt hiszem, hogy a kiscsaj az előbb lőtte szét a fejét valakinek az apja Berettájával.

bennett.jpg

Schwarzenegger kapott maga mellé egy társat is, akit Rae Dawn Chong játszik. Ő nagyjából a mi (nézők) szerepünket tölti be, és rámutat arra, hogy itt minden megtörténik, ami kb. lehetetlen. Emellett nem szabad megfeledkeznünk a rossz fiúkról sem. Ott van rögtön Sully (David Patrick Kelly) a "vicces fiú", akit Arnie fél kézzel felkap a lábánál fogva; Bill Duke, akivel később a Ragadozóban járják a dzsungelt, na meg persze a főgonosz, a Freddie Mercury imitátor Bennett (Vernon Wells).

Mindent összevetve mondhatjuk, hogy a Kommandó véres, túlzottan erőszakos vagy tele van a fizika törvényeit megszégyenítő akció jelenetekkel, mi mégis ugyanolyan rajongással nézzük újra 33 év után is. 

 

Best of:

Diaz: Hűtsd le magad, apu. Úgy nem tudok tárgyalni, ha puskával hadonászol az orrom előtt. Egyébként biztonságban van. De hogy mi lesz vele, az rajtad múlik. A társaim akarnak valamit tőled. Ha vissza akarod kapni a lányodat, működj együtt velük. Jó???
Matrix: Nem!
[Homlokon lövi Diazt.]

 

[Fejjel lefelé, a lábánál fogva lógatja Sully-t egy szikla széléről.]
Matrix: Emlékszel? Azt mondtam, téged nyírlak ki utolsónak.
Sully:  Igen, emlékszem! Persze!
Matrix: Hazudtam.
[Elengedi.]

 

 [A repülőn miután az őt kísérő rosszfiút megölte, a stewardessnek.]
Matrix: Ne zavarják a barátomat! Hullafáradt.

 

[Miután egy csövet állított Bennett mellkasába, amiből gőz árad ki.]
Matrix: Ereszd ki a gőzt Bennett!

 

Cím: Kommandó (Commando) /1985/
Rendezte: Mark L. Lester
Írta: Jeph Loeb, Matthew, Weisman, Steven. E. de Souza
Fényképezte: Matthew F. Leonetti
Zene: James Horner
Főszereplők: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Vernon Wells, Dan Hedaya, David Patrick Kelly, Bill Duke, Alyssa Milano

 

GourmetNoise: 4/5

4kazi.jpg

 

Ha még több érdekességet olvasnátok a 80-as, 90-es évek filmjeiről, rajzfilmjeiről, játékairól, esetleg listákat vagy ajánlásokat a videótéka rovatban, akkor kövessétek a blogot, valamint a Facebook oldalt, és az Instát

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gourmetnoise.blog.hu/api/trackback/id/tr4413733028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása